Nem érdemes félvállról venned, amikor a mobilod fura dolgokat kezd csinálni. Mutatjuk milyen jelekből derítheted ki, hogy bekaptál-e egy csúnya vírust.


RP

2022. 10. 20. – Annak ellenére, hogy a Google Play és az iOS áruházában található alkalmazásokat ellenőrzik a cégek, sajnos még a mai napig találkozhatunk telefonos vírusokkal.

Nem titok, hogy az Android felhasználók jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Play Store ellenőrzési mechanizmusa sem a legjobb, külön kell keresnünk a biztosan ártalmatlan alkalmazásokat. Ami azonban még nagyobb probléma, hogy a Google operációs rendszerén pár kattintással bárki telepíthet .apk fájlokat. A telefon az első ilyen telepítés előtt figyelmeztetést dob fel, ám a legtöbb felhasználó inkább kikapcsolja ezt és vígan engedélyezi a harmadik féltől származó applikációk gondtalan felrakását. Néha azonban teljesen akaratlanul is átcsúszhatnak a védelmi vonalakon ezek, ilyenkor érdemes lehet figyelni az intő jelekre.

5 jel, ami arra utal, hogy vírusos lehet a telefonod!

Lassú telefon, átlagos használat mellett is

Talán ez a legszembetűnőbb jel, még akkor is, ha soha nem nézzük át jobban a telefonunkat. A korábban gyors, gördülékeny rendszer lomhává válik, miközben semmit nem változtattunk a használati szokásainkon. Az akkumulátor hirtelen gyors merülése is gyanús lehet, főleg, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem ragadt be valamilyen applikáció vagy játék a háttérben. Előfordulhat, hogy a hívásaink minősége, stabilitása sem a régi, miközben a térerő értelemszerűen nem változott. A háttérben futó, de erőforrást zabáló vírusok a telefonunkat állandó munkára kényszerítik. Éppen ezért a hirtelen tapasztalt melegedésre is érdemes lehet odafigyelnünk.

Ismeretlen programok

Sok esetben a vírusok nem kifejezetten ártalmasak. Előfordulhat, hogy a tudtunk nélkül felkerült kártevő további programokat telepít fel a telefonunkra. Ezek között megtalálhatunk nem túl populáris játékokat, segédprogramokat. Érdemes végignéznünk az összes alkalmazásunkat, hogy biztosan mi telepítettük-e fel azokat. Pár száz applikáció között könnyedén el tud bújni egy-egy nem oda való.

Gyanús tranzakciók

Az első két bejegyzésben konkrét kárról nem beszélhettünk, ám néhány program nem áll meg itt. A legtöbb esetben a Google Play-hez tartozó alkalmazáson belüli vásárlások felületét támadják be, így a cégtől kapott számlákra különösen oda kell figyelnünk. Néhány esetben emelt díjas SMS-eket is küldhetnek a tudtunk nélkül, ezért a gyanúsan megemelkedett telefonos számláinkra is érdemes egy pillantást vetnünk. Előfizetéses felhasználóként könnyen lehet, hogy csak az adott hónap végén jön a feketeleves.

Hirtelen megjelenő hirdetések

Néhány gyártó esetében, mint például a Xiaomi nem szokatlanok az alkalmazásokban látható hirdetések. Ha olyan applikációkban kezdenek feltűnni ezek, melyeknél korábban nem tapasztaltunk ilyet, akkor ismételten gyanús lehet számunkra a történet. Semmi esetben se kattintsunk ezekre a felugró vagy épp beágyazott bannerekre, képekre, linkekre.

Hozzáférhetetlen fájlok

A Ransomware típusú vírusokkal viszonylag ritkán találkozhatunk okostelefonokon, de nem zárhatjuk ki ennek lehetőségét. Ebben az esetben az alkalmazás megtagadhatja a hozzáférést bizonyos fájljainkhoz, rosszabb esetben teljesen kizárhat minket a telefonunkból. Éppen ezért soha nem árt egy-egy Backup létrehozása, nem tudhatjuk mikor jöhet jól.

Összegzés

Androidos felhasználóknak tehát érdemes lehet duplán, triplán meggondolni, hogy milyen alkalmazásokat töltenek le. Csábító lehet egy-egy fizetős app tört változata, ám nem tudhatjuk, hogy milyen más „ajándékot” kapunk még mellé. Az iOS tulajdonosoknak egy fokkal könnyebb dolguk van, ám ott sem lehetetlen a külsős alkalmazások installálása manapság. A fenti jelekre mindenképp érdemes odafigyelni, főleg ha halmozottan jelentkeznek. Ha megtörtént a baj, akkor a korábbi bejegyzésünk végén javasolt vírusírtók valamelyikét érdemes lefuttatnunk, radikálisabb esetben pedig mindig opció lehet a gyári visszaállítás.

Ezt is olvasd el:

 

×