A TikTokon terjengő szenny mellett értékes tartalmakra is bukkanhatunk, ennél a 20 különösen kiváló magyar csatornánál pedig aligha találunk értelmesebbet.


Bódi Dániel

2024.01.25. – A TikTokkal szemben van egy általános negatív megítélés, miszerint a kínai eredetű platformon kizárólag függőséget okozó szenny dől. Bezzeg a YouTube, vagy a Facebook, vagy az Instagram! Na ott van a minőség! Pedig valójában a TikTok semmivel sem rosszabb, mint bármelyik másik közösségi platform, ami nem csak a fogyaszthatatlan, gyakorta értelmezhetetlen és értelmetlen tartalmak tagadhatatlan tömegének, hanem a valóban értékes és érdekes alkotóknak is egyaránt otthont ad. Csupán nagyon nehéz őket megtalálni. 

Egy kiváló TikTok-csatornára sajnos 500 szutyok jut (pont, mint a YouTube-on), az algoritmus vérprofi és azonnali szennyajánló működésének árnyékában pedig különösen nehéz dolga van annak, aki görgetései közepette gyarapodni kívánna. Szerencsére azonban nem egy teljesíthetetlen igényről beszélgetünk: még a magyar TikTokon is találhatunk kiváló és egyedülálló, valóban hasznos munkát végző tartalomgyártók. Csupán nagyon nehéz őket megtalálni. 

De megpróbálok segítő jobbot nyújtani az alábbi 20 igazán remek magyar nyelvű TikTok-csatorna ajánlásával, melyek nem csak hasznosak, de még okosabb is leszel tőlük.

Nem toplista, a számozás felsorolás csupan. Az alkotók nevére bökve azonnal a csatornájukra kerülsz. 

1. András Varga official

Nem túlzok, ha mélyen tisztelt (doktor) Varga Andrást az ország legismertebb és legkiemelkedőbb könyvtárosaként (és könyv-, könyvtár-, nyomdászat- és művelődéstörténészeként, valamint bibliográfusaként) mutatom be. A 67 éves hatalmas tudású szaktekintély a TikTokon tudománynépszerűsítő tevékenységet folytat, ami jellemzően történelmi érdekességeket, túlnyomórészt magyar vonatkozású ismereteket takar.

@andrasvargaofficial♬ Emotional Piano for the Soul (Inspirational Background Music) – Fearless Motivation Instrumentals

2. Németh Bence pszichológus

Ezúton is gratulálok Németh Bencének a tavaly novemberi sikeres szakvizsgájához, így azóta hivatalosan is klinikai és mentálhigiénés szakpszichológusként tevékenykedhet. A tudását pedig sosem rest megosztani a magyar TikTok-felhasználókkal, akik neki köszönhetően jobban megismerhetik a különböző mentális problémákat, nehézségeket.

@nemethbence_pszichologus #ocd #kényszerbetegség #kényszerbeteg #kényszer #ssri #kognitívviselkedésterápia #kényszerbetegség #pszichiátria #klinikaipszichológia #klinikaipszichológus ♬ eredeti hang – Pszichodoqi

3. A város és én

A város és én TikTok-csatorna egy egyszemélyes program- és helyajánló. Legfőképp Budapest és a főváros környéki sokszor kevésbé ismert látni és látogatni valókat ismerhetjük meg, de épp csak annyira, hogy magunk is kedvet kapjunk hozzájuk. De ez is a csatorna célja, amit maradéktalanul teljesít.

@a_varos_es_en #magyarepitomuveszekszivetsege #budapest #ingyenprogram #budapestiprogram ♬ Prologue (From „Beauty and the Beast”) – Moisés Nieto

4. Magyar vakok

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége támogatásával működő TikTok-csatorna a tökéletes érzékenyítő tartalmakat példázza: alaposan bemutatja azokat azon honfitársainkat, akik részlegesen, vagy teljesen elveszítették a látásukat, vagy eleve úgy születtek. Megismerhetjük a mindennapjaikat, a nehézségeiket, gondolataikat, speciális eszközöket mutatnak be, valamint azt is, hogyan oldanak meg a látók számára teljesen hétköznapinak tűnő feladatokat.

@magyar_vakok Egyszerű hétköznapi kérdésekre a megoldásunk #hétköznapok #magyarvakok #gyengénlátók #tanuljtőlem 🎥@WaterCastle | TikTok Agency ♬ blow this up and Ill release – CXSPER

5. Idiotéka hun

„Bulvár-történelem és egyéb hülyeségek” – áll a bióban, ami azért nem teljesen fedi a valóságot. Mármint a hülyeség részére gondolok, mert az Idiotéka-csatorna minden, csak nem hülye, vagy hülyeség. Persze vannak bőven viccesebb-könnyedebb tartalmak is rajta, de többségében olyan érdekességeket ismerhetünk meg, mint az eredeti Hamupipőke/Csipkerózsika-sztorit, Napóleon és Raszputyin halálát, de a csatornán még a seggtörlés valódi történelmébe is beáshatjuk magunkat.

@idiotekahun Az seggtörlés történelme #magyartiktok #idiotéka #történelem ♬ eredeti hang – Idiotéka

6. Url Izabell

Url Izabellt talán már többen ismerhetik, az RTL Klub műsoraiban is feltűnt már, valamint néhány szerzeményével még a könyvesboltok polcain is találkozhattunk. A TikTokon általában emberjogi eseményeket-történéseket szokott kritikusan taglalni, ami nem kevésbé gondolatébresztő, mint bármi más ezen a listán. Álljék is itt példának az egyik videója, amiben a magyar cigány nők különösen nehéz helyzetére mutat élesen rá:

@izabell.url Szerintem minden Magyarországon élőnek foglalkozni kellene ezzel a témával. #nekedbelegyen #degyorsan #cigány #cigányság #nők #nőknek #nőkjoga #f#fontosr#romac#cigányokf#fontostéma ♬ eredeti hang – Izabell Url

7. Zoliexplorer

Nagy Zoltán nagy világutazó. A kalandjai során látott érdekességeket pedig rendszeresen megosztja a követőivel, akik a videói után általában valóban értékes ismerettel gazdagodnak. Jelenleg Egyiptomot tárja elénk, de bejárta és megmutatta már Angliát, Vietnámot, Indonéziát, Thaiföldet, Ciprust, Ausztriát, Törökországot, na meg Magyarországot is. Műfaját tekintve vlog, de tartalmilag sokkal inkább Magyarósi Csabához áll közel.

@zolixplorer Nem vagy milliomos? Lehet csak nem vagy jó helyen! Nézzük meg mit ér 5 millió indonéz rúpia (kb 130000 Ft) itt Balin! . Ha szeretnél keresni pénzt online, de nem tudod miből tudnál, akkor szívesen segítünk pár hasznos tippel! . 🆓🎥 INGYENES VIDEÓ a kommentek között! . Víg napot! #pénz #pénzkeresés #digitálisnomád #tippek #zolixplorer #magyartiktok ♬ original sound – Zolixplorer – Nagy Zoltán

8. Pamkutya

A Pamkutyát sokan nem az ismeretterjesztésről ismerhetik, pedig a TikTok-csatornájukon alig van más tartalom. Ez a fő lelőhelye a Márkopédiának, amiben tényleg mindenféle érdekes dolgot tudhatunk meg a világunkról. Üröm az örömben, hogy az utóbbi 5 videójuk reklám, utoljára 2023 novemberében került fel igazán érdekes tartalom. Reméljük hamarosan újraindul a csatorna, ugyanis nagy kár volna érte.

@pamkutya Te melyik oldalról nézed a Holdat? 🌚 #MárkopédiaMini ♬ original sound – Pamkutya

9. Reményfarm

A Reményfarmot már mindenki ismeri, így csak mint egy kötelező álljék itt, hogy nem, és sohasem feledkeznék meg róla. Egyszerűen csodálatos, ahogyan a magyar tanyasi életmódot viccesen, de különösen érdekes és figyelemfelkeltő módon mutatja be a szupercuki Anna és Dávid páros. Munkájuk egy kész csoda, feltöltő és inspiráló!

@remenyfarm Miért itatnak a magyarok? 🥂 #reményfarm #farm #tanya #vidék #fenntarthatóság #népviselet #népi #szabadtartás #állat #tyúk #pálinka ♬ eredeti hang – Remény Farm

10. Dr. Farkas Levente András

A TikTok végtelennek tűnő útvesztőjében valódi felüdülés egy olyan kiemelkedő intellektussal találkozni, mint amilyen Dr. Farkas Levente András, aki műveltségével, szókincsével, értékrendjével mint az Esthajnalcsillag ragyogja be a közösségi média éjsötétjét.

@drfarkasleventeandras VOLTÁL már a Fiumei úti sírkertben?🪦 #budapes #art #culture #graveyard #walk #think #story #read #foryou ♬ eredeti hang – Dr. Farkas Levente András

×