Egy óriási, összesen 16 játékot felvonultató listába gyűjtöttük 2023 leglátványosabb, leggyönyörűbb, legvalósághűbb alkotásait.

Bódi Dániel

2023.12.11. – Az idei év dugig volt izgalmas játékmegjelenésekkel, így nem csak a szabadidőnk csökkent félelmetes gyorsasággal a nullára, de a backlogunk is hamar megtelt legalább még egy évre elegendő pótolni valóval. Nem mintha panaszkodnék, rég volt már ennyire mozgalmas, kiváló és nem ritkán instant klasszikusként emlegethető  esztendő mögöttünk, amit sokan az elmúlt 10 év egyik, ha nem a legjobbjának tartanak. Feltartom a kezem, nem vitatkozok.

Ami miatt viszont még fontosabb volt 2023, hogy a stúdiók és a kiadók 2020 óta most kezdtek el igazán eltávolodni a régi generációs hardverektől, nagyobb figyelmet fordítva a jóval komolyabb teljesítményre képes kurrens játékgépekre, az Xbox Series X|S-re és a PlayStation 5-re. Ez pedig a játékok látványvilágán érhető tetten a legegyértelműbben; idén már senki sem kérheti számon az el-elmaradozott grafikai generációváltást, vagy érezheti bárki is azt, hogy egyes AAA-s játékok akár megjelenhettek volna a 10 éves platformokra is – mint mondjuk tavaly a God of War: Ragnarök, a Stray, vagy a Horizon: Forbidden West.

Így 2023 egyfajta erődemonstráció is volt, amely határozottan jelzi: egy újabb, minden korábbinál látványosabb videojáték-korszakba léptünk. Persze a megannyi aspektusa és mérőfoka van a grafikának is akad, hiszen egy művészileg kiemelkedő cím is lehet látványos (idénről például a Hi-Fi Rush), azt azonban objektíven meg lehet állapítani, hogy melyek voltak az év legrealisztikusabb, legvalósághűbb alkotásai. Az alábbi 15 játék remekül prezentálja a 2023-as csúcsokat – avagy

ezek voltak az idei esztendő leglátványosabb-legvalósághűbb játékai:

És ne feledd, nem minden a grafika (de erről majd egy másik 2023-as cikkben)!

A számozás nem sorrend, felsorolás csupán!

1. ALAN WAKE II

Motor: Northlight Engine

Az Alan Wake II nem csak azért egy csoda, mert 13 év után tényleg elkészülhetett, hanem a félelmetesen (sokszor szó szerint) látványvilága miatt is. Anno már az első rész fény-árnyék hatásaitól is hatalmasat koppant az állunk, de a Quantum Breakben bemutatkozott újfajta játékmotorra épülő folytatás még tovább tolta a technológia határait. Az Alan Wake II egyszerűen fenomenálisan fest, egy grafikai fenomén, amit valószínűleg még sokáig fogunk ebben a kontextusban emlegetni.

2. AVATAR: FRONTIERS OF PANDORA

Motor: Snowdrop Engine

A Ubisoft berkeiben ténykedő, leginkább a The Division-sorozatot egyengető The Massive Entertainment mostanság alaposan kitesz magáért; bár egyre kevesebb hévvel, de továbbra is folyamatosan frissen tartják a The Division 2-t, javában kalapálják a következő nagy Star Wars-játékot, az Outlawst, illetve december elején előrukkoltak a Far Cry receptjén alapuló, de a The Division motorját használó Avatar: Frontiers of Pandorát is, ami kétségtelenül minden idők egyik, ha nem a leggyönyörűbb nyílt világú akció-kalandjátéka. Nem csoda, hogy a Ubisoftnál is egyre inkább kezdik ezt a játékmotort preferálni – lenyűgöző, mire nem képes.

3. SPIDER-MAN 2

Motor: házon belüli megoldás

Bár a Spider-Man 2 nem mutat akkora grafikai ugrást az első rész remasterelt kiadásához, vagy a Miles Morales spin-offhoz képest, de azért így is eléggé meghajtja a PlayStation 5-öt. De igazán nincs is szükség óriási mértékű újításra, hiszen még a 2018-as eredeti is a csúcsok csúcsához tartozik, ergo nagyon nincs is hova, elég néhány részleten csiszolni, valósághűbbé tenni a fényeket, újabb effekteket hozzáadni és kész is a csoda.

4. LAYERS OF FEAR

Motor: Unreal Engine 5

Jelenleg a Layers of Fear UE5-ös remake-re/rebootja az egyik leggyönyörűbb horrorjáték, ami valaha készült, így a képernyőn megjelenő szürreális rettenet is sokkal valószerűbb, mint bármiben.

5. F1 23

Motor: Ego Engine

A Forma 1-es játékok már nagyon régóta a grafika élbolyába tartoznak, ezért talán senkit sem lep meg, hogy a legfrissebb futam a száguldó cirkusz leglátványosabb formáját szállítja. Egyszerűen lélegzetelállító és nem csak az autómodellek, hanem a fények, a tükröződések, az időjárási effektek, minden csúcson pörög. Műfajában – érdemi kihívó nélkül – abszolút bajnok, de még a versenyjátékok között is simán megcsípné az első három helyezés egyikét.

6. FORZA MOTORSPORT

Motor: ForzaTech

A versenyjátékok egyik legkifinomultabb, legpolírozottabb, 2015 óta folyamatosan szintet lépő játétmotorja ismét hozza a formáját, vagyis a világ egyik, ha nem a leggyönyörűbb versenyjátékát. Bár a megjelenésekor sokan csalódottak voltak az előzetesekben mutatott tükröződések „butítása” miatt, összességében még így is a legvalósághűbb versenyélményt a Forza-reboot adja.

7. STAR WARS JEDI: SURVIVOR

Motor: Unreal Engine 4

Bár a 66-os parancsot túlélő padawan hányattatását elmesélő Survivor még mindig a régebbi Unrealt használja, egészen lenyűgöző dolgokat hozott ki belőle a Respawn csapata. Meg is merem kockáztatni, hogy nagyjából az a csúcs, amit ki lehet belőle préselni, ami ha igaz, akkor az Unreal Engine 5 előtt még nem csak hosszú, de különösen fenomenális látványvilágokkal kikövezett életút áll.

8. ATOMIC HEART

Motor: Unreal Engine 4

Az SWJ: Survivor után az Atomic Heart a másik remek demonstrációja az UE4 maximumra tekert képességeinek, ami még az UE5 árnyékában is képes volt kitermelni néhányat az év leggyönyörűbb játékai közül. Az Atomic Heart bár közel sem egy tökéletes játék, a stílusa és a grafikája előtt csak emelni tudjuk a kalapunk.

9. CYBERPUNK 2077 (PHANTOM LIBERTY + 2.0)

Motor: REDengine 4

Nem is lehetne szebb búcsúja a CD Projekt RED saját fejlesztésű motorjának, mint a Cyberpunk 2077. Persze, anno mi is szebb rajtot képzeltünk neki, de 2023-ra – a 2.0-ás frissítéssel és  aPhantom Liberty-vel – végre minden a helyére került. Olyannyira méghozzá, hogy az Avatarral megosztottan a Cyberpunk lett a nyílt világú játékok grafikai csúcstartója. A lengyel csapat ezzel mindenképp adós volt, ezután pedig elbúcsúznak a REDengine-től, és az Epic-kel szövetkezve áttérnek a legmodernebb Unreal-re.

10. DEAD SPACE

Motor: Frostbite

Az EA lassan mindenhez is Frostbite-ot használ, de nem is csoda: a Battlefield: Bad Company-ban debütált motor újabb verziói évről évre egyre durvább dolgokra képesek, amire a legjobb példa a Dead Space remake-je. Egyszerűen elképesztő, ami a szemünk elé tárul, néha már annyira, hogy oda sem merünk nézni.

11. DEAD ISLAND 2

Motor: Unreal Engine 4

Nagyon sokat kellett rá várni, a fejlesztők is egymásnak adták a kilincset, de végül csak összeállt egy koherens egésszé. Egyáltalán nem lett egy rossz játék, sőt, kifejezetten szórakoztató is tud lenni, ugyanakkor közel sem hagy akkora nyomot, mint az első része. A fantasztikus látványához azonban semmi kétség sem férhet, az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezt az Unreal Engine 4-nek köszönhetjük.

12. IMMORTALS OF AVEUM

Motor: Unreal Engine 5

Az Immortals of Aveum fejlesztőinek tulajdonképpen egyetlen célja volt: elkészíteni a világ legmutatósabb akciójátékát, kerül, amibe kerül. A legtöbb PC-n természetesen el sem fut, annyira erőigényes a mindenféle részecske-effekttel teletűzdelt látvány, ami kicsit csiricsáré, néhol bazári, itt-ott öncélú, de iszonyatosan mutatós.

13. MORTAL KOMBAT 1

Motor: Unreal Engine 4

És még mindig nem értünk a látványos UE4-et használó játékok listájának végére. A Mortal Kombat bár mindig is egy véres látványorgia volt, de a soft-rebootolt MK1 mindenen túltesz. Mint egy animációs film, annyira gyönyörű, amit kifejezetten remekül kötöttek össze a verekedős szekvenciákkal. A Switch-portot inkább hagyjuk, de az összes többi verzió fantasztikusan fest.

14. ROBOCOP: ROGUE CITY

Motor: Unreal Engine 5

Bár a Robotzsaru-játékkal kapcsolatban voltak fenntartásaim – leginkább a fejlesztők munkássága miatt, de alaposan rám cáfoltak: a RoboCop: Rogue City egy egész kellemes, de mindenekelőtt látványos adaptációja lett Paul Verhoeven 1987-es filmjének. Persze, akadnak vele gondok: az arcmozgás, a mimika például nem a legmeggyőzőbb, a környezet viszont mindenért kárpótol, annyira lélegzetelállítóra sikerült.

15. THE TALOS PRINCIPLE 2

Motor: Unreal Engine 5

A The Talos Principle folytatásáról attól függetlenül is nagyon kevesen írtak nálunk (igen, sajnos mi is), hogy 9 teljes évet kellett rá várni. Pedig egy méltán elismert puzzle kalandjátékról van ám, szó, aminek legújabb etapja sem adja alább: sem a fejtörők minősége, sem pedig az ultra-valósághű látvány nem okoz csalódást. Nem csak 2023 egyik legjobb játéka, hanem a leggyönyörűbbike is.

+ HOGWARTS LEGACY

Motor: Unreal Engine 4

Bár a Hogwarts Legacy egy messzemenőkig látványos alkotás, a Roxfort falait hátrahagyva nem sok dologtól esik le az állunk. Természetesen akadnak látványos elemei és jelenetei, de semmiképp sem olyanok, melyekhez hasonlót korábban ne láttunk volna. A varázslóiskola azonban mindenért kárpótol, az Avalanche fejlesztői hihetetlen részletességgel építették fel a labirintusszerű Roxfortot, ami minden egyes platformon képes a földig ejtetni a képernyő másik oldalán ülő játékos állát. A fények egyébként itt is remekül festenek a tájra, az iskola ablakain beszűrődve varázsolják még hangulatosabbá a felfedezést, illetve újfent kiemelendő az Unreal Engine 4, ami egészen hihetetlen, talán nem is nagyon várt módon búcsúztatja a régebbi generációt.

Szerinted melyik játék volt 2023 leglátványosabbika?

Quiz maker

×