Nem lesz itt gond, a legtöbbeknél simán el fog futni a PC-s Ghost of Tsushima, persze más és más beállításokon, de futni fog.


Bódi Dániel

2024.04.17. – A Sony a megjelenése előtt egy hónappal végre lerántotta a leplet a Ghost of Tsushima PC-s verziójának gépigényéről, ami korántsem olyan fogcsikorgatóan fájdalmas, mint a bejelentésekor először gondoltuk. A Steam és az Epic Games Store játékosok a Ghost of Tsushima Director’s Cut kiadására költhetik majd a 23.000 forintjukat, vagyis ezért a pénzért az összes kiegészítő tartalmat megkapják az alapjáték mellett: mind az Iki Island DLC-t, úgy a többjátékos Legends módot.

De ne szaladjunk ennyire előre! A minimum gépigénynek előrebocsátom, hogy a legtöbb PC-s játékos bőven meg fog felelni, ami semmi megugorhatatlant nem fektet a játékosok elébe. A proci például elég, ha megvan egy i3 7100-nak, esetleg egy Ryzen 3 1200-esnek, a videokártya egy 4 gigás GTX 960-nak, vagy egy RX 5500 XT-nek, de még a memóriát sem tolják 8 GB fölé. Ennek azért 2024-ben már illik megfelelni. Persze ezért cserébe csak a lehető legminimálisabb grafikai részletességgel játszhatunk, de még úgy is jelentősen szebb, mint néhány AAA-snak csúfolt játék csutkára húzva.

A közepes beállításokhoz nyilván ennél már egy kicsit többre lesz szükség, de annak láttán sem fogjuk álomba sírni magunkat egy tavaszi esős éjszakán: az is megáll i5 8600-as/Ryzen 5 3600-as processzornál, RTX 2060/RX 5600 XT GPU-nál, és 16 gigánál, amiért teljesen átlagos 1080p felbontást kapunk 60 FPS mellett, méghozzá igen gyönyörű grafikával. A magasabb és az ultramagas szintekhez természetesen már egy bikább vas fog kelleni:

Ennél is sokkal érdekesebb, hogy a Ghost of Tsushima lesz az első játék, amibe bekerül a PlayStation leegyszerűsített konzolos menüje, amit a Shift+F1 gombkombinációval hívhatunk elő. Ezt nyilván a PSN-fiókunkkal fog csak működni, ha viszont abba bejelentkezünk, akkor egy profilra gyűjthetjük a PC-s és a PS-es trófeákat, dumálhatunk a PS-es barátainkkal, stb. Ennek azért is van jelentősége, mert a Ghost of Tsushima Legends módja a megjelenés pillanatától támogatni fogja a cross-playt, vagyis a PC-s, a PS4-es és a PS5-ös cimborákkal platformtól függetlenül vállt vállnak vetve ránthatunk kardot az ellenséggel szemben.

Aztán ott vannak még a PC-specifikus finomságok is, mint az ultraszéles monitorok támogatása: a képet szét tudjuk majd húzni 21:9,  32:9, és tripla monitoros 48:9 képarányra is. A ma már kötelező  NVIDIA DLSS 3, AMD FSR 3, és az Intel XeSS, valamint az NVIDIA DLAA és az AMD FSR 3 Native AA megoldásokat használhatjuk, ha a gyárinál is sokkal jobb látványt akarunk kisajtolni a Tsushimából. És nyilván még a PC-hez csatlakoztatott DualSense kontrollert is felismeri, annak haptikusságával együtt.

Megjelenés: május 16-án!

Ezt is olvasd el:

4 remek videojáték, amit már sehol sem tudsz megvenni | 2.

×