Rekordszámú játékmegjelenést tudhat maga mögött a Steam platform, persze más online bolt sem panaszkodhat. A játékvilág él és virul.

2024.01.04. – Pontosan tudjuk, hogy a legtöbb játékos csak néhány játékot vesz meg egy évben, hiszen nem érdekelhet mindenkit minden játék, nem beszélve a költségeiről. Mondjuk épp kiderült a napokban, hogy a hardcore gamereknek igazán megéri mondjuk az Xbox Game Pass szolgáltatásra előfizetni, ha szeretnek mindenfélét kipróbálni. De még ha olyan játékos is vagy, aki igazán szereti belevetni magát a különböző műfajokba, talán akkor sem tudtál annyi címet kirpóbálni 2023-ban, mint ahány megjelent.

2023-ban rekordszámú, 14535 játék jelent meg, csak a Steamen.

Játékáradat

A SteamDB független elemzőoldal nemrég kiadott egy nagyon érdekes statiszitikát, amiből kiderül, hogy 2023-ban 14535 játék jelent meg a platoformon. Ez a szám nagyjából 2 ezerrel több, mint 2022-ben. Összehasonlításképpen a Circana piackutató cég arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban 2023-ban 2360 játék jelent meg a Nintendo Switch eShopban. Szóval a Steam eléggé belehúzott, és a fenti több mint 14 ezer játék abszolút rekord. A platformon 2006-ban például csupán 71 játék jelent meg, nem nagyon volt miből válogatni abban az évben a PC-seknek. 2015-től aztán minden évben több ezerrel nőtt a megjelenések száma.

Szóval robbanásszerűen nőtt a játékok száma, nem csak a platformon, hanem a világ több piacán is. Mindössze öt év alatt a Steamen több mint 6 ezerrel nőtt az új játékok száma. Ráadásul nagyon nem úgy tűnik, hogy ez a dolog belassulna. Az is kiderült, hogy már most, a 2024-es év első 4 napjában is 83 játékkal lett gazdagabb a Steam áruháza.

Ha ez így folytatódna, akkor 2024 végére nagyjából 29 ezer játék jelenne meg csak idén, és csak a Steamen. Ebben nincs benne olyan játék, ami a platfromon nem elérhető, de máshol igen. A játékok gyors számú növekedése egyébként talán annak is köszönhető, hogy a Valve egyre jobb feltételeket teremt a fejlesztőknek. Sok esetben meg nem is nagyon ellenőrzik a feltöltött tartalmakat.

Így aztán sok játékos panaszkodott is amiatt, hogy a jó játékok elvesznek a sok silány cucc között, ami hullámban érkezik. Hasonló panaszt tettek a Nintendo eShopjára is, bár az ott tavaly megjelent több mint 2000 játék elenyésző a 14 ezerhez képest. Vajon mennyi idő kéne, ha mindegyik játékot ki akarnánk próbálni? Nem vagyok jó matekos!

Ezt láttad már?

500 éve hunyt el az Assassin’s Creed játékok legnagyobb alakja, Ezio

×