A CD Projekt RED semmit sem bíz a véletlenre és nem hagyja, hogy a gyermekbántalmazók a Cyberpunk 2077-ben éljék ki magukat.


Bódi Dániel

2024.03.26. – Sokan valószínűleg agyérgörcsöt fognak kapni, de sajnos ki kell mondanom: a pedofilok is emberek. Ez egy tény. Ahogyan az is, hogy ezek az emberek is játszanak bizonyos játékokkal – többek között ezért is különösen fontos, hogy ne csak a gyermekünk közösségi médiás aktivitását, hanem a játékát is aktívan figyeljük és korlátozzuk, ha kell. A szülői felügyeleti eszközök például olyan hasznos funkciókat is tartalmaznak, mint például a játékbeli chat és a barátkérelmek korlátozása, így minimalizálva annak az esélyét, hogy ismeretlenek kommunikálhassanak a gyerekekkel.

Igen ám, csakhogy a pedofilok nemcsak online játékokkal játszanak, hanem például olyan nyílt világú egyjátékos címekkel is, mint például a Cyberpunk 2077, amiben több helyütt összefuthatunk gyerekekkel. Persze gondolnánk, hogy egy virtuális, valójában nem létező gyereket valójában nem lehet bántalmazni, de az EU-s és az országos gyermekvédelmi intézkedések és törvények komolyan veszik a kiskorúak – köztük is a gyermekkorúak – grafikus ábrázolásmódját. Többek között ezért sincsenek gyerek NPC-k a GTA-játékokban, valamint emiatt találkozhatunk szinte csak tinédzserekkel a Red Dead Redemption 2-ben. Ha pedig egy játékban mégis megjelennek gyerekek, őket általában semmilyen módon nem lehet bántani.

A CD Projekt RED játékai viszont minden téren autentikusak próbálnak lenni, így a The Witcher 3-ban és a Cyberpunkban is akadnak lófráló-szaladgáló-játszó, vagy csak sétálgató gyerekek – akiket természetesen nem lehet semmilyen formában abuzálni. A lengyel fejlesztők azonban még ennél is tovább mentek, és egy zseniális módot eszeltek ki arra az eshetőségre is, ha valaki a fotómódot kihasználva próbálna a virtuális gyerekek ruhája alá nézni.

Nemes egyszerűséggel a fotómódba lépve mindenhonnan eltűnnek a gyerekek.

Ennél hatékonyabb módszert el sem tudnánk képzelni. Ezt pedig papíron ki sem lehet játszani: a gyermekvédelem még Night City-ben is kifogástalanul működik! Sőt, amint a játékos autóba száll, a gyerekek szintén abban a pillanatban elhopponálnak az utcákról.

turns out kids disappear when you hit photo mode
byu/redvelveturinalcake incyberpunkgame

Ezt is olvasd el:

A Grand Theft Auto-sorozat 6 legeslegunalmasabb küldetése

×