Ha régi, már nem használt telefonunkat még mindig otthon tároljuk, a Yettel kutatása szerint komoly hibát követünk el, ugyanis veszélyes.

2024.04.22. – Felteszem sok olvasónk váltott már a múltban mobilkészüléket. Akik a 90-es, 2000-es évek elején már voltak olyan idősek, hogy saját készülékük legyen, azok már biztosan több generációváltáson is átestek. A fiatalok esetén pedig ott vannak a trendek, amiknek meg „kell” felelni, így egy-két évente benne van a pakliban egy-egy készülékcsere. Teljesen mindegy, hogy mi az oka a váltásnak, valószínűleg kevesen viszik el egy veszélyes hulladék lerakóba, vagy visszaváltó pontra a régi készülékeiket. „Mi van, ha bedöglik az új? Jó lesz cserére a régi.” – mondhatják sokan. Ekkor a levetett masinák visszakerülnek a dobozukba, be egy fiókba és jó eséllyel soha többet nem kerülnek még csak megpiszkálásra sem. Azt hinnénk ez így rendben is van, hiszen nincsenek használatban, ám ez sajnos nincs így, a kutatások szerint egyenesen veszélyes játékot űzünk.

A Yettel kutatása szerint vannak itthon gondok

A Yettel legutóbbi országos reprezentatív kutatása alapján a magyarok ötöde négy évnél tovább, a legtöbben 3–4 évig, negyedük pedig mindössze 1–2 évig használja mobiltelefonját. A használaton kívüli készülék leggyakrabban otthon, a fiókban végzi – a válaszadók több mint fele (55%) megtartja a kiszolgált mobilt, bár egy korábbi kutatás eredményéhez képest (63%) ez javulásnak tekinthető. – írja a HVG.

Az adatok szerint Magyaroszágon legalább 10 millió mobil-előfizetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy a levetett telefonok száma is milliós nagyságrendű. Akik megőrzik korábbi mobiljukat, azok közel fele (47%) egy készüléket, egyharmaduk (32%) kettőt, ötödük (21%) pedig három vagy annál is több mobiltelefont tart otthon.

Az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tároláskor vagy a kommunális hulladék közé kerülve már ártalmasak lehetnek a környezetre. Az öregedő akkumulátor például elkezdhet szivárogni, veszélyes anyagokat juttatva a környezetbe, vagy zárlat esetén akár tüzet okozhat. – hívja fel a figyelmet a problémákra a Yettel.

Így tehát lehetséges, hogy jót akarunk magunknak, mégis komoly károkat okozhatunk környezetünknek, ha sokáig tároljuk a lecserélt mobilkészülékeinket. Annak van értelme, hogy egy-két évig talonba helyezzük a régi mobilokat, azonban minden további, már biztosan nem használt eszközt érdemes lenne elvinni használt mobil leadó helyekre, vagy veszélyes hulladék lerakókba.

Ezt olvastad már?

Európában is egyre olcsóbb a videokártya, rég volt ilyen jó időszak

×