Ha azt gondolod, hogy az NFT-nek nincs semmi értelme, akkor még biztosan nem hallottál az eBay történetének legeszementebb aukcióiról.

A cikk 2022 novemberében született.

Idén lesz 27. éve, hogy Pierre Omidyar megalapította a manapság csak eBay-ként ismert internetes aukciós oldalt, ami az Amazon mellett a világ egyik legforgalmasabb adok-veszek platformja. A nagy számok törvénye alapján pedig nem ritka, hogy valaki valami nagyon elborult cuccot próbáljon másokra sózni, ami furcsa lehet, mégis tökéletesen illeszkedik portál történetébe.

Az első aukciót ugyanis egy törött nyomtatóval bonyolították, amiért 14,83 dollárt volt hajlandó kifizetni a büszke vásárló, aki akkor talán még csak nem is tudta, hogy ezzel bevonul az internet fejlődésének történelemkönyvébe. A furcsa aukciók azóta is meghatározó elemei az eBay-nek, és bár manapság sokan az NFT-ket illetik az értelmetlen pénzkidobás jelzőjével, azért bőven találhatunk erre jobb példákat a hagyományosabb piactereken is. Nézzünk is meg néhányat.

Palackba zárt szellem 

2003-ban az eBay-en felbukkant egy furcsa befőttesüveg, amiről az eladója azt állította, hogy egy régi elhagyatott temetőben bukkant egy napló társaságában. Az üvegből elvileg kettőt talált, de az egyiket véletlenül eltörte, amiből egy fekete füstszerű valami szivárgott ki, amiről meggyőződése, hogy egy szellem lehet, mert éjjelente rendre zaklatja őt.

A licitet 99 dollárról indították, de nagyon sok kamu ajánlat érkezett rá, így nagyon gyorsan elérték az akkori licitmaximumnak számító 99,99 millió dollárt. Egy kis szűrést követően a győztes 50.922 dollárért vihette volna el, de végül ő sem fizetett érte.

A nagypapa szelleme

Ha pedig így szóba jöttek a szellemek: 2004-ben egy 6 éves kisfiú meg volt győződve arról, hogy nagyapja szelleme kísérti őt, ezért édesanyja feltette az öreg sétabotját az eBayre, a gyereknek pedig azt mondta, hogy szellem követni fogja a botot a nyertes licitálóhoz. A kísértetjárta sétapálca egy kikötéssel járt csak: az új tulajdonosnak írnia kellett egy levelet a fiúnak, amiben megnyugtatja őt arról, hogy a nagyfater szelleme ott van vele.

A bot akkor elképesztően magas összegen, 65.000 dollárért kelt el, a vásárló pedig nem más volt, mint a GoldenPalace.com, ami híres volt a marketing célú furcsa költekezéseiről.

Izland és Új-Zéland

Nem feltétlenül ritka, hogy komplett országokat próbálnak meg rásózni valakire, de legalábbis Izlanddal és Új-Zélanddal történt már ilyen. 2006-ban például felrakta Új-Zélandot az eBayre, amit olyan jelzőkkel illetett, hogy el van átkozva, vagy hogy átlagos az időjárás, mégis 22 licit érkezett rá, mielőtt lelőtték volna az aukciót, ami 1 centről indult és 2271,90 dollárig jutott.

Új-Zéland kedvező árat jelentett Izlandhoz képest, amelyet 2008-ban közel 1 dolláros kezdőárral jegyeztek, majd  nyolcvannégy licitálással később már közel 14 millió dollárnál járt. Pedig az eladó még azt is leszögezte, hogy az énekesnő Björk nem szerepel az árban, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország akkor egy gazdasági válságban volt.

Egy középső név

A blank "Hello, my name is..." tag on a man's shirt

Az amerikai Matthew Jean Rouse nevű illető a középső nevét egy nagyszülő tiszteletére kapta, akivel nem volt szívélyes a viszonya, ezért 2008-ban megpróbálta eladni az eBay-en. Bár a férfi testvére 1500 dollárt ajánlott azért, hogy megtartsa a középső nevet, ő hajthatatlan volt és árverésre bocsátotta. A kihagyhatatlan üzletre végül a LucaHost.com nevű webtárhely-szolgáltató csapott le, ami 8000 dollárt volt hajlandó kiperkálni a Jean névért. Azt ugyan nem tudni, hogy a vállalat mit kezdett ezzel, ha tudott valamit egyáltalán, az viszont ismeretes, hogy az eladó végül nem tudta hivatalosan elhagyni a nevet.

Barátság

Néhány vicces kedvű ausztrál 2006-ban úgy döntött, hogy elárverezik a barátságukat az eBay-en. Mármint nem egymásét, hanem amolyan kollektíve a társaságot, vagyis a licit győztesével eltöltenek két önfeledt és mámoros napot, amikor úgy tesznek, mintha a barátai lennének. A portál először levette a hirdetést, de egy kisebb vizsgálat után kiderült, hogy nem sérti a szabályzatot, így végül tényleg eladósorba kerülhetett a barátság. Állítólag özönlöttek a licitek, a győztes pedig 1000 dollárért vett magának kétnapi bratyizást.

Egy élet

Ausztráliánál maradva: a 2008-ban frissen elvált Ian Usher úgy döntött, hogy egy pakkba csomagolva eladja az eBayen a komplett életét. Ebbe pedig nemcsak a háza, az autója, a jet-skije, a motorja tartozott, hanem a munkája és még a barátai is. Az eBay-es aukció állítólag nem jött össze neki, így hagyományos úton próbálkozott meg a dologgal. Végül 305.000 dollárt keresett, amiből bejárta az egész világot, új életet kezdett, megismerte a szerelmét – vagyis nyilván TED Talk előadást is tartott.

Justin Timberlake meghagyott kajája

2000-ben az akkor még feltörekvőben lévő Justin Timberlake a a New York-i Z-100 rádióállomás vendége volt egy interjúra, ahol a műsor előtt francia bundáskenyérrel kínálták. Mivel Timberlake nem tudta mindet betúrni, a maradék ott maradt, amire azonnal lecsaptak a hiénák, pontosabban a műsor DJ-je, aki szépen fel is rakta a kajamaradékot az eBay-re.

A reggeli maradékot végül picivel több, mint 1000 dollárért vette meg egy 19 éves fanatikus lány, aki azt mondta egy interjúban, hogy fagyasztva kiszárítja, majd mint egy ereklyét kiállítja a szekrényén. Egy picit sem bizarr, dehogy…

Egy furcsa Doritos

Pope's Hat Dorito Chip

Kajás aukciókból Dunát lehetne rekeszteni, annyi volt, van és lesz belőlük az eBay-en. Itt van például ez a szem Doritos, amit azért raktak fel, mert a formája nagyon hasonlít a pápa fejfedőjére. Nagyjából ennyit tudunk elmondani róla, ami különlegessé teszi. Sebaj, az eladó remek üzletet csinált belőle, hiszen a GoldenPalace.com ismét elemében volt, és kifizetett érte 1.200 dollárt.

Középkori hörcsög páncélzat

2013-ban lehetett a csodájára járni ennek a furcsa aukciónak, amiben egy teljes középkori hörcsög páncélra lehetett lecsapni. A testpáncél végül 24.300 dollárért kelt el az eBayen, amit teljes egészében jótékony célokra, a Metropolitan Guinea Pig Rescue nevű szervezet javára ajánlották fel.

Among Usos McNuggets egyenesen a BTS menüből

The eBay listening for the McNugget

Erre az aukcióra 2021-ben került sor, miután a McDonalds előrukkolt az egyik legnagyobb kampányával, a BTS menüvel. Állítólag a koreai zenekar menüjében találták a fenti képen is látható Among Us karakterre hajazó kisütött csirkehusit, aminek eredetileg 99 cent volt a kezdőára, majd az első licit máris egy 14.000 dolláros ajánlat volt. A brutális és érthetetlen végső árát 184 licit után érte el.

A szent sajt

Nyilván a GoldenPalace csapott le a szent sajtra is, amit 28.000 dollárért vásárolt meg az eredeti tulajdonosától, Diana Duysertől. Ha lehet hinni a nőnek, akkor a jelenés 1994-ben történt, amikor egy kajáldában rendelt magának egy grillezett sajtot. Miután beleharapott döbbent csak rá, hogy ez egy nagyon különleges sajtdarab, mert rajta van Szűz Mária arcképe. Szóval 10 évvel később fel is rakta az eBay-re.

Kirk kapitány veseköve

Miután William Shatner túlesett a vesekő műtétjén, 2006-ban úgy döntött, hogy túlad a kioperált darabon, és hát hol máshol, mint az eBayen. A licit nyertese végül – már megint  – a GoldenPalace volt, akik 25.000 dollárt voltak hajlandóak kifizetni a vesekőért. Az ebből befolyt összeget Shatner jótékony célokra a Habitat for Humanitynek ajánlotta fel.

Ebbe a cikkbe ezúttal ennyi fért, de még bőséggel akadnak hasonlóan bizarr aukciók, így ha valamelyiket hiányolnád a listáról, akkor azt mindenképpen írd meg kommentben!

Most alkalmi áron, 280 ezer forintért vehetsz egyetlen szem chipset

×