A 2000-es évek informatika óráinak hangulatát már nem élhetjük újra, de azokkal a játékokkal ma is játszhatunk, amikkel anno a hátsó padban nyomtuk.


Bódi Dániel

2023.01.25. – Általános iskola, 5-6. osztály, informatika óra. A tanár valami elmaradott butaságról hadovál, amit én már rég tudok, otthon is magamnak crackelem a játékokat, nekem ő már nem tud újat mutatni. Ujjam az előttem ülők takarásában lassan és észrevétlenül a monitor bekapcsológombjára téved. Nyomok rajta egy határozottat, és közben reménykedem, hogy az infótanár nem jön a hátsó padokhoz. Hátha találok valami hülyeséget a Startlapjátékok között.

Valahogyan így indult minden számítógéphez-internethez kicsit is konyító általános iskolás informatika órája a 2000-es évek elején. Azokban az időkben bár nagy sláger volt a Nokiás Snake, de szinte egyetlen gyereknek sem volt mobilja, meg amúgy is hamar ráuntunk volna, így az esetek döntő többségében a különféle böngészős játékok mentettek meg bennünket az unalomtól. Vagy az Elasto Mania.

De most maradjunk a netes játékoknál, ahogy mi neveztük őket. Ennek két típusa volt: a Teveclub-féle weboldal-alapú, illetve a Flash-játékok. Egyiket sem kellett telepíteni, csak simán fel kellett menni a megfelelő weboldalra, és ennyi. Mivel mindenkinek volt tevéje, nyilván mindig azt csekkoltuk először, de ott elég hamar végzett az ember, így a Flash-játékok gyűjtőhelyei felé vettük az utat – a Startlapon is volt egy pár.

Itt aztán volt mindenféle hülyeség, a többség nevére-címére sem emlékszem, mert szinte mindig valami mást nyomkodtunk. Sok értelme a többségének egyébként sem nagyon volt (valamiért rémlik egy vicces boxolós és egy emberkínzós cucc), és a papírmasé grafikájuk nyilván meg sem közelítette azokat a játékokét, amikkel otthon nyomtuk, de mégis élveztük őket.

Aztán eljött 2020. december 31., amikor az Adobe biztonsági okokból megszüntette a Flash támogatását. Ez pedig azt jelentette, hogy minden Flash-alapú tartalom eltűnik az internetről, beleértve a diákokat megmentő játékokat is.

Szerencsére azonban a Flash-játékokon felcseperedettek nem hagyták annyiban a dolgot, és világszerte gyűjtést szerveztek, hogy meg tudják menteni a halálra ítélt kedvenceiket. Így sikerült végül több mint 8300 Flash-tartalmat archiválni, melyeket szabadon elérhetővé tettek az Internet Archive oldalán.

Játékból viszont nagyjából „csak” 2260-at találni, ami azt jelenti, hogy egy jelentős hányaduk valószínűleg örökké az enyészetté lettek – pontos számot a néhai Flas-játékokról nagyon nehéz mondani, de még tippelni is. A legnépszerűbbeket viszont sikerült kimenteni a határidőig, így óriási szerencsére, és a mentést végző lelkes emberek jóvoltából fennmaradnak az utókornak.

Ha nosztalgiáznál, esetleg fiatalként megismerkednél az internet hőskorának legnagyobb slágereivel, akkor EZEN A LINKEN érdemes szétnézni.

Na és neked melyik volt az örök kedvenc Flash-játékod? Ja, és ha kíváncsi vagy a Teveclub történetére, akkor az alábbi videót mindenképp nézd meg!

Ezt is olvasd el:

Jósok? időutazók? – Sorozatok, amik tűpontossággal jósolták meg a jövőt

×