Kijelenthetjük, hogy sosem látott kísérlettel bizonyította legújabb telefonja képességeit a Samsung: az S24-esek 150-nél is több képet lőttek a magasból.

Gábor János

2024.03.06. – A gyártó új csúcskategóriás telefonja eddig talán sosem látott kísérletben vett részt. A Samsung maga szervezte a demonstrációt, amely során négy Galaxy S24 Ultra okostelefont erősítettek ugyanennyi léggömbhöz, hogy az űrbe, pontosabban a sztratoszféra és az ózonréteg külső határának közelébe reptessék. Addig bírták, na. Nem mintha a 37 kilométeres magasság ne lenne elképesztő, pláne úgy, hogy a készülékek semmilyen speciális burkolatot nem kaptak – ugyanabban az állapotban voltak a léggömbök alá erősítve, ahogy a boltban átvehetjük őket.

A telefonok persze fotóztak – jó sokat, és nem akárhogy.

A kísérletről maga a Samsung tájékoztatta a PetaPixelt. Könnyen lehet, hogy ez minden idők legepikusabb kamerademonstrációja, amivel egy okostelefon-gyártó valaha is előállt: a hidrogénnel töltött sztratoszférikus ballonokra szénszálas vázat kapcsoltak, és azokon egy-egy fedélzeti számítógép, valamint egy-egy Galaxy S24 Ultra kapott helyet. Mindegyik léggömb legalább 36.500 méteres magasságot ért el, és a rajtuk lévő telefonok összesen több mint 150 nagy felbontású képet rögzítettek. A végeredmény valóban lenyűgöző, különösen annak ismeretében, hogy okostelefonnal készültek.

Elképesztő fotókat lőttek a Samsung csúcsmobiljai

A korrektség kedvéért: a 10-50 kilométeres magasságban húzódó légköri réteg (sztratoszféra), ahová a Samsung telefonok eljutottak, a látvány ellenére a közelében sincsenek az űr határának. Az ugyanis a magyar Kármán Tódor után (ő számolta ki először) elnevezett Kármán-vonal környékén, 100 kilométeres magasságban található. Ott már semmilyen átlagos légijármű nem képes közlekedni, felhajtóerő hiányában. Ezért használ az emberiség a mai napig (és fog még jó sokáig) rakétákat, hogy képes legyen kilépni a légkörből.

A Samsung négy ballonját az Egyesült Államok négy különböző pontjáról, Los Angelesből, Las Vegasból, a Sierra Nevada hegységből és a Grand Canyonból eresztették világnak. A telefonok ilyen képeket küldtek haza:

Még több, de már Földön készült hihetetlen fotóért kopp ide:

9 IGAZI fotó, amiről az egész világ azt hitte, hogy kamu

×