A Larian vezetője tiszta vizet öntött a pohárba és elárulta, hogy bekerül-e a Game Pass kínálatába 2023 egyik legjobbja, a Baldur’s Gate 3.

Bódi Dániel

2023.12.17. – Valószínűleg még azok sem vitatkoznának a Baldur’s Gate 3 nagyszerűségének tényéről, akik amúgy nem különösebben kedvelik a CRPG-k műfaját. Nehéz is volna nem szuperlatívuszokban beszélni 2023 és az elmúlt 10 év egyik legjobb játékáról, ami nem csak tartalmas, de hatalmas és rendkívül szövevényes formában ültette virtuális formába azokat a kalandokat, amiket sokan a szerepjátékos körökben a mesélőt hallgatva képzeltek maguk elé.

Ezt a fantasztikus élményt hosszúra nyúlt várakozást követően már az Xbox-játékosok is átélhetik, amiért a Larian nem kér többet 24.400 forintnál. Ezért a pénzért cserébe pedig sokkal többet is nyújt a Baldur’s Gate 3, mint néhány hasonló árkategóriába eső program: csak kettőt mondjak (igen, körtét a barackkal) a 28.000 forintba kóstáló Call of Duty: Modern Warfare III az egyjátékos élményre vágyó játékosokat mindösszesen 5 óráig szegezi a képernyő elébe, vagy a másik oldalon, a PS5-ön az idei nagy exkluzív Spider-Man 2 körülbelül 20 órán keresztül szövi a pókfejek amúgy izgalmas történetét 27.490 forint fejében.

Szóval, bármilyen platformon is játsszuk az 50-től 200 óráig is könnyedén elnyújtható Baldur’s Gate 3-at, ezen az áron valóban egy remek üzletet kötünk a fejlesztőkkel.

 

Talán ezért is abszurd kicsit a Game Passba kerülésének lehetősége, amit valamiért az amerikai IGN szerkesztője, Kat Bailey vetett fel a Larian vezető fejlesztőjével, Swen Vincke-el készített interjúja során, aki természetesen nem volt rest válaszolni is. Persze aligha volt olyan játékos, aki tényleg reménykedett abban, hogy hamarosan a szolgáltatás kínálatából is elérhető lesz a BG3, most viszont minden kétség el lett hessegetve,

Vinckle ugyanis kategorikusan kijelentette, hogy a Baldur’s Gate 3 egészen biztosan nem lesz elérhető a Game Passból.

Ennek okát igazából fentebb már leírtam: „Ó, mindig is, a kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy nem lesz a Game Passon, nem kerül be a Game Passba. Egy nagy játékot csináltunk és szerintem ennek megfelelő az ára is, szerintem ez így van rendben. Nem tettünk bele mikrotranzakciókat sem, szóval tényleg azt kapod, amiért fizetsz.” – mondta Vinckle az IGN szerkesztőjének, aki valamiért a PS Plus Extrára és Premiumra ugyan nem kérdezett rá, de több, mint valószínű, hogy oda sem megérkezni a BG3. Arra is kitért, hogy a vásárlással a játékosok nem csak a Baldur’s Gate 3-at kapják meg, hanem egyben támogatják is a stúdiót, hogy a későbbiekben is ilyen és ehhez hasonló volumenű címeket készíthessenek.

Nehéz is volna ezzel vitatkozni, ugyanitt egy óriási pacsit is küldenék azoknak az elhivatott játékosoknak, akik a játék korai hozzáféréses időszakában pénzzel, idővel, na meg a meglátásaikkal és visszajelzéseikkel hozzájárultak ehhez a sikerhez. Merthogy az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Baldur’s Gate 3 gigantikus sikere még a fejlesztőket is meglepte, így nyilván sokkal bátrabban tarthatják magukat a 24.400 forintos árcédulánál. Legalábbis, láttunk már idén olyan – egyébként úgyszintén nagyszerű és többszörös díjnyertes – játékot, ami a megjelenése utáni második hónapban kőkemény árleszállítást kapott (konkrétan a Remedy eddigi leghosszabb játékáról, az Alan Wake II-ről van szó, amit most az Epic Games Store-ban féláron rámolhatunk be).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Minden játékban benne van, de mi az és miért kapcsold ki a Chromatic Aberrationt?

×