Manapság minden háztartásban ott pihen az asztalon néhány pendrive. Sokszor felmerülhet a kérdés, hogy meddig bízhatunk az adatok épségében.


RP

2023.08.30. – Manapság minden háztartásban találhatunk néhány pendrive-ot. Hol Windows telepítéshez, hol pedig adatok tárolására használják a felhasználók. Remek kérdés lehet, hogy mennyi ideig tudhatjuk biztonságban a tárolt fájlokat, állományokat. Az sem elhanyagolható, hogy milyen tárolási megoldásokkal segíthetünk azon, hogy minél tovább kitolódjanak az USB táraink élettartamai. Szerencsére a PCWorld csapata éppen erre kereste a választ, melyet nem is voltak restek megosztani.

Mi is tulajdonképpen az a pendrive?

Pendrive

A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 1 TB-ig terjed. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is. A pendrive-ok, USB-stickek vagy flash-meghajtók az adatokat NAND flash-memória segítségével tárolják, a memóriacellákban bináris értékek (nullák és egyesek) formájában.

Sokan nem is tudják, hogy ezeket az értékeket egyfajta „lebegő kapuban” csapdába esett elektronok képviselik. Ezek az elektronok azonban idővel elszivároghatnak Ez az adatok romlását okozza, hiszen egyre nehezebb kiolvasni, hogy a töltésállapot egyest vagy nullát jelent-e. Elég pár ilyen cella és már a fájlrendszerek, fájlformátumok beépített hibamegoldó algoritmusai sem tudják magabiztosan épp állapotban tartani az adott fájlokat. Képek esetében ez például jelentkezhet különféle megmagyarázhatatlan objektummal a képeken, de teljesen el is tűnhetnek a fájlok.

Milyen tényezők segítenek vagy épp rontanak ezen?

Számos tényező befolyásolhatja az USB-meghajtón lévő adatok élettartamát: A NAND flashmemória minősége és a pendrive általános kivitelezése is szerepet játszik. Az olcsóbb modellek általában rövidebb élettartammal is rendelkeznek. Egy másik tényező az írási ciklusok száma, mely megadja, hogy milyen gyakran, mennyiszer írtunk a bizonyos adattárolóra.

Floating Gate - Ide ragadnak be az elektronok a NAND memóriacellákban - Pendrive

Floating Gate – Ide ragadnak be az elektronok a NAND memóriacellákban

Az írási ciklusok számának növekedésével nő az adatromlás valószínűsége. A szélsőséges hőmérsékletek, valamint a kedvezőtlen tárolási körülmények, például a magas páratartalom vagy a por szintén károsíthatják a tárolóeszközön lévő adatok élettartamát. Ha a pendrive hosszú ideig magas hőmérsékletnek van kitéve, az elektronok gyorsabban „szivárognak”, amelyből egyenesen következik az adatok elvesztése.

Optimális körülmények között meddig bírják?

Az USB flash meghajtókon található adatok élettartama számos tényezőtől függ: Ideális körülmények között, egy jó minőségű USB pendrive akár 10 évig vagy tovább is megtarthatja az adatokat. Van azonban néhány szabály, amit mindenképp érdemes lehet betartanunk, ha adatmentés a konkrét cél. Jól hangzik ez a tíz év, ám továbbra sem ez a legideálisabb módszer arra, hogy hosszabb távon tároljunk értékes fájlokat.

Pendrive

Pendrive

Javasolt lehet rendszeres biztonsági mentéseket végezni dedikált külső adathordozókra. Manapság már SSD alapú is lehet ezek működése, mely villámgyors olvasási és írási adatokkal ajándékozhatja meg a potenciális vevőket. Ha még ennél is hosszabb távra tervezünk, netán kritikus adatokkal, akkor még az archiváló mágnesszalagok vagy optikai adathordozók használatát is érdemes megfontolni. A legfontosabb azonban azonban továbbra is az, hogy az igazán fontos adatokat ne egyetlen helyen és ne egyetlen adathordozón tároljuk. A pendrive-okat érdemes meghagyni rövidtávú fájlátvitelekre vagy telepítők létrehozására.

Ezt is olvasd el:

Mi az a PC bottleneck és hogyan kerülhetem el? – Így törekedj a tökéletes egyensúlyra

×