Nem csak az indián lány és Dutch képes ám felvenni a harcot a Predatorral, bőven akadnak még a filmes világban olyan arcok, akik simán elpicsáznák a nagy vadászt.


Bódi Dániel

A legutóbbi Predator-film kifejezetten jóra sikeredett, ami valamilyen érthetetlen módon a mozikat teljesen skippelve kizárólag kisképernyőre, streamingre érkezett meg. Pedig az 1700-as évek szinte még érintetlen, őslakos amerikaiak lakta földrészen játszódó film simán elbírta volna a nagyobb vásznat is, látványában és történetében legalábbis egyáltalán nem marad el a jelenlegi kínálattól, sőt.

Pedig az akkori mozis premiereket tekintve valószínűleg sokakat becsábított volna a kánikula-védett mozitermekbe, és ha kasszát talán nem robbantott volna, egy kifejetetten remek Predator-élményt nyújtott volna. Mínusz feltételes mód, hiszen a Préda még a Disney+ kínálatában is messze kimagaslik, tökéletesen folytatva, bár egy kicsit megújítva a klasszikus Ragadozó-féle mítoszt.

Újdonságot pedig több fronton is találhatunk. Először is, hogy a főszereplőnk nem egy szénné gyúrt ex-Conan, vagy egy lőfegyverrel rendelkező képzett zsaru (a többit direkt nem említem), hanem az őslakos status quo-t megdönteni óhajtó komancs lány. A másik érdekes újítás a Predatort érinti, ami nemcsak másként néz ki, de kicsit máshogyan is viselkedik.

A mostani Ragadozó ugyanis inkább egy terminátorként mészárló gőgös harcos, aki keresi-kutatja a Föld legnagyobb ragadozóját, vadászát, szemben a korábbi két rész csendes és lopakodós brutális gyilkológépével. Hasonlóval egyébként a Predator-loret betéve ismerő rajongók már találkozhattak a könyvek és a képregények hasábjain. Ők a még zöldfülű, a törzsnek bizonyítani akaró Predatorok, a filmben is egy ilyennel találkozhattunk, aki így tökéletes szinkronban van az ugyancsak első vadászatra készülő Naruval.

De nemcsak a bizonyítási vágytól fűtött indián hölgy az, aki méltó ellenfele lehet a Ragadozónak, hanem egy csomó más, szuperképességgel egyáltalán nem rendelkező filmes karakter is. Közülük pedig most jól kiválasztottuk azt a nyolcat, akik szinte teljesen biztosan elpicsázná a nagy vadászt.

(A számozás nem ranglista, csupán felsorolás.)

1. Batman

Túlélési erősségek: A milliárdos Bruce Wayne már önmagában is egy túlélő, hiszen az anyját és az apját a szeme előtt lőtték le. Bruce ezután testét és az elméjét egyaránt a bűn leghatékonyabb üldözésére edzette, így az átlagemberénél jelentősebb a fizikai ereje, tűrő- és állóképessége, illetve számtalan, a Predatoréhoz hasonló kütyüvel is rendelkezik.

Legkeményebb tettei: A denevérember a képregényekben sem tétlenkedett, de azért a filmekben is bőséggel találunk kiemelendő mutatványokat. Ilyen volt például, amikor a nem túl acélos filmben az Acélembert magát döngölte a padlóba, vagy egy másik produkcióban kimászik egy megmászhatatlan veremből. De győztesen jött ki a Bane elleni ökölharcból is, ahogyan a Jokerrel és Rébusszal is simán felvette az elmeharcot.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? Batman azon hősök közé tartozik, aki a képregények hasábjain (plusz egy rajongói rövidfilm erejéig) néztek már farkasszemet a Ragadozóval. Így nem nehéz elképzelni, hogy a világ legjobb detektívje valószínűleg sokat kutatna a Predator után, feltérképezné annak képességeit, fegyvereit és szokásait. Ha pedig harcra kerül sor, semmiképp sem menne bele a helyzetbe anélkül, hogy ne építene valamilyen speciális páncélt, és lenne felvértezve a Predator ellen a lehető leghatékonyabbnak vélt eszközökkel.

2. John Rambo

Túlélési erősségek: John Rambo szó szerint a túlélésre született. Drabális testalkata egyértelműen jelzi, hogy intenzív katonai kiképzést kapott, és alaposan járatos a közelharcban, de bármilyen fegyvert, ami a kezébe kerül magabiztosan képes forgatni. Ugyanakkor a terepen is tökéletesen boldogul, a rejtőzködés, az álcázás és a túlélés legnagyobb mestere.

Legkeményebb tettei:  Rambo rögtön az első filmjében egy komplett seriffhivatallal leszámol, méghozzá úgy, hogy a közhiedelemmel ellentétben közben árva embert sem öl meg. A 80-as évek közepén a csendes-óceáni északnyugati erdőkben és Vietnam dzsungelében gerilla taktikát alkalmazva konkrétan mindenkit kiiktat, aki az útjába kerül. Ő áll a lehető legközelebb az eredeti Ragadozó-mozi főhőséhez, Dutchhoz, bár szerintem Rambo még nála is sokkal keményebb.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? Nos, a Predatornak nagyon nem lesz könnyű dolga Rambóval, az egyszer biztos. Rambo elképesztő sebességgel és módon képes adaptálódni szinte mindenhez, ami körülveszi őt. Bármit képes fegyverként használni, bármiből képes csapdát állítani. Stallone karaktere ezért szinte biztosan kelepcébe csalná a Ragadozót, amit egy könnyed bunyóval koronázna meg.

3. John Wick

Túlélési erősségek: John Wick, az orosz alvilág Vasorrú bábája, nem viccel, ha a halálosztásról van szó. Fegyverei és harcművészeti képzettsége a világ egyik leghalálosabb, legveszélyesebb, és legbiztosabb bérgyilkosává teszik, aki még egy ceruzával is képes eltenni láb alól egy komplett kocsmát.

Legkeményebb tettei: Nehéz volna egyet kiemelni a számtalan közül. Wick folyamatosan képes sokkolni a tetteivel a környezetét, és simán kioltja annak az életét is, aki sokszor érinthetetlennek hiszi magát. Többször kijátszotta a halált, megjárta és túlélte a sivatagot, illetve egymaga komplett hadseregeket lőtt a föld alá.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? John Wick nem az a rejtőzködős fajta, a konfliktusokat így hajlandó szemtől szemben intézni. Ő inkább az improvizálás művésze, és ugyan többször is felállít egy alap stratégiát, jellemzően nem tartja magát hozzá. Azt nem állítom, hogy Wick egy ceruzával is képes volna végezni a Predatorral, de esetében még ez sem volna elképzelhetetlen.

4. Din Djarin

Túlélési erősségek: Mandalóri egyike a messzi-messzi galaxis valaha volt legképzettebb harcosainak. Din Djarin bár nem a legkeményebb mandalóri, akit valaha látott a galaxis, ugyanakkor rendkívül eltökélt, elképesztő sebességgel látja át a legszorultabb helyzeteket is, a stratégiai érzéke pedig még ezt is túlszárnyalja.

Legkeményebb tettei: Djarin tettei közül is nehéz volna egyet kiemelni, de talán a legmenőbb a börtönhajós akciója volt, ahol remekül prezentálta a széleskörű képességeit. De a Kayit Sárkány elleni küzdelme is megér egy misét.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? A mandalóri nem bocsátkozik felesleges harcokba, így simán csak lebombázná az űrhajójával a Predatort, amint meglátja, vagy észleli. Szemtől szemben mondjuk kiegyenlített lenne a harc, hiszen a fejvadász páncélján szinte semmi sem képes áthatolni, míg a Ragadozó alig használ a teste védelmére bármit is. Mindettől függetlenül Djarin valószínűleg előbb használná ki a terep adta lehetőségeket, mintsem a bokorból a Predator nyakába ugorva lebunyózza vele a dolgot.

5. Brian Mills

Túlélési erősségek: Brian Mills a világ egyik legmagasabban képzett embere, aki a családjáért szinte bármit képes megtenni. Ő leginkább városi környezetben képes hatékonyan adaptálódni, de tulajdonképpen bárhol és bármilyen helyzetben képes feltalálni magát. Közelharci képességeihez sem férhet túl sok kétség, bár a fizikai erejét inkább a környezettel egészíti ki.

Legkeményebb tettei: Mármint a családja többszörös megmentésén kívül?

Hogyan szállna szembe a Predatorral? Hogyan nem? Brian minden képességét, az összes tudását felhasználná a Predator elleni küzdelembe. Batmanhez hasonlóan ő is feltérképezné, hogy mivel áll szemben, majd a gyenge pontjait kihasználva csapna le rá.

6. Beatrix Kiddo

Túlélési erősségek: Beatrix Kiddo magasan képzett, bosszúra szomjazó bérgyilkos, aki a katana és a harcművészetek különböző formáinak kvázi legnagyobb mestere.

Legkeményebb tettei: Beatrix konkrétan félkómában, magatehetetlenül ártalmatlanná tett egy megtermett férfit, majd sorra felkutatta a világ legveszélyesebb és leghalálosabb bérgyilkosait, hogy egyesével mészárolja le őket. Ha viszont úgy hozza a helyzet, akkor egy a komplett jakuzát is képes kardélre hányni.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? Beatrix szinte egészen biztosan a közelharcot választaná a Predatorral szemben is, hiszen eddig ebben a formában nem akadt legyőzőjére. Egy jól megélezett Hattori Hanzo katanával pedig pillanatok alatt felszeletelné az idegen vadászt.

7. Ash Willliams

Túlélési erősségek: Ashnek szinte semmilyen túlélési taktikája nincsen, ő a pillanatok embere. Forrúfejű, amolyan előbb lövök és aztán kérdezek típus, aki ha kell, a saját kezét is képes lecsapni, ha ezzel elteszi láb alól a gonoszt.

Legkeményebb tettei: Ash Williamsnek csak olyanja van. A levágott keze helyére egy láncfűrészt rakott, így hatékonyságban csillagos ötös, mégis a legnagyobb hőstette, amikor egy életre kelt zombipénisszel vívott élet-halál harcot.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? Ash valószínűleg azonnal nekiesne a Predatornak, ha viszont vesztésre áll, a menekülést sem veti meg. Ez persze aligha történne meg, hiszen Ash nemcsak jól néz ki, de kiváló harcos is, ha pedig ott van vele Pablo, Kelly és Ruby, akkor a Ragadozónak kvázi zéró esélye van.

8. Kevin McCallister

Túlélési erősségek: Kevin bármiből képes halálos csapdát állítani. A kölyök ügyes, okos, és szadista módon képes kegyetlenkedni. Csupán a vakszerencse, hogy a két betörő egyáltalán túlélte a vele való találkozást.

Legkeményebb tettei: Kis híján megölt két embert teljesen random eszkábált cuccokkal, és neki még csak a szeme sem rebbent. Sőt, egyszer még a pizzafutárt is képes volt befosatni, tulajdonképpen bármiféle ok nélkül.

Hogyan szállna szembe a Predatorral? Kevin bár még csak egy gyerek, nagyon is jól tudja, hogy miként lehet a másvilágra tessékelni egy élőlényt, legyen az egy ügyefogyott betörő, vagy maga a Predator. Kevin szinte biztosan becsapdázná a környezetét, amihez mindent felhasználna, amit csak talál. Ő maga végig rejtőzködne, hiszen jól tudja, hogy ha megtalálja őt a Ragadozó, annak csúnya vége lesz, de azért erre az eshetőségre is alaposan felkészül pár jól elhelyezett csapdával.

A végén a Predator már kívánja a halált, ezért az önmegsemmisítést választja. A listán egyedül Kevin ellen lenne öngyilkos a nagy vadász.

Ezt is olvasd el:

Miért jelenik meg egyre több sz@r állapotú AAA-s játék?

×