Nem hagyja annyiban a Sony a PlayStation 5 Pro adatainak kiszivárgását, és úgy véli, külső játékfejlesztő cégtől kerülhettek ki a bizalmas dokumentumok.

Gábor János

2024.03.20. – Áll a bál a PlayStation 5 Pro kiszivárgott specifikációi miatt. Ahogy nemrég megírtuk, csaknem másfélszer gyorsabban renderelő konzolról lehet szó, de később ennél is konkrétabb információk láttak napvilágot a vasról. Az információk elég hitelesnek tűnnek – úgy meg pláne, hogy a Sony alapos nyomozásba kezdett a leak miatt – tudta meg az Insider Gaming egyik szerzője.

A szivárogtató portál írója, Tom Henderson nem sokkal a részletes specifikációk megjelenése után azt posztolta az X-en, hogy „amint arra számítani lehetett”, a gyártó kiterjedt belső vizsgálatba kezdett a Trinity munkacím alatt fejlesztés alatt álló konzol dokumentumainak nyilvánosságra kerülése miatt. Az újságíró bejegyzése szerint „harmadik fél” oszthatta meg a bizalmas információkat, vagyis a Sony feltehetőleg a körmére néz minden olyan fejlesztő stúdiónak, akinek korábban elküldte a PS5 Pro adatait. Ha a leak valóban egy (vagy több) harmadik féltől származó PlayStation 5 fejlesztőtől származnak (és a Sony képes is lesz azonosítani, hogy pontosan kiktől), akkor a vállalat a jövőben szinte biztos, hogy szigorúbb ellenőrzést fog bevezetni a hardveres információk megosztásával kapcsolatban.

A specifikációk szerint nagy teljesítményű ray-tracing konzolról van szó, ami AI hardverrel rendelkezik – a Sony egyedi DLSS felskálázási technológiájának, a PSSR-nek, vagyis a PlayStation Spectral Super Resolutionnek a megvalósításához.  A PlayStation 5 Pro rendszermemóriája várhatóan hatékonyabb lesz, mint a standard konzolé: a sávszélesség-gyarapodás több mint 28%-kal nőhet. És ami még kiderült:

  • A PS5-nél 45%-kal gyorsabb renderelés
  • 10%-kal nagyobb teljesítményű CPU
  • 2-3-szoros (egyes esetekben 4-szeres) Ray-tracing
  • 33,5 Teraflop
  • PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) upscaling/antialiasing megoldás
  • 8K-ig terjedő felbontás támogatása
  • Egyedi AI architektúra
  • AI gyorsító, ami 300 TOPS 8 bites számítást / 67 TFLOPS 16 bites lebegőpontos számábrázolást támogat

A PS5 Pro a pletykák szerint a 2024 év végi ünnepi szezonra jelenhet meg. Kérdés, hogy ezen a mentrenden változtat-e valamit a mostani szivárgás.

És ezt láttad?

Ezért kár elvárni a konzoloktól 60 FPS-t – legalábbis egyelőre

×