A sorozat megtette a hatását: irdatlanul népszerűek a Fallout játékok, főleg a negyedik rész mozgatja a régi és az új rajongókat.


Bódi Dániel

2024.04.22. – Most láthatjuk, hogy miért is éri meg igazán jól adaptálni egy videojátékot: a Fallout 1. évadának hatására iszonyú sokan vetették magukat a játékok világába – mind konzolokon, mind pedig PC-n. Bár azt tudhatjuk, hogy Xboxon és PlayStationön is az eladási listák élére repültek a Fallout-játékok, de számszerűsíteni a hirtelen jött népszerűséget csak PC-n lehet:

a SteamDB statisztikái szerint a Fallout 76-tal a megjelenése óta nem játszottak még annyian mint most, de 2016- óta még a Fallout 4 sem volt annyira kapós, mint most.

A 76-os bunkerszökevényekkel a cikk írásának pillanatában „csak” 25.800-an játszanak, a napokban viszont volt olyan, mikor egyszerre több, mint 73.000-en vesztek el a posztapokaliptikus világban, amire nem igazán volt példa azóta, mióta a Steamen is elérhető a játék. Az előfordulhat, hogy a megjelenésekor ennél több volt a bátor kalandor, de az érdeklődés szupergyorsan alábbhagyott a Fallout 76 kezdeti rossz, és tartalmilag hiányos állapota miatt. Most viszont, egy csomó kiegészítő után maradéktalanul hozza a Bethesda-féle Fallout minőséget.

A Fallout 4 valószínűleg nem fog saját rekordot dönteni, legalábbis nem túl valószínű, hogy 470.000 játékosnál többeket fog újra elkapni, de a 164.000-es egyidejű játékosszámmal sem szégyenkezhet, amivel még a Steam 10 legjátszottabb játékai közé is bejutott, ami nem semmi egy majd 10 éves címtől. Ugyanitt a Fallout 3-at is nagyon sokan: több mint 11 ezren vették újra elő, amire utoljára 2015-ben, a 4 megjelenése előtt volt példa csak, ahogyan a New Vegas elébe is meglehetősen sokan: 43 ezren ültek, ennél többen csak a megjelenésekor játszottak vele. Az eredeti Interplay-féle – első – kalandokat is sokan újramelegítették, de 2-3000 ősrajongónál többeket sajnos nem mozgattak.

De nincs is ebben semmi meglepő: a Fallout-sorozat minden idők messze legjobb játékadaptációja, aminek hála olyanok is belevetették magukat az atomháború utáni pusztaság felfedezésébe, akik korábban valamiért távolt tartották magukat a Fallouttól. Ami viszont felhúzza a szemöldököket, hogy a játék hirtelen jött népszerűsége még a modder oldalakra is hatással volt, az egyik legnagyobb oldal például teljesen megadta magát a megnövekedett forgalom miatt, olyan sokan akartak Fallout 3 és 4, illetve New Vegas modokat letölteni. Aztán mi lesz majd, ha a frissen bejelentett 2. évad még az elsőn is túltesz?

Ezt is olvasd el:

A 9 legfalloutosabb Fallout-utalás a Fallout 1. évadából

×