Lehet utálni és utálni az Activision Blizzard 32 éve betöltött pozíciójából távozó Bobby Koticket, az viszont biztos, hogy neki bőven megérte a játékipar főgonoszának lennie.

Bódi Dániel

2024.01.02. – Talán senki sem lepődik meg azon, hogy Bobby Kotick rendre képviselteti magát az éves „legtúlfizetettebb cégvezetők” impozáns listáján, aki 2020-ban 150 millió dollárral, egy évvel később már 200 millió dolláros önjutalommal a zsebében büszkélkedhetett el a játékipar egyik legnagyobb gigacégének, az Activision Blizzard földöntúli sikereivel. 2022-ben kizárólag a ceóságért 154 millió dollárt markolt + 22 milliós jutalom a kitűzött/elért célokért-bevételekért + a részvényekből származó osztalék, amivel akkor ő lett az egész világ 12. legtúlfizetettebb cégvezetője. De kimagasló játékeladások ide, mikrotranzakciókból befolyó rekordbevétel oda, szinte minden évben leépíti a fejlesztői állományt néhány száz fővel, csak hogy faragjon kicsit a számokon.

De mindez a múlté: miután az Activision Blizzardra borult a telepisált szaros asztala, dugig tele meredekebbnél meredekebb munkahelyi zaklatásos üggyel, a Microsoft lecsapott a kínálkozó lehetőségre, és potom 69 milliárd dollár fejében mentőövet dobott a Call of Duty, a WarCraft, na meg a Candy Crush kiadójának. Az üzlet 2023 végén a brit versenyhatóság engedélyével – illetve az amerikai hatóság elleni győztes perrel – zárult, miután már sokkal nyíltabban és bátrabban jelenthették a játékipar patás ördögének is tartott Bobby Kotick menesztését, ami 2024. január 1-gyel (sokkal pontosabban ’23. december 29-cel) valósággá vált.

Bobby Kotick dugig tömött zsebekkel eloldalazik

Kicsit azért mindenki lehetne elnézőbb vele, hiszen 1991 óta vezeti sikeresen az Activisiont, majd a Blizzardot, majd a Kinget, és vált a játékipar egyik legmeghatározóbb – és legutáltabb szereplőjévé – hangzik a hivatalos védőbeszéd mellette. És bár való igaz, hogy a legsikeresebb vállalkozás lett az irányítása alatt egyesült cégtrió (plusz néhány másik felvásárolt, beolvasztott stúdió), az viszont olyan árat követelt, amit valószínűleg senki sem hajlandó önként megfizetni – pláne nem Koticknak.

De akármilyen rossz is volt az Activision Blizzardon belüli helyzet, Kotick mindig pénzénél – na meg pozíciójánál maradt. Hiába teregették ki a szennyest a cégen belüli állapotokról, a fejlesztők hiába indítottak petíciót a lemondatására, amit több mint ezren alá is írtak, hiába derült ki még róla is néhány különösen sötét dolog – pl. megfenyegette az asszisztensét, hogy megöli, a vezető maradt és továbbra is mocsok jól, irreálisan sokat keresett.

Ezen a búcsúja sem változtat, a Microsoft is busásan kifizeti az akvizíció mellett végsőkig foggal-körömmel harcoló-kiálló Kotickot; egyes értesülések szerint minimum 15 millió dolláros végkielégítésre számíthat, ami nem kevés, de valószínűleg messze eltörpülhet a részvényei után járó összeg mellett – amit a Reuters közel 390 millió dollárra saccol. Ebben a kontextusban talán már jobban érthető, hogy miért is szerette volna olyan nagyon Redmondban tudni az Activision Blizzard Kinget,

amivel így alsó hangon 405 millió dollárt, azaz valamivel több mint 141 milliárd forintot kaszál.

Ez a kiszállója, a dobbantója a játékipar patás ördögének, akinek megüresedett helyére már meg is találták a legmegfelelőbb embereket. Miután a Microsoft alaposan átrendezte az Xbox belső működését és ranglétráját, az Activision Blizzard újdonsült vezetői; Thomas Tippl, az Activision Blizzard alelnöke; Rob Kostich, az Activision Publishing elnöke; Mike Ybarra, a Blizzard Entertainment elnöke; és Tjodolf Sommestad, a King elnöke már Matt Booty-nak jelentenek helyzeteket, aki október óta a belsős stúdiókat – köztük is a ZeniMax-Bethesda párost is magába foglaló – kibővített szervezetet irányítja.

Hogy ezután miként alakul a szebb napokat is látott stúdió- és kiadó óriás jövője, azt jóstehetség híján nem tudom megmondani, az Xbox-vezetőség játék- és játékosközpontú mentalitása viszont biztosan sokat javíthat az Activision Blizzard alkotói folyamatain, munkahelyi légkörén – úgy pedig a játékain. De ezt majd az idő eldönti. Azt pedig csak remélhetjük, hogy sehol máshol többet nem bukkan fel a Bobby Kotick nevű boss (hehe), ebből a busás vagyonból vesz magának egy távoli szigetet, és a tengerparton cosmót szürcsölve élvezi a nyugdíjas éveit. Mindenkinek jobb úgy.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Tudod-e, mit jelent a Z a Dragon Ball Z-ben? – Nem, nem Zedet

×