Hogyan táplálkozik a sith sötét nagyura? És ha eszik-iszik, mi van a pisi-kaki problémával? Hogy intézi ezeket az átlagos dolgokat Darth Vader?


Bódi Dániel

2024.03.11. – Anakin Skywalker tragikus sorsát mindenki ismeri: elhibázott döntései okán legjobb barátja és mestere keze által magányos nyomoréksorsra ítéltetett. A Darth Vaderré lett egykoron fényes jövő előtt álló jedi lovag valószínűleg nem így képzelte a veterán éveit, aki még a tatuini sarki vegyesboltba sem volna képes kiszaladni az életbentartó maskarája nélkül.

Az Uralkodó persze aligha jólelkűségből készítette neki a hacukát, ami valójában a legkegyetlenebb mementója az élete fordulópontjának, egy olyan szerkezet, ami nem hagyja meghalni, amit viselve mást nem, csupán fájdalmat és szenvedést élhet át a nap összes órájában és minden percében. Darth Sidious egy olyan páncélt szerelt büntetésből a bukott jedire, ami valójában nem megvédi őt, hanem hermetikusan elszigeteli a világtól, amiben sosem tapasztalt és tapasztalható kínt él át. Vader ruhája a sci-fi vasszűz, ami elképzelhetetlen fájdalmat okoz annak, aki benne van, de sosem kegyelmez, életre ítéltet.

Azt viszont meg kell hagyni a legsötétebb nagyúrnak, hogy semmi sem kerülte el a figyelmét: még arra is gondolt, miként végezheti Vader a kis és a nagy dolgát, sőt, még a táplálkozást is megoldotta… egy tető alatt.

Amikor egy középkorról szóló dokumentumfilmet-sorozatot nézünk, akkor egyáltalán nem olyan furcsa felmerülő kérdés, hogy miként pisiltek és szartak a testük 100%-án gondosan felrakott páncélzatot viselő lovagok, de ugyanez Darth Vadernél idióta baromságnak tűnik. Pedig erre az Uralkodó is külön gondolt, és ezen a téren is gondoskodott róla, hogy az Obi-Wan Kenobi ellenében alul maradó, csúnyán összeaszalódott sith tanítványának a kis és nagy dolgát végezvén se legyen része túlzott keleti kényelemben.

Magyarul sajnos nem jelent meg a 2008-as (de papíron máig kánon) Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection című hihetetlenül részletes tervrajzokat tartalmazó könyv, amiből elég világosan kiderül, mi is történik pontosan Anakin testével a kasztni alatt. A helyzet pedig sokkal, de sokkal rosszabb, mint elsőre gondolnánk: Anakin a ruha nélkül valóban nem tudna megmaradni, ez alól kivétel az átalakított sith meditációs kamra, ami azután is képes stabilan tartani a légzését, ha már kicsomagolta magát. Toalett, vagy svédasztal viszont ott sincs, de igazából semmi szükség rá, Vader ugyanis önmagától képtelen fenntartani az anyagcseréjét. Ezt is a ruha végzi helyette, de a történetben van egy nagy csavar, amit a fenti pár sorból már ki lehetett találni:

Vader vizeletét és székletét az életbentartó ruha újrahasznosítja, amiből aztán újra táplálék lesz.

Persze nem csak úgy, örök körforgásban: a Star Wars: Darth Vader: A 3-D Reconstruction Log című Vader belső működését részleteiben feltáró kiváló 3D-s olvasmány szerint a nagyúr ruhája úgynevezett RepMed speciális tápanyagpasztával teli tubusokat is tartalmaz, amiből akkor szipuzik, amikor csak megéhez.

Az újrahasznosított pisi-kaki cuccos is ebbe keveredik bele, mivel (az orvosi droidok szerint) a RepMed önmagában annyira, de annyira undorító, hogy sokan inkább az éhhalált választják, mintsem fogyasszanak belőle, vagyis fel kell hígítani. Emiatt Vader ruhája egy plusz intravénás megoldást is tartalmaz, hogy még akkor is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson, ha már ő is ódzkodik a szájon át történő bevételtől. Sajnálatos, hogy a belső szervei is olyan mértékben károsodtak a Mustafaron, hogy más, hagyományos élelmet – pörköltet nokedlivel, mákos gubát, vagy galaktikus rántott húst még a kamrájában is képtelen fogyasztani.

Anakin ruhája tehát nem áldás, átok inkább, ami még éhen halni sem hagyja.

Ezt is olvasd el:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×