Magyarországon is megjelenik a legendás Heroes of Might & Magic III asztali társasjáték kiadása, amit már elő is lehet rendelni.


Bódi Dániel

2024.04.08. – Nem gondoltam volna, hogy épp a Szellemlovas társasjátékbolt adja majd az elmúlt – nemistudom – 15-20 évem legeslegjobb születésnapi ajándékát, de mégis: a jóvoltukból ugyanis június 24-én Magyarországon is megjelenik az eredetileg közösségi finanszírozással életre álmodott Heroes of Might & Magic III társasjáték.

De a valaha készült egyik legjobb videojáték asztali átirata nemcsak nekem, hanem minden hozzám hasonló elvetemült Heroes III rajongónak is a legjobb ajándék, amit csak adni lehet tulajdonképpen bármilyen alkalomra. És vagyunk egy páran: a legendás stratégia 1999-es megjelenése óta szüntelen szedi az áldozatait – egyrészt mert azóta sem született jobb etapja a sorozatnak, másrészt pedig azért, mert hiába telt el 25 év, a Heroes III egyetlen egy percet sem öregedett, inkább mint egy jó bor, csak nemesedett.

De hiába a két és fél évtized, ezalatt valamiért annak ellenére sem jutott senkinek sem eszébe egy asztali verzió, hogy egyébként teljesen adja magát a formátum és a játékmenet is. Legalábbis ennél társasidegenebb videojátékokból is született már társas, például a World of Warcraftból, a Doomból, de még a God of Warból is, hogy mást inkább ne mondjak. Aztán 2022-ben jött Kamil Białkowski és Jakub S. Olekszyk alkotópáros, akik jól megfuttatták az ötletet Kickstarteren, ahol az eredeti 50.000 eurós célösszeget körülbelül 3,8 millióval messze túlteljesítve zajos sikert aratott, ami mögé természetesen a Ubisoft is beállt.

A Heroes 3 társasjátékon pedig semmit sem spóroltak: részletes figurák, eredeti és teljesen új rajzokkal illusztrált kártyák, egységek, karakterek, kastélyok és pályarészek, az eredetihez hű, de mégis egy kicsit másfajta játékélmény pedig tesz róla, hogy a gép után az asztal mellől se szakadjunk egykönnyen Erathiából. Szóval vigyázz, mielőtt előrendeled a Szellemlovas oldaláról, ahol a várt 28-30.000 forintos áránál valamivel olcsóbban: 27.235 forintért kínálják. Ez viszont „csak” az alapkiadás, amibe

  • 3 frakció: Castle, Necropolis és Dungeon,
  • frakciónként 2 hősmodellt és 7 lény modellt,
  • irdatlan sok speciális kártyát (hős, képesség, ereklye, varázslat, egység stb.) és tokeneket,
  • színes jelölőket és 8 speciális dobókockát
  • 20 különböző pályarészt
  • küldetés és szabálykönyvet
  • valamint 4 csatateret és 3 várostáblát

sikerült beleszuszakolni. De ugye az csak az alapszett, ehhez külön majd még vehetünk egy eredeti csatateret, ahol a lények modelljeivel harcolhatunk, valamint más frakciókat és kastélyokat tartalmazó kiegészítőket. Ezeknek a megjelenéséről viszont még nem sokat tudunk – Kickstarteren viszont ezeket is meg lehet csodálni.

Üröm az örömben, hogy a Szellemlovason elérhető kiadás angol nyelvű, magyar fordítást sajnos nem tartalmaz.

Ezt is olvasd el:

Miért van mellbimbója Batmannek a botrányosan rossz Batman és Robin filmben?

×