A szubjektív listánkon történelmi, disztópikus, fantasy és más környezetekbe helyezett nyomozás vár, a legzseniálisabb detektívekkel.

Gábor János

2024.01.30. – Ha imádod a krimiket és a bűnügyi történeteket, ha már az első perctől csak a végső megoldás foglalkoztat és a legnagyobb öröm az, amikor végre kiderítheted a legégetőbb válaszokat, akkor ez a 8 detektívjáték olyan, mintha egyenesen a te rád szabták volna őket. A nyomozás öröme fantasztikusan kidolgozott történetekben és zseniális látványvilággal lesz teljes – ennek szellemében szerintünk ezek a legjobb kalandok a műfaj utóbbi néhány évéből.

AI: The Somnium Files

Ebben a játékban Kaname Date és mesterséges intelligenciával rendelkező társa szerepébe bújva vizsgálhatod különböző emberek tudatalattiját, hogy válaszokat találj egy szörnyű gyilkosság rejtélyes körülményeire. Újabb zseniális detektívjáték, tele döntéseken alapuló, elágazó történetszálakkal. További izgalomfaktor, hogy a somnium szekvenciák bizarr világokba vezetnek, ahol a válaszok metaforák szintjén jelennek meg, és minden akció időre megy. Ez a nyomozás kihívásokkal teli, de nagyon kifizetődő élmény. Van mindenre, a PC-től a PS-en és az Xboxon át a Switchig.

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Ha valami alap, az az, hogy a legjobb detektívjátékok listájáról nem hiányozhat Sherlock Holmes neve! Az egyik legjobb modern Sherlock Holmes-játék pedig nem más, mint a Crimes & Punishments. Az eredeti történetek által inspirált játékban hat különböző ügyet oldhatsz meg a brit szupernyomozóval, a lopásoktól az eltűnt személyeken át a gyilkosságig. Sherlock tizennégy képességét használhatod a nyomok felkutatására, az indítékok kikövetkeztetésére és a gyanúsítottak kihallgatására. Persze minden ügynek többféle megoldása és befejezése van, így nagyon sok múlik a döntéseiden, amelyek persze hatással lesznek Sherlock hírnevére és sorsára. PC-re, PS4-re, Switchre is elérhető.

Chinatown Detective Agency

Ha a történelmi környezet kevésbé, de a disztópikus bűnüldözés már mindenképpen a te világod, akkor a Chinatown Detective Agency-t imádni fogod. Ez a szívbemarkoló bűnügyi dráma Amira Darma magánnyomozót követi, aki egy mélyen beágyazott összeesküvés nyomában járja a világot. A CDA kiemelkedő jellemzője, hogy a rejtélyek megoldásához nagy hangsúlyt fektet a külső kutatásra. Megköveteli például, hogy különböző apróságok után kutass az interneten, hogy biztos, megalapozott döntéseket hozhass. PC-re, Xboxra és Switchre tudod beszerezni.

L.A. Noire

Ez a detektívjáték, ami technikailag a GTA V előfutára, olyan élményt nyújt, mintha egy hollywoodi bűnügyi dráma főszereplője lennél. A 40-es évek végi Los Angelesben irányítod Cole Phelps nyomozót, aki különböző eseteket old meg, akkora sikerrel, hogy gyorsan emelkedik is felfelé a Los Angeles-i rendőrség ranglétráján. Bűnügyi helyszíneket kapsz, ahol nyomok után kell kutatnod, illetve gyanúsítottakat és tanúkat kihallgatnod. Sok múlik azon, hogy elhiszed-e, amit mondanak, vagy kételkedsz bennük, és a gyanúsítottakat egyre nehezebb kiismerni, ahogy haladsz előre, így a testbeszéd-olvasási képességeidet is próbára kell tenned. Megteheted PC-n, PS-en, Xboxon és Switchen is.

Kathy Rain

Klasszikus point-and-click kalandjáték, új köntösben, ami jól bizonyítja, hogy ez a műfaj még mindig él és lélegzik. Kathy Raint követed, aki újságírónak tanul a ’90-es években, majd a nagyapja különös halála miatt visszatér a szülővárosába, hogy kinyomozza, mi történhetett. A játék gazdag történettel, élvezetes rejtvényekkel és számos izgalmas karakterrel rendelkezik. Köztük persze Kathy a legszimpatikusabb, így örömmel segítesz majd neki a rejtélyek kiderítésében és a nyomozás során egyre többet tudhatsz meg a nyomasztó múltjáról. PC-re, Xboxra, Switchre, Androidra is megtalálod.

Disco Elysium

Ha a detektívjáték az egyik kedvenc műfajod és nem egy kő alatt élsz, akkor a Disco Elysiumról már hallanod kellett, ha máshol nem, itt a Leet.hu-n, mert csodálatos stílusa, grafikája, történetvezetése és élvezetes játékmenete miatt rendszeresen visszaköszön az összeállításainkban. Talán ezzel a listával, a detektívjátékok között kerül a legméltóbb helyére. A főhős felépítésétől függően sok mindenben elcsúszhatsz, de persze ugyanúgy sikerrel is járhatsz, például jó következtetésekkel és a hazugságok kiszűrésével. Mindeközben persze alapvető kell legyen az empátia és logika is. Ebben a játékban is a döntéseid tehetnek a legjobb vagy legrosszabb zsaruvá és emberré. A gyilkossági ügyed lebilincselő, a párbeszédek szellemesek és tudatosak, a művészeti stílus pedig tényleg hihetetlenül egyedi. Ráadásul egy csomó mellékes dolgot is csinálhatsz benne, amelyek közül néhány váratlanul kapcsolódik a fő sztorihoz. Szerencsére mindenre elérhető, a PC-től a PS-en és az Xboxon át a Switchig.

The Great Ace Attorney Chronicles

Kihagyod? Tiltakozom! Az Ace Attorney franchise egész egyszerűen túl jó ahhoz, hogy ne vedd ki a részed a világából. A 2001 óta futó sorozat különböző ügyvédek, például Phoenix Wright és Apollo Justice kalandjait mutatja be, akik bizonyítékokat gyűjtenek, hogy a nyomozás után a tárgyalóteremben mentsék fel ártatlan ügyfeleiket a szörnyű vádak alól. A széria legutóbbi része, a The Great Ace Attorney Chronicles egy két játékból álló előzmény, ami a viktoriánus korabeli Japánban és Angliában játszódik. Tárgyalótermes detektívjáték, viccesen megírt, emlékezetes karakterekkel, komoly agymunkát igénylő játékmenettel és a zseniális történetvezetéssel. PC, PS, Switch játszik.

Judgment

A detektívjáték műfajától nem idegen, hogy csak kevés harcot tartogat, és a nagyobb hangsúlyt a narratíva kapja. A Judgment ehhez képest kicsit más: mivel a Yakuza/Like A Dragon játékok spinoffja, hasonló akció-kaland játékmenettel és rengeteg harccal bír. De pont ettől, a harc és a felderítendő rejtély egyensúlya miatt annyira jó. Yagami vagy, egy gyilkosságsorozat után nyomozó detektív, Kamurocho bűnös városában. Hagyományos és kevésbé hagyományos módon kell információkat szerezned, kirakósokat összeraknod, és hátsókat szétrúgnod. A filmszerű játékmenet szuper, a történet szépen beszippant, szóval hajrá! PC-n, PS-en és Xboxon is.

Ha pedig az újdonságokat keresed – a következő hónapban ezekre érdemes figyelni:

10 februárban megjelenő játék, amit egyszerűen nem hagyhatsz ki

×