Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy pont így sérül meg egy merevlemez, de a látszat ellenére nem reménytelen kimenteni róla az adatokat.

Gábor János

2024.04.08. – A merevlemez kigyulladása nem a leggyakoribb oka az adatvesztésnek, de jó eséllyel az egyik legbonyolultabb problémát okozza, hiszen egy tűzkárt szenvedett adattároló tartalmát szinte lehetetlen helyreállítani. A fontos szó itt a SZINTE, mert léteznek megoldások. Persze más fizikai sérülésekkel, amiket például leesés vagy más mechanikai gond okoz, egyszerűbb a dolgod, de az se feltétlenül lehetetlennel kardozás, ha a vas elégett. Nézzük!

Vissza lehet-e állítani az adatokat egy leégett merevlemezről?

Maga az eszköz kuka: az égés gyakorlatilag javíthatatlan károkat okoz, de az adatok kimentésére van remény – fejtegeti a SalvageData. A fájlok helyreállítása a tűzben megsérült merevlemezről nem egyszemélyes és nem otthoni hobbiműhelyben megoldható feladat. Annak függvényében, hogy a tűz mennyire károsította a merevlemezt, előfordulhat, hogy az adatok helyreállítása lehetetlen. Arra, hogy mekkora esély van rá, leginkább csak laboratóriumi kiértékelés adhat választ, hiszen az égő vagy olvadó szerkezet magas hője aztán az eloltás (vízzel, habbal vagy porral) szélsőséges hőmérsékleti tartománynak teszi ki az érzékeny alkatrészeket, amelyek emiatt szinte biztosan eldeformálódnak.

Hogyan gyulladhat ki egy HDD?

Bár nagyon ritkán fordul elő, messze nem lehetetlen. A géptől független lakástűz mellett okozhatja tápellátási probléma, rövidzárlat, műszaki hibáról, esetleg tárolási vagy üzemeltetési körülményekből eredő túlmelegedés. Az utóbbi néhány a te sarad lehet, hiszen ha túl meleg helyiségben, megfelelő hűtés nélkül működteted (nem, a plusz egy külső ventilátor vagy klíma ráállítása sem feltétlenül túlzás!) a számítógépet, leolvadhat a merevlemez.

Ne feledd: az új meghajtókkal is lehetnek problémák, akár gyártási, akár a fentebb írt okok miatt!

Meg tudod védeni a HDD-t: tegyél meg minden óvintézkedést a merevlemez és az összes többi alkatrész védelmében, hogy növeld a számítógéped túlélési esélyeit, illetve minimálisra csökkentsd a tűzveszélyt, ami jóval nagyobb bajt is okozhat elveszített hardvereknél vagy adatoknál. Ha megtörtént a baj, de sikerült időben eloltani a gépet, akkor lehet tovább gondolkodni a kármentésen, de a fájlok visszaállítása a leégett adattárolóról a sérülés súlyosságával egyenes arányban növekvő bonyolultságú kihívás. És szinte biztos, hogy nem fog menni házilag!

Mit tehetsz az elfüstölt merevlemezzel?

Bár jól esett volna olyan megoldásra bukkanni, majd itt és most megosztani veled, hogy hogyan lehetsz önmagad felmentő serege, ha leégett HDD-ről van szó, nincs ekkora szerencsénk. Ha a merevlemez a szokásosnál jobban melegszik és égett szagot áraszt, azonnal áramtalanítsd! Ha meggyőződtél róla, hogy nincs sérülésveszély, vedd ki a meghajtót és ellenőrizd a csatlakozóit, illetve kábeleit. Bármilyen nyoma is legyen az égésnek és bármennyire is ijesztő belegondolni, hogy mennyi adatod veszett oda, fontos, hogy ne ess pánikba és betartsd az alábbi néhány aranyszabályt!

1. Ne kapcsold be újra a tűzkárt szenvedett merevlemezt!

Még ha sértetlennek tűnik is, ne, még egyszer: NE kapkodj, ettől még sajnos nem biztos, hogy nem okozol nagyobb kárt, ha újra áram alá helyezed és bekapcsolod! Irónia szülte, de ide vágó mondás: „minden gép füsttel megy – ha kijön belőle a füst, egyik sem működik tovább”. Poén ide, vagy oda, a lényeg benne van: ha egy alkatrész égett szagot, füstöt eresztett, kezeld úgy, hogy a továbbiakban működésképtelen, mert ha ismét megpróbálod bekapcsolni, talán nem úszod meg pár szikrával és némi füsttel – másodjára nő az esélye, egyrészt annak, hogy lángra kap, másrészt pedig annak, hogy visszafordíthatatlan károkat szenved a lemez – mind fizikai, mind pedig tartalmi értelemben.

2. Ne nyisd fel a HDD tokozását!

Semmiképpen ne próbáld magad kinyitni a merevlemez burkolatát, mivel ez szintén fokozhatja a bajt. A burkolat eltávolításával megmozduló por összekarcolhatja a lemezt, és lesz por, hidd el, mert a magas hő jó eséllyel elfüstölte a gumitömítéseket, amelyeknek égésterméke szépen összebarmolja az alkatrész belső, érzékeny elemeit. A borítások egy jobb minőségű HDD esetében elég alapos védelmet nyújtanak, amelyek külső hőhatás esetén lehet, hogy egy az egyben megvédik az adattároló lemezeket. De ha felkészületlenül kinyitod, te magad semmisítheted meg, amit óvni akartál!

3. Talán ez a legfontosabb: fogadd el, hogy egyedül nem megy!

A megégő HDD nem az a kategóriájú probléma, amihez egyedül, a saját felszereléseddel elég vagy. Ne próbáld önállóan megoldani, hiszen már csak a tokozás eltávolítása is speciális környezetet (ISO-szabványú sterilszobát) igényel. Ha annyira értékes és pótolhatatlan adatok vesztek oda a merevlemezzel, hogy mindenképpen meg kell próbálnod helyreállítani, akkor kérdd profi adatmentési szakemberek segítségét! Lényeges, hogy a műhelyük adatait, különös tekintettel a szabványos sterilszobára, ellenőrizd, mielőtt rájuk bízod a sorsod! Az is fontos, hogy egy korrekt cég csak akkor fog pénzt kérni tőled a szolgáltatásért, ha sikeres adatmentést tud felmutatni.

A szakik alapvetően háromféle módszerrel eshetnek neki a problémád megoldásának

1. Szoftveres mentés, adatmentő szoftverrel – Számos adatmentő szoftver létezik, amivel képesek lehetnek az adatok lementésére az égett merevlemezről. Ezek a szoftverek általában szkennelik a merevlemez sérült fájljait, és megpróbálják helyreállítani őket. Néhány népszerű adatmentő szoftver: Recuva, Disk Drill, Stellar Phoenix Data Recovery.

2. Szoftveres mentés, fájlrendszer-ellenőrző eszközökkel – Bizonyos esetekben a fájlrendszer-ellenőrző eszközök, mint például a chkdsk, segíthetnek az adatok helyreállításában az égett merevlemezről. Ezek az eszközök megpróbálják kijavítani a fájlrendszer hibáit, és visszaállítani azokat a fájlokat, amelyeket érintettek.

3. Hardveres mentés, merevlemez-klónozással – Ez egy olyan folyamat, amellyel a sérült merevlemez pontos másolata készül el, egy másik merevlemezre. A módszer akkor hasznos, ha a sérült merevlemez még mindig működőképes, és az adatok csak részben sérültek.

Ezt is olvasd el:

Íme a PC-történelem 4 legborzalmasabb, semmire se való videokártyája

×