A Microsoft egyik vezetője beszélt arról, hogy kifejezett szándékukban áll a Nintendo és a Sony konzoljaira is elhozni a Game Pass játékszolgáltatást.

2023.11.30. – Valószínűleg eddig sem a Microsofton múlott, hogy a Game Pass játékszolgáltatás még nem vetette meg a lábát a Nintendo és a PlayStation konzolokon. Nem is kell tovább menni 2022 októberénél, amikor is az Activision Blizzard felvásárlásának kapcsán árulta el az Xbox-tulaj, hogy bizony felkeresték a Sony illetékeseit a Game Pass PlayStationre ültetésének ötletével, a japán gyártó azonban lesöpörte az ajánlatot a tárgyalóasztalról, mondván az ártana a játékeladásaiknak.

A japán gyártók valamiért egyébként is nagyon zárkózottak – különösen a Nintendo, a Sony azonban mindent kizárólag üzleti megfontolásból tett, hiszen a redmondi ajánlat óta láthattuk megszületni a Game Pass tükörképére létrehozott új PS Plus szolgáltatást, aminek azzal, hogy semmilyen másik szolgáltatást sem enged be a PS-re, tulajdonképpen egyetlen ellenfele sincs (kivéve az EA Play-t, amit először kitiltott a Sony, mondván, hogy az nem képvisel megfelelő értéket a PS-tulajdonosok számára, később azonban csak beadta a derekát). A játékosoknak tehát nincs választásuk: ha valamiért nem tetszik a PS Plus, akkor lehet menni másik játékgépet venni.

Éppen emiatt is meglepő az Xbox pénzügyi igazgatójának, Tim Stuart a Wells Fargo TMT Summiton felvetett célkitűzése, miszerint a Game Passt minden olyan eszközre szeretnék eljuttatni, ami képes lejátszani a katalógus játékait,

beleértve a Nintendo és a Sony játékgépeit is.

Stuart szerint az elkövetkező években a korábbinál is jobban próbálnak hatni a rivális gyártókra, hogy engedjék be a platformjaikra a Game Passt. Korábban a Nintendo és a Sony is könnyebben elhessegette még a kósza ötletet is (mint láthattuk korábban), lévén a Microsoftnak valóban nem sok ütőkártyája volt, amellyel érdemben hathat a döntéshozókra, az Activision Blizzard sikerrel zárult felvásárlása azonban Stuart szerint is új tárgyalási alapokat teremthet.

Stuart természetesen semmi konkrétat nem mondott, így ezen a ponton csak találgatni tudunk, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Game Pass-előfizetők különféle exkluzív előnyöket és akciókat kapjanak az Activision Blizzard játékaiban, melyeket máshol nem kapnának meg. De már az is egy nagy fegyvertény, hogy a legtöbb új AB megjelenés egyenesen a szolgáltatás kínálatából elérhető lesz – miközben PlayStationön alsó hangon is 27.000 forintot kell értük kicsengetni.

A Nintendo esetében pedig a Game Pass Ultimate játékstreamingje lehet vonzó, amit már az összes „rivális” újabb kézikonzolon el lehet érni, legyen az a Steam Deck vagy a ROG Ally. A Nintendo konzoljai a Wii óta mindig is gyengébbek voltak a kurrens generációnál, így az új, Switchet is célzó multiplatform címeket nagyon durván le kell butítani, hogy egyáltalán elfussanak rajta. A Game Pass streamingje azonban viszonylag kevés kompromisszumot – mindössze jó internetet – követel, amivel a legjobb minőségben lehetne játszani a legmodernebb és legnépszerűbb játékokkal – mint például a Call of Duty, a Diablo, vagy az Overwatch 2, miközben a Nintendo saját gyártású alkotásai is elérhetőek maradnának.

Hogy mindebből pontosan mi fog kikerekedni, az ahogyan eddig, úgy most is a Sony-n és a Nintendón múlik. Abban viszont Tim Stuartnak abszolút igaza van, hogy az Activision Blizzard akvizíciója révén újra felvethetik a Game Pass terjeszkedésének lehetőségét – amivel a játékosok csak jól járhatnak. Persze senki se várja holnapra a PS-Nintendo Game Passt, de az elkövetkező években még érhetnek bennünket kellemes meglepetések.

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 játék, amiről azt mondtuk: „ennél szebb már SOSE lesz” – aztán mégis

×