Az biztos, hogy olyan elmebeteg játék még soha a játéktörténelemben nem készült, amiben beszarásig kell csikizni a bébi Hitlert.


Bódi Dániel

2024.05.13. – Ha visszamehetnél az időben, akkor képes lennél megölni a kisbaba Hitlert, ha bizton tudod, hogy azzal elkerülhető lenne a második világháború? Bár sokan azonnal nanát vágnának rá, a valóságban azért lehet, hogy egy icipicit már nehezebben menne a csecsemőgyilkosság, annak tudatában pláne, hogy a Harmadik Birodalom népirtó vezetőjében az otthonról hozottak mellett még az első világháború során szerzett traumái is dolgoztak.

Konkrétan erről szól a korábban óriási botrányt keltő Heal Hitler, amiben a náci vezető pszichoterapeutájaként kell segíteni neki ezek feldolgozásában abban a reményben, hogy ezáltal elkerülhető a háború és a genocídium. Persze a führer esetében egy néhány üléses kezelés aligha lett volna elégséges, de arra mindenesetre élesen rámutat, hogy egyrészt senki sem eredendően gonosz, másrészt pedig a traumáink feltárásával és megoldására tett kísérleteinkkel a saját életünkben is megelőzhetünk akár nagyobb problémákat is. Nyilván nem világháborúkat, de a környezetünk számára igenis lehet pusztító egy diszfunkcionális, többszörösen traumatizált ember rossz működése.

Egy másik nagyon fontos dolog, hogy mi is megtanuljunk együtt élni a múlttal, feldolgozni akár a történelmi (és családi) traumákat, amiben nagy segítség lehet a nevetés. Ezért is remek terápia a komika, melyekkel nevetségessé teszik traumát okozó személyt: filmes fronton ilyen volt a Jojo nyuszi, amiben egy totál infantilis Hitleren röhöghettünk, videojátékban pedig itt van a cikk tárgya, a Hitler’s Nanny, amiben addig csikizhetjük a bébifelnőtt Hitlert, amíg az össze nem szarja magát.

A játéknak egyébként van valami elmebajos sztorija – nem mintha a befosó Hitlernél bármi is szürreálisabb lenne: a bébi führer dadusát alakítjuk, akivel azoktól az időutazóktól kell megvédeni, akik a világháborút elkerülendő megölni érkeztek a jövőből. A Hitler’s Nanny pedig nem csak elborult, hanem ingyenes játék is, amit leginkább azoknak lehet ajánlani, akik szeretik az elvont, fekete humort, és anno nem borultak ki Taika Waititi filmjének Hitler-ábrázolásán. 10 percnél nem hosszabb, az élmény viszont örök.

Ezt is olvasd el:

Így néznek ki a kedvenc filmjeink és sorozataink rajzfilmként

×