Azt is mutatjuk, hogy jelenleg mely streaming szolgáltatóknál láthatod őket Magyarországon. Egytől egyig zseniális, de nagy gyomrossal felérő moziélmény.

Gábor János

2024.04.23. – Brutális, felkavaró, többnyire kielégítő végkifejlettel befejezett bosszúfilm az összes, és bár nagyon különböző hangulatot tükröznek és merőben eltérő stílusban készültek, közös vonásuk, hogy a valaha készült legszórakoztatóbb akciófilmek és thrillerek közé tartoznak. Olyan lebilincselő sztorik, amelyekben a szereplőket egyetlen vágy hajtja: kegyetlenül megtorolni az őket ért sérelmeket. A főhősök a bosszúvágytól hajtva veszélyes utakra indulnak, és semmi, még maga a halál sem állhat az útjukba.

A visszatérő

Ezt a 2015-ös filmet annak ellenére nehéz felszorongatni a listára, hogy egyértelműen bosszúfilm, hiszen az alapkonfliktus és a finálé is egy adott áruláshoz kapcsolódik, amit a főhős szó szerint mindenáron meg akar torolni. Ami miatt más, mint a többi, az az, hogy bár minden a bosszú érdekében történik benne, sokkal inkább szól egy megtört és magányos ember elkeseredett harcáról a természettel, mint bosszúhadjáratról. A revans iránti vágy itt csak a hajtóerő a túlélésért, aminek a küzdelmei sokkal érdekesebbek, mint az azokat kiváltó esemény. Leonardo DiCaprio első Oscar-díjas alakítása (pontosabban az első a sok remeklésből, amit végre aranyszoborral jutalmaztak). Hugh Glass karakterét játssza, akit egy medvetámadás után John Fitzgerald (Tom Hardy) cserben hagy az erdőben, ráadásul a fiával is végez. Az ellenlábas iránt érzett szikrázó gyűlölete tartja életben, a kíméletlen, téli erdőségekben, távol mindentől. Nagyon nyers film, nem mindenki fogja szeretni a némaságát és hűvös kegyetlenségét. Mostanában a Netflixen és az HBO Maxon éred el, magyar szinkronnal is.

Az északi

2022-es történelmi filmdráma Robert Eggers rendezésében. A forgatókönyvet Eggers és Sjón írták. A film a híres Shakespeare darabot is ihlető Amleth legendáján alapul. A főszerepeket Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk és Willem Dafoe alakítják. Az akciókban bővelkedő eposz egy fiatal viking herceg sorsát követi nyomon, aki bosszút akar állni az apja haláláért. Vigyázz: megosztó film: meglehetősen sok drogos trip szerű vízió és gyomrossal felérő brutalitás teszi nehezen emészthetővé. De a látvány és a színészek miatt megéri belevágni – szigorúan 18 év felett! Ja, és angolosok előnyben: nálunk jelenleg az Amazon Prime-on kaphatod el, de az eredeti nyelv mellé sajnos legfeljebb angol felirat van.

Gladiátor

Hacsak nem egy kő alatt éltél az elmúlt évtizedekben, erről a filmről minimum hallanod kellett. Ha még nem láttad, abszolút kötelező, ha újranéznéd, akkor meg itt egy kis emlékeztető: 2000-ben bemutatott, szuperlátványos történelmi dráma, Ridley Scott rendezésében, Russell Crowe főszereplésével. Öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmét is. A sztori: a hős római hadvezér, Maximus kegyetlen bosszúhadjáratba kezd, miután életét romba dönti és családját lemészárolja a császár hatalomra éhes fia. Nálunk most az Amazon Prime, a Netflix és a SkyShowTime kínálatában érhető el, magyar nyelven.

John Wick

2014-ben bemutatott amerikai akció-thriller David Leitch és Chad Stahelski rendezésében. Ez volt Stahelski első rendezése – és rögtön elsőre sikerült letennie az asztalra egy kultikus bosszúmozit. Ha régen, vagy még nem láttad: csak akkor ajánlott elővenni, ha bírod a hosszú és dagályos közelharci jeleneteket. De ha igen, nincs semmi, ami ennyire élvezetes tudna lenni – talán még a Kill Bill, aminek viszont merőben más hangulata van. A John Wick alapkonfliktusa az, hogy a visszavonult bérgyilkosba beleköt néhány orosz nehézfiú. A bűnözők hazáik követik, rátörnek és megölik a kutyáját, amit nemrég rákban meghalt felesége hagyott rá. A fontos kisállat miatt érzett fájdalmában és mert a gengszterek nem hagyják békén, kíméletlen revansot vesz az egész szervezetükön. A Netflixen tudod megnézni, magyar felirattal.

Kill Bill

Nagyon-nagyon alapmű, valószínűleg nincs geek, aki egyszer sem látta, de ha mégis: kétrészes amerikai wire-fu akciófilm, aminek az első felvonását 2003-ban, a másodikat 2004-ben mutatták be, persze Quentin Tarantino forgatókönyvéből és rendezésében. Nagyon méltán magasan jegyzett mozi és az egyik legjobb bosszúfilm, ami valaha készült. A terhes Beatrix Kiddot, azaz Fekete Mambát, aki egy bérgyilkososztag tagja volt, az esküvője főpróbáján, a násznéppel együtt mészárolja le a nagyfőnök, Bill többi csatlósa. A nő évek után ébred kómából ébred: a hasában már nincs gyerek, egyedül van, a kórházi zaklatókkal és alig bír mozogni. Minden erejét összeszedve menekül el, majd egyenként elkezdni levadászni férje és családja gyilkosait, akik kis híján vele is végeztek. Egyben érdemes ledarálni az első és második részét, szóval szánj rá időt! Mostanában a Netflixen találod, magyar felirattal.

A tűzben edzett férfi

A 24.hu nemrég emlékezett meg róla, hogy hihetetlen, de ez a remek bosszúfilm éppen 20 éves lett. Tony Scott rendező mozija az egyik utolsó mohikán a műfajban, aminek a velejét még nem alaposan megkoreografált kaszkadőrmutatványok teszik ki, hanem átélhető dráma és húsba vágó brutalitás. A kíméletlenség persze csak eszköz a testőr John Creasy (Denzel Washington) kezében, hogy előkerítse a felügyelete alól elrabolt kislányt (Dakota Fanning). Csillagos ötös nyomozós ámokfutást indít a zsarolók ellen – nézd meg (magyar felirattal) Netflixen vagy HBO Maxon!

Ígéretes fiatal nő

Érdekes kis bosszúfilm, ami első körben arról lett híres, hogy egy filmkritikus azt írta a főszereplőről, Carey Mulliganről, hogy nem elég jó nő – emlékeztet a Port.hu. A kritikát leközlő Variety elnézést kért, de a mozi sokkal érdekesebb ennél az ízléstelen közjátéknál. Cassie (Mulligan) a zaklatók megleckéztetésének szenteli az életét: esténként matt részegnek tetteti magát, és megvárja, amíg egy „segítőkész” pasas rá nem repül, aztán felviszi magához, ahol a fickót csúnya meglepetés éri. Aztán egy nap a kávézóba, ahol dolgozik, betér régi egyetemi csoporttársa, ami felszakít egy csomó sebet. Olyanokat, amelyek véres megtorlást kívánnak. Nagyon hatásos és iszonyatosan mutatós, 2021-es bosszúmese, nem várt fordulatokkal. Az HBO Maxon kaphatod el itthon.

És ezt láttad már?

8 kínos Batman jelenet, amit szívesen elfelejtenél – de mi nem hagyjuk

×