Egy mesterséges intelligencia elképzelte a Trónok Harca szereplőit kizárólag a könyvek leírása alapján. Hasonlítanak a sorozat színészeire?


Bódi Dániel

2022. 08. 29. – George R.R. Martin korszakos fantasy remekműve hiába, hogy 1996-ban indult az első, Trónok Harca című kötettel, a nagyobb közönség csak 2011-ben ismerte meg a Gyűrűk Ura-szinteket is simán elérő világot és történetet. Sőt, a legtöbben csak ezt a verzióját ismerik, így a karaktereket is jellemzően az őket alakító színészekkel azonosítják.

Igaz, ezt a jelenséget szinte minden nagysikerű adaptációnál megfigyelhetjük, sokszor teljesen függetlenül a könyvek sikerességétől. Remek példa erre a Harry Potter-sorozat, amely hőseit mindenki a filmekből ismerős arcokkal kötik össze, a könyvek alapján készült illusztrációkból pedig ki sem találnák, hogy miről vagy kiről van szó.

Ez szinte biztosan hasonlóképp alakulna a Trónok Harca könyvekkel is, már csak azért is, mert a sorozat alkotói hiába találták meg a legtökéletesebb színészeket, ők több esetben elütnek a könyvek leírásaitól. Itt van például a legnépszerűbb hős, a hányattatott sorsú, de extrém okos Tyrion Lannister, aki a könyvekben nemcsak törpenövésű, de kifejezetten egy csúf ábrázatú figura, aki még randább lesz Stannis királyvári ostroma után. Az adaptációban pedig valljuk be, a zseniális Peter Dinklage minden, csak nem egy ördögfióka.

Ezt példázza mesterien a MsBananaAnna nevű művész, aki korábban pont a Harry Potter könyvek szereplőit mutatta be nekünk egy az egyben a könyvbéli leírásaik alapján. A művész ehhez egy gépi tanulásos művészeti mesterséges intelligenciát, a DALL-E-hez hasonló, de a StyleGAN és BigGAN modelleken alapuló Artbreedert használta. Ez tulajdonképpen úgy működik ahogy hangzik: leírja az AI-nak a könyvekben is szereplő leírásokat, majd szabadjára engedi a fantáziáját.

Az így készült képeket aztán a közösségi felületeken közszemlére is tette, az eredmény pedig egészen pontos lett. Mármint a könyvek alapján, a sorozatban látott alteregóik azért sok esetben teljesen eltérnek tőlük. íme:

Tyrion Lannister

Tywin Lannister

Cercei Lannister

Jaime Lannister

Myrcella Baratheon

Joffrey Baratheon

Margaery Tyrell

Loras Tyrell

Lysa Arryn

Catelyn Stark

Ned Stark

Benjen Stark

Lyanna Stark

Arya Stark

Sansa Stark

Jon Snow

Ygritte

Daenerys Targaryen

Ser Jorah Mormont

Varys

Kisujj

Malisandre

Tarthi Brienne

Asha / Yara Greyjoy

Jaqen H’ghar

Sirio Forel

Podrick Payne

Ser Gregor Clegane

Shiera Seastar – csak a könyvekben

Arianne Martell – csak a könyvekben

Na, szerinted melyik a jobb: a könyvek alapján készült karakterek, vagy a sorozat színészei?

Na és ezt láttad már?

Így néznének ki egy horrorfilmben a Pokémonok egy MAGYAR művész szerint

 

×