A Totál szívás, az Így jártam anyátokkal vagy a Twin Peaks is történetében is fontos az étterem, ami, így, vagy úgy, de tényleg felkereshető.

Gábor János

2024.03.27. – A rajongók szeretik felkeresni kedvenc tévésorozataik vagy filmjeik helyszíneit, és különösen nagy az öröm, hogy egy étterem az, ahol meg is kóstolhatják a korábban csak a tévében és moziban látott fogásokat. Az alábbi vendéglátóhelyek némelyike tényleges forgatási helyszínként szolgált, de van köztük olyan is, amit egy az egyben lemásoltak, vagy épp’ ellenkezőleg: a filmesek koppintották le a forgatás kedvéért és építették tökéletesen ugyanolyanra a díszletet. Többségük fiktív étterem volt a sorozatokban vagy filmekben, de más néven, ugyanolyan megjelenéssel valószínűleg a mai napig elérhetők, bárki számára. Az összeállításhoz köszönet a segítségért a ListVerse-nek!

1. Cheers, a Cheersből

Kezdjük a legrégebbi klasszikussal: az 1982–1993 között futott sitcomnak a ma már azonos nevű pub a központi helyszíne. A bárt csak napjainkban hívják Cheersnek, hiszen a forgatás idején még Bull & Finch Pubként volt ismert, és lényegében ihletője, nem pedig tényleges forgatásai helyszíne volt a Cheersnek. Az eredeti épület Boston Beacon Hill negyedében található, de van egy második is, a Faneuil Hall Marketplace-en. A bár belseje megszólalásig hasonlít a sorozatban látottakhoz, és természetesen van egy nagy ajándékboltjuk is, ahol Cheers-árukat kínálnak a sorozat rajongóinak, míg a csapolt sört klasszikus emlékkorsóban szolgálják fel. Az étlapon mindemellett szerepelnek a műsorból ismert ételek, a Coach’s Club Sandwichtől a Frasier’s Chicken Paninin át az óriás Norm Burgerig.

2. Monk’s Étterem, a Seinfeldből

Az 1989–1998-as Seinfeld című sorozatban Jerry és barátai gyakran megfordulnak a Monk’s Restaurantban, ami vitathatatlanul az egyik legikonikusabb New York-i helyszín a tévésorozatban, és a Tom’s Restaurant mintájára építették meg. A valódi étterem Manhattan Upper West Side régiójában található, de az éttermi jelenetek nagy részét nem itt, hanem egy kaliforniai forgatási helyszínen épített díszletben vették fel. Ettől függetlenül ma is egy csomó dedikált fénykép és emléktárgy található a Tom’s falain.

3. Double R Diner, a Twin Peaksből

Az 1990–1991-es Twin Peaks arra járó rajongói bizonyára felismerik a Twede’s Cafe-t a washingtoni North Bendben, ami a sorozat központi pite- és kávéellátójaként, Double R Diner néven vált ismertté. Az 1990-es évekbeli műsorban az étterem Norma Jennings tulajdonában volt, Twin Peaks városában. A diner belsejét a Twede’s Cafe alapján rendezték be, de az eredeti állapotot a valós helyszínen nem sikerült megőrizni, lévén egy tűzvész martaléka lett. Ezt követően átalakították és teljesen másképp’ nézett ki, ami hatalmas csalódást keltett. Később, amikor a sorozat 2017-ben visszatért, a kávézót ismét felújították, ekkor már a tévés produkciónak megfelelően.

4. Katz’s Delicatessen, a Harry és Sallyből

Az 1989-es filmben látható Katz’s Delicatessen ősi étterem, hiszen 1888 óta szolgál fel pastramit (marhaszegyből készült román ételt) a vendégeknek, de a Harry és Sally című film még nagyobb ismertséggel ajándékozta meg a helyet. Meg Ryan és Billy Crystal a film egyik ikonikus jelenetében esznek a Manhattan Lower East Side-on található Katz’s Deliben, ahol ma akár ugyanahhoz az asztalhoz is leülhetsz. Az étterem hosszú évek óta ugyanúgy néz ki, és az étlapon sem sok minden változott.

5. MacLaren’s, az Így jártam anyátokkalból

A 2005-2014-ben futott sitcom egy hosszú visszaemlékezés egy apa részéről, aki évtizedekkel később idézi fel a gyerekeinek a barátaival töltött fiatalkorát, amelynek legfontosabb helyszíne nyilván a kedvenc kocsma. A MacLaren’s a szíve-lelke és állandóan visszatérő közege a sorozatnak, hiszen mindig ott találkoznak. Az Így jártam anyátokkal pubjának eredeti neve és helye McGee’s, a manhattani 55. utcában. A tévében látott kocsmadíszlet ennek a szakasztott mása, csak éppen az egyik stábtag, Carl MacLaren produkciós asszisztensről kapta a nevét.

6. Rozsdás Rákolló, a SpongyaBob Kockanadrágból

Az 1999 óta látható rajzfilmsorozat legismertebb helyszíne a Rozsdás Rákolló, ahol Rák úr vezetése alatt dolgozik a konyhán SpongyaBob, a vendégtérben meg Tunyacsáp. Ha velük nem is, a Rákolló berendezésével és eszközeivel élőben is találkozhat az ember, Moszkvában, ahol egy lelkes vállalkozó a sorozatnak megfelelően, autentikusan megépítette. Természetesen hajóhordók a székek, kormánykerék van festve az asztalokra és nyilván kérhető herkentyűburger, ahogy az kell.

7. Top Notch Hamburgers, a Tökéletlen időkből

A texasi Austin külvárosában élő tinédzserek utolsó iskolai napjáról szóló, 1993-as filmben az egyik legfelismerhetőbb helyszín a Top Notch Hamburgers – na meg persze Matthew McConaughey, aki ebben próbálkozott először a nagyvászonnal. A film első jelenetében Chevelle-jével beáll a Top Notch Hamburgers drive-injébe, és beszélgetni kezd egy vörös hajú lánnyal. Ekkor mondta ki filmben először a leghíresebb mondatát, ami a védjegyévé vált: „Alright, alright, alright”. Az eredeti Top Notch Hamburgers ugyanott, Austinban van, ahol a forgatáson idején volt és pontosan ugyanúgy néz ki, mint a filmben.

8. The Bluebird Cafe, a Nashville-ből

A 2012–2018-as sorozatnak visszatérő helyszíne a The Bluebird Cafe, ahol a szereplők egy része dolgozik. A kávézó rögtön a kezdetek óta szerves része volt a történetnek, ezért rajongók és feltörekvő művészek milliói látogatták meg azóta, hogy a Nashville első számú éjszakai szórakozóhelyeként ismertté vált. Jelenleg a Memphis Zenei Alapítvány támogatásával működik, és lényegében közkinccsé, ikonikus generációs jelképpé vált.

9. Los Pollos Hermanos, a Totál szívásból

Bár nem ugyanazon a néven működik, mint a sorozatban látható Los Pollos Hermanos, a gyorsétterem profil, a megjelenés és kb. a menü is pontosan ugyanaz, mint a Breaking Badban. A sztori szerint egy drogbáró fedővállalkozásaként működik – a főhős, Mr. White pedig az üzlet miatt többször is megfordul itt. A valóságban burrito és burger étterem, Twisters néven, az új-mexikói Albuquerque-ben. A hely vezetője azt állítja, hogy a nyeresége természetesen megnőtt, mióta az étterem benne volt a sorozatban, és vannak rajongók, akik Kínából is elzarándokolnak ide enni és szelfizni. Ez utóbbi inkább Albuquerque számára hasznos, hiszen Twisters étteremből van még kb. 20 Mexikóban és Koloradó államban, lévén franchise-ként működik.

10. Mystic Pizza, a Pizzavarázsból

Az 1988-as film három tinédzser lány (Annabeth Gish, Julia Roberts és Lili Taylor) életéről és szerelmeiről szól. Mind egy pizzériában dolgoznak, a Connecticut állambeli Mysticben. A Mystic Pizza pedig valódi étterem, a valódi Mystic belvárosában, ahol (meg néhány régióbeli településen) a filmet forgatták. A film rajongói egykor az utcákon sorakoztak azért, hogy bejussanak az épületbe, ahol a film készült, de állítólag a mai napig elmennek a helyszínre, hogy megkóstolják az „Egy szelet mennyországot”. Mivel a film megnőtt a kereslet, egy második éttermet is nyitottak, sőt, egy ideje mirelit pizzákat is árulnak – egy csomó, a filmhez kapcsolódó árucikk mellett persze.

És ezt olvastad már?

Mi ez a sok K-dráma a Netflixen? Segítünk választani – itt az 5 legjobb

×