Az MIT kutatói rájöttek, hogy a webkamerák és telefonos kamerák nem az egyetlen olyan elektronikai berendezések, amik állandóan figyelhetnek minket.

2024.01.19. – Biztosan sokan láttatok már olyat, hogy valaki a laptopjának a beépített webkameráját leragasztja. Sőt, több olyan modellel is találkozni, amit már úgy dobtak piacra a készítők, hogy egy csúszkával lefedhetővé tették a kamerát. Nos, ennek az az oka, hogy bizony a mai világban már a hackerek hozzáférhetnek a kameráinkhoz és információkat szerezhetnek rólunk. Ez egyébként az esetek túlnyomó többségében nem terhelő, de ettől függetlenül ki szeretné, ha 0-24 bármikor betekintést nyerhessen egy idegen az életébe?

Ez a kamerás „probléma” fennáll az okostelefonok kapcsán is. Sőt, ahogy az MIT újonnan felfedezte, még akkor is, ha a kameráink nincsenek bekapcsolva.

A fejlettebb masinák már fel vannak szerelve kis szenzorokkal, amik egyébként a környezetünk fényerejét vizsgálja. Ezek azok a berendezések, amik lehetővé teszik, hogy ha esetleg fényképezni, vagy videózni szeretnénk, azt a lehető legjobb minőségben tehessük meg. Ám ezek a szenzorok nem csak akkor kapcsolnak be, ha a kameránk is éles, hanem állandóan aktívak.

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) kutatói felfedezték, hogy ez az érzékelő képes rögzíteni a kézmozdulatokat is. A jobb megértés érdekében képzeljük el a következő helyzetet: egy webhelyet görgetünk, s egyáltalán nem vagyunk tudatában annak, hogy valami állandóan figyel minket. Nos, a netezés közben ejtett mozdulatainkat akár egy hacker is láthatja a szenzorokon keresztül, ezzel pedig akár valami kompromittálót is rögzíthet rólunk.

Állandó figyelem

A kutatók január elején publikáltak egy tanulmányt a Science Advances folyóiratban. Itt egy olyan képalkotó algoritmust említettek, ami képes újraalkotni a környezeti képet a kijelző perspektívájából az érzékelő által észlelt fényintenzitás finom változásaival. Ezt a kutatócsoport letesztelte és kiderült, hogy a szenzorok nem pihennek, állandóan figyelik a környezetet. S így minket is.

MIT

Az így újraalkotott helyzetekből egészen sok mindent vissza tudtak követni a tudósok, ami nyugtalanító lehet hosszútávon. A hackerek akár az internetezési szokásainkat is kikövetkeztethetik a szenzorokon keresztül szerzett információkból.

A problémát a tudósok kétféleképpen orvosolnák. Az egyik, hogy rosszabb minőségű szenzorokat építenének be a készülékekbe, amik lassabban dolgozzák fel az adatokat. Ez lehetővé tenné azt, hogy a rosszakarók ne tudjanak annyi információt szerezni a célpontról. A másik pedig egy felhatalmazás, amiről a tulajdonosok dönthetnének. Mi, mint felhasználók dönthetnénk arról, hogy mely’ folyamatok alatt lehetne aktív a szenzor.

Egy biztos, ez így nagyon kényelmetlen és változásra van szükség.

Ezt olvastad már?

2024-ben is CS2 esport, magyar kommentárral – Indul a BLAST Premier Spring Groups 2024

×