Nemrég elindult a Marvel Rivals zárt alfa tesztje, de a csalók máris elrontották az élményt. Persze nem ez az egyetlen botrányos dolog a játék körül.

2024.05.13. – Nem vagyunk messze attól, hogy úgy csaphassunk össze Marvel karakterekkel egymás ellen, mint ahogy azt mondjuk az Overwatch-ban tehetjük. A Marvel Rivals nemrég végre megnyitotta a kapuit a játékosok előtt, elindult a zárt aplha teszt, ami persze nagyon kezdleges módon enged be a játékélménybe. Korlátozott ideig be lehet ugrani a lövöldözős játékba, kipróbálva néhány karaktert. Persze már most több probléma akadt a játékkal és a fejlesztéssel, pedig az alpha csak pár napja indult.

Csaló?

Nem kellett sok ahhoz, hogy a csalók máris utat találjanak a Marvel Rivals alfájában. Egy játékos, aki kipróbálhatta a játékot, egy videót is feltöltött a Redditre, amiben Punisher (A Megtorló) az égen lebeg, és bár messze volt a harctól, simán lelő mindenkit. Oké, a Marvel Rivalsban vannak olyan hősök, akik nagyon gyorsan tudnak mozogni, sőt tudnak repülni is, Punisher például képes hookot használni. Ennek ellenére a videó talán egyértelmű.

Crazy cheats on alpha day two
byu/ilovedream10-02-22 inmarvelrivals

A kommentek között hosszabb videók is megjelentek, megmutatva, hogy a csaló képes volt teleportálni különböző helyek között, miközben ellenségeket lőtt. Természetesen mivel ez egy alpha teszt, simán lehet, hogy a csalást pont azért használta valaki, hogy a fejlesztő NetEase tesztelje a csaláskezelést, csalásellenes-rendszert és a kitiltást. A zárt alpha tesztek lényege, hogy a játék legfontosabb részeit teszteljék, majd kiszűrjék, javítsák az esetleges problémákat. Szóval ez nem jelenti, hogy a játék induláskor tele lesz csalókkal, bár azért tudjuk, hogy a csalók mindenhol ott vannak. Ez játéktól független dolog.

Streamerek tiltása

A Marvel Rivals alpha teszthez több ismert streamer is hozzáférést kért, hogy előzetes véleményt tudjanak alkotni a játékról. Azonban többen megjegyezték, hogy az általános szerződésben talált feltételek komoly aggodalmat okoznak. A Twitter-en például Brandon Larned megosztotta a streamereknek szánt szerződés több záradékát. Ezek a záradékok erősen korlátozzák a lehetőségeket, például azt, hogy negatívan kritizálják a játékot, vagy bármilyen módon becsméreljék azt.

No negatív komment

Szóval a streamereknek szánt szerződésben benne van, hogy a tartalomgyártók nem mondhatnak rosszat a játékról. A szerződés kifejezetten megtiltja, hogy szatirikus megjegyzéseket tegyenek a játékról vagy a játékkal kapcsolatos tartalmakról, függetlenül annak szándékától. Azt is megtiltja, hogy a Marvel Rivals-t más játékokkal hasonlítsák össze, ha az összehasonlítás „rosszindulatúnak” tekinthető. Szóval nem igazán lehet szabadon véleményt alkotni, legalábbis ha egy tartalomgyártónak valami nem tetszik benne. Bár az ehhez hasonló szerződési feltételek eléggé megszokottak az ilyen megállapodásokban, ha a streamerek játszani akarnak, ezt alapból alá kell írniuk. Nyilván sokan úgy fogadták el a feltételeket, hogy el sem olvasták, egyeseknél jött is a tiltás.

Miután többen megosztották a dolgot, hangot adva a csalódottságuknak, a NetEase máris reagált. Elmondásuk szerint most azon dolgoznak, hogy „felülvizsgálják a kötelezettségvállalásban szereplő félreérthető feltételeket„. Ami viszont ennél is durvább, hogy volt olyan tartalomgyártó, akit a szerződés megsértése miatt tiltottak is a tesztből. Szóval aki csúnyát mond a játékra, repült is. Persze miután a Twitteren elindult a balhé, több streamernél feloldották a tiltást.

A Marvel Rivals-nak amúgy nincs megjelenési dátuma, a zárt alfa az első lépés a hosszú fejlesztési folyamatban. A játékban tizenkilenc játszható karaktert van már most, köztük Vasember és Pókember. Reméljük, hogy a NetEase megoldja a fenti problémákat.

Ezt láttad már?

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

×