Az eFootball pár évvel ezelőtt az egyik legröhejesebb játéknak számított. Ma meg már az egyik legszebb sportjátéka a piacnak.

2023.11.15. – Egy időben komoly verseny folyt a virtuális futballjátékok piacán a Konami és az EA Sports között. Az egyik a Pro Evolution Soccerért felelt (előbbi), míg a másik a FIFA-szériát dobta piacra. Egy ideig tényleg volt is értelme állást foglalni, ám egy idő után elkezdett ránőni a FIFA a PES-re. Ekkor döntött úgy a Konami, hogy valami váratlant ránt elő a kalapból. Átnevezték a szériát, ez lett az eFootball, majd pedig a teljes játékmodellt is átalakították. Az évente történő megjelenésekből egy ingyenesen játszható élő szolgáltatás lett, ami időről időre kap egy-egy nagyobb frissítést, de külön megvásárolni semmit sem kell.

eFootball

Forrás: www.technopixel.org

Az első ilyen önálló időszak az eFootball 2022 volt, amit nagyon vártak a futballrajongók. S bár ne várták volna ennyire, mert akkor kevesebben törtek volna össze az eredménytől. Az eFootball 2022 legendásan röhejesre sikerült. A játékmenet csapnivaló volt, a grafika és az animációk pedig az „értékelhetetlen” szintet sem tudták elérni. Az egész kálváriából természetesen az EA Sports jött ki győztesnek, végérvényesen a porba taszították a Konamit.

A befektetett munkának eredménye van

Nos, most az EA Sports döntött úgy, hogy új lehetőségek után néz. Szakítottak a FIFA-val, s immáron saját ernyőjük alatt adják ki a futballjátékukat. Ez lett az EA Sports FC 24, amit legalább annyian vártak, mint az eFootball 2022-t. Az eredmény nem annyira vállalhatatlan, mint a Konami fejlesztése esetén történt, de maradjunk annyiban, hogy volt már jobb munkája az EA-nek. Az új FC 24 sajnos már tényleg csak és kizárólag a monetizáció miatt van jelen a piacon, s ez pedig a játékmeneten is érződik. Az EA Sports tehát most mélyrepülésbe kezdett, ezért többen úgy gondolták, hogy ideje lecsekkolni, mi a helyzet az eFootball háza táján.

 

A leginkább grafikai gondokkal küszködő játék a harmadik évére nagyon szépen kialakult. Ezt a fenti videó is jól szemlélteti, érdemes végigpörgetni. A játékmenet egyébként nem változott sokat, így ha eddig nem nyerte el a tetszésünk, nagy valószínűséggel ez után sem fogja. De a játék ettől függetlenül még szignifikánsan jobb, mint volt. Ha ezt eredményezi az, hogy egy élő szolgáltatássá vált a játék, akkor véleményem szerint jól döntött a Konami. Elképzelhető, hogy már sosem lesz akkora az eFootball, mint az EA Sports sportjátéka, de ha ilyen szorgalmasan és lelkesen dolgoznak rajta, úgynevezett „hidden gemként” még jó ideig kiszolgálhatja majd a foci szerelmeseit.

Ezt olvastad már?

Országszerte 140 ezer magyar iskolás kap ingyen laptopot

×