Még hogy nem szép a hóesés, vagy akár a latyak? Mutatunk egy sor olyan játékot, amiben remekművé tökéletesítették a téli tájakat.

2023. 02. 03. – Hegyes-völgyes vidék, atomháborúban letarolt pusztaság, vírus pusztította város, mitikus párhuzamos valóság is új pompába öltözhet, ha télen hó borítja be a természetet, vagy éppen fedi el az ember káros nyomait. A játékfejlesztők fantáziája és szépérzéke talán még jobban elszabadul, amikor téli tájat kell építeni, és ezzel mi, gamerek járunk a legjobban! Itt egy (nem top)lista, a legjobban sikerült fagyos világokról, amik az utóbbi pár évben készültek videojátékokhoz.

1. God of War: Ragnarök

Az előző játékban is találkoztunk fogvacogtatóan téli valóságsíkkal, de az új kalandban megérkezik a mítoszokból ismert, kíméletlen Fimbulwinter, amiben gondjaid lesznek, ha nem találsz egy melegedő helyet, vagy nincs egy jeges széltől óvó bundád.

A korábbiakhoz képest teljesen új történetben Kratos és Atreus az Æsir legmagasabb szintjeivel kerül összetűzésbe, de nem elég, hogy brutális harcot vívnak ellenük és a mellékszálak is életveszélyesek, még a kíméletlen faggyal és a hóval is dacolni kell.

2. The Elder Scrolls V: Skyrim

Az előbbihez hasonlóan ez a játék is részben a skandináv mitológiából építkezik, úgyhogy a festői és gyömyörű, de zord északi tájak sem maradhattak ki a game világából. Mindenképpen helye megvan a téli összeállításunkban: csak játszol, mégis a csontodig hatol a hideg, annyira hatásos.

Mi lennél inkább: lepkegyűjtögető, vagy fegyverkovács? Méregkeverő, vagy alkimista? Vagy: mindegyik, ebben a sorrendben? Skyrim világa jégbe-hóba burkolózva is magával fog ragadni.

3. Tom Clancy’s The Division

Arra a télre, ami a Division-ban tör ki, senki sem emlékszik szívesen: eljön a tragikus fekete péntek kitör a globális himlőjárvány, városok zárják magukat karanténba és kitör a káosz. És még az a rohadt hideg… A Strategic Homeland Division alvó ügynökei aktivizálódnak, hogy megfékezzék az Amerikán eluralkodó erőszakot.

Fosztogatással vegyes shooter, számtalan karakterfejlődési lehetőséggel, de kell kialakítani műveleti bázist is, ahová vissza lehet vonulni az utcákon tomboló káosztól. Szerezz zsákmányt, védd magad az utcai bandáktól és a korrupt ügynökökből – városi téli hangulatban!

4. Frostpunk

A legdurvábban talán ez fújja a hátadra a jeges téli szelet: a fagy és a hideg itt nem csak a mókáról és a hangulatról szól, hanem arról, hogy hogyan leszel képes életben tartani a kolóniádat, a legzordabb körülmények között is. A 11 Bit Studios játéka az okos, télálló városépítés mechanikáját tanítja.

Kezdetben túlélők egy kis csoportjával kell életben maradnod: kell menedék, élelem, és MELEG. Mindezt erőforrások jól szervezett gyűjtésével, a településed gyarapításával és szabadon választott vezetési technikával érheted el: lehetsz jóindulatú parancsnok, vagy aljas zsarnok is.

5. Metro Exodus

Ki a metróhálózatból, fel a felszínre – a szanaszét fagyott orosz télbe! Sok vidámságra nem kell számítani, de a felfedezésre váró világ egy sor fenyegetést és izgalmat tartogat, és igen: miért pont a zord fagy és hideg maradt volna ki a sorozatból, amikor ez annyira jellemző a helyszínre.

A felszíni világ talán még kegyetlenebb és veszélyesebb, mint a Moszkva alatt húzódó alagútrendszer, de biztosan nyomasztóbb is látni, hogy milyen egy nukleáris katasztrófában elpusztult világ. Ebben kell túlélned, ellenséges emberhordák és vérszomjas mutánsok között.

6. The Last of Us

Az eddig remek HBO sorozat miatt új reneszánszát élő játék évszakokon át tartó utazás, így Joel és Ellie mindenre fel kell, hogy készüljön és minden körülmény között boldogulniuk kell.

Az utazás nyáron kezdődik és tavasszal ér véget, így persze helyt kell állni hóban-fagyban is, sőt, élelmet kell szerezni – többnyire úgy, hogy vadászatra indulunk. Ez a helyzet főleg akkor élesedik ki, amikor Ellie Joel sérülése miatt jó ideig magára van utalva.

7. Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds

A játékból akkora fejezetként magasodik ki a zseniálisan felépített, részletgazdag Banuk hegyvidék, hogy még külön játszható kalandként is megjelent.

A Guerilla Games tényleg nagyon kitett magáért: nem csak a tájak valósághűek, hanem az is, ahogy a karakterek és a gépek reagálnak rájuk, de az, amitől az egész ennyire működik, nem más, mint a már-már tökéletes kidolgozottság.

8. Monster Hunter World: Iceborne

A The Frozen Wildshoz hasonlóan az Iceborne is egy önálló kiegészítő, csak éppen a Monster Hunter feltérképezetlen téli tájain. A szörnyvadászat száraz, nyári melegben is kihívás lenne, de a helyenként szó szerint tökig érő hóban vakmerő küldetéssé változik.

A játék kétség kívül legszórakoztatóbb része a Hoarfrost Reach felfedezése: könyörtelen vidék ez, ahol a szélsőséges időjárási viszonyok és a veszélyes szörnyek még a legtapasztaltabb vadászok számára is életveszélyesek. Azok viszont, akik túlélik a kihívásokat, felfedezhetik az érintetlen föld fenséges szépségét.

9. Steep

Az Ubisoft játéka hamisítatlan téli élvezet, hiszen eleve a téli sportok őrületéről és adrenalinjáról szól, ráadásul a hozzánk fizikailag is közeli Alpok csodás hegyvonulatai között. A kínálat elképesztően színes: van síelés, snowboard, siklóernyőzés is!

A téli sportokkal persze jön a hamisítatlan versenyszellem: küzdj meg az aranyért ismeretlenekkel, vagy barátokkal és élvezd ki rendesen ezt a semmihez sem hasonlító téli utazást!

10. Rise of the Tomb Raider

Az apja megszállottságát okozó ősi tárgyak után kutatva Lara kalandja Szibériáig vezet, ahol a tél elég rendesen kimutatja a foga fehérjét. Bár a játékra eleve jellemző a részletgazdag látvány, a téli tájak talán még letaglózóbbak, mint a korábban látott őserdők.

A Kitezh városában elrejtett misztikus relikvia – a legenda szerint – halhatatlanságot ad a birtokosának, de ehhez még egy rég elfeledett civilizáción és egy militáns hordán is át kell verekednie magát.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ha csak a falat bámulod is jobban jársz, mint a The Day Before-ral

×