Hivatalosan bejelentette a Sony, hogy nem egy, hanem kettő fejes vezeti tovább a PlayStation üzletágat, pedig nemrég még leépítések voltak.

Gábor János

2024.05.14. – A Sony Interactive Entertainment (SIE) Hermen Hulstot és Hideaki Nishinót nevezte ki a PlayStation üzletág élére, így a cég, amiben nemrég még leépítésekre volt szükség, két személyt ültet egy vezérigazgató helyére. Kissé ellentmondásos döntésnek tűnik, miután majdnem ezer embert rúgtak ki, de eldőlt, hogy így lesz: az ismert gaming vállalatoktól érkező vezetők 2024. június 1-jétől váltják Jim Ryant (képünkön).

Hulst korábban a PlayStation Studios és a Guerrilla Games igazgatója volt, és pár héten belül az új Studio Business Group vezérigazgatója lesz. Ez a csoport a PlayStation játékok összes tartalmáért, valamint a franchise-ok új médiumokba, például filmekbe és a tévés produkciókba való átültetéséért felel.

Nishino, aki korábban a SIE Platform Experience Group alelnöke volt, a SIE Platform Business Group vezérigazgatójává lép elő, és továbbra is a technológia, a termékek, a szolgáltatások és a platformélmény felelőse lesz. Ezeken a feladatokon kívül a külsős fejlesztőkkel történő kapcsolattartás és a kereskedelmi műveletek (beleértve a hardverek, szolgáltatások és perifériák) értékesítése, illetve marketingje tartozik majd hozzá.

A két új cégvezető egyelőre a Jim Ryan távozása óta a SIE ideiglenes vezérigazgatójaként tevékenykedő Hiroki Totokinak jelent, de ő valószínűleg feláll majd ebből a székből, ugyanis van elég dolga a Sony Group Corporation elnöki, operatív igazgatói és pénzügyi vezetői, valamint a SIE elnöki pozícióival.

Furcsa előzmények után lesz két fejes a PlayStation élén

„Ez a két vezető egyértelmű felelősségi körökkel rendelkezik majd, és ők fogják irányítani a stratégiai irányt, hogy a hangsúly továbbra is a meglévő PlayStation-felhasználók elköteleződésének mélyítése és az élmények új közönséghez történő eljuttatása legyen” – mutatott rá Totoki, aki a Sony legutóbbi pénzügyi eredményekről szóló tájékoztatóján azt mondta, a cég a hanyatló eredmények láttán agresszíven javítani fog a játékrészleg nyereséghányadán. Ennek egyik következménye 900 ember kirúgása volt (egy londoni stúdió komplett bezárásával), most mégis két embert vesznek fel egy helyett, ami azért elég érdekes húzás. Gazdaságilag persze lehet jó lépés, csak nem néz ki jól.

A Sony tavaly szeptemberben jelentette be, hogy Jim Ryan – aki 2019 óta volt a SIE vezérigazgatója – úgy döntött, 2024 márciusában visszavonul, miután közel harminc évet töltött a PlayStation üzletágban. Saját közleményében Ryan akkor arra hivatkozott, hogy nehézségekbe ütközik az európai otthonának és az észak-amerikai feladatainak egyeztetése; ezért nyugdíjba megy. Csak találgatás, de a fentiek ismeretében lehet, hogy nem is a feladatok mennyiségével volt problémája, és inkább azért szállt ki, mert nem akarta a nevét adni majd’ ezer ember leépítéséhez.

Ezt is olvasd el:

Amitől tényleg megfagy a véred – A 10 legparább horrorjáték pillanat

×