Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a Temu és a TikTok Shop. Azonban érdemes kétszer is meggondolni, hogy mit vásárolunk a kínai webshopokról.

2024.02.09. – Nincs is annál jobb érzés, mint amikor nagyon vágyunk valamire, majd az felbukkan az interneten, töredék áron. Nos, a Temu és a TikTok Shop pont az ilyen esetekre szakosodott, annyi különbséggel, hogy nem feltétlenül hivatalos termékeket kínálnak. Ezt egyébként, ha az ember beárazza magában, igazán jó lehetőségeket találhat magának. Stílusos, ámde márkátlan ruhák, tárolóeszközök, bootleg játékok, minden megtalálható a platformon, amiért érdemes lehet résnyire nyissuk a pénztárcánkat. Azonban az a probléma, hogy ezek az olcsó dolgok nem csak a vásárlási kedvet vonzzák magukhoz, hanem a csalókat is. S itt nem csupán a pénzünket belőlünk kicsaló emberekre gondolunk. Valahol véleményem szerint csalásnak minősül az is, hogy csak látszólag kapunk működőképes eszközöket, utána pedig hívhatjuk a kárbecslőket…

temu

Magyarországon is egyre népszerűbb a Temu és a TikTok Shop. Mindkettő kínai kezdeményezés, vagyis az olcsó tárgyakra szakosodtak. A Which? pedig egy brit fogyasztóvédelmi szervezet, ami most úgy döntött, hogy bevizsgál pár elektronikai eszközt a szóban forgó webshopokból. A vizsgálat eredménye kifejezetten ijesztőre sikeredett.

Tűzveszélyes fűtőtestek

Fókuszban a TikTok Shopról és a Temuról vásárolható olcsó fűtőberendezések. Kiemelten fontos téma, pláne azért, mert kis hazánkban bizony előfordulhat, hogy jócskán fagypont alá csökken a hőmérséklet télen. Sokan viszont nem engedhetik meg maguknak a méregdrága gázfűtést, vagy az egyébként szintén nem olcsó elektromos fűtőtesteket. Valamivel viszont orvosolni kell a problémát, hát ott a Temu és a TikTok Shop, ahol jó áron kínálnak ilyen berendezéseket. A BBC beszámolója szerint a fogyasztóvédők által vizsgált nyolc eszköz többsége nem tett eleget a biztonsági elvárásoknak. – írja a HVG. Sőt egyik-másik „komoly biztonsági kockázatot” is rejtett magában! Ami viszont félelmetes, hogy ezek között több olyan eszköz is volt, amit TikTok-influenszerek népszerűsítenek. Feltehetően úgy, hogy fogalmuk sincs a termék minőségéről…

A Which? egyébként öt fűtőberendezést vásárolt a TikTok Shopról, s hármat a Temuról. A legolcsóbb termék 3300 forint volt, képzelhetjük hát, hogy ebben mennyi „anyag” kapott helyet. Az eredmény 7 komoly bukta és egy megfelelő árucikk lett. Azok közül pedig, amik megbuktak a vizsgán, a legtöbbjük még tűzveszélyes is volt. A fogyasztóvédelmi szervezet természetesen felvette a kapcsolatot mindkét webshoppal, amikről relatíve gyorsan le is kerültek a problémás árucikkek. A Which? azonban felhívja mindenki figyelmét arra, hogy azóta már újabb hasonló eszközök feltűnésére lettek figyelmesek, így mindenki kétszer gondolja meg, hogy mit rendel a kínai boltokból!

Ezt olvastad már?

Beugrós Counter-Strike esportoló lett az Arsenal ukrán szupersztárja

×