Ezeket a legendás játékokat szinte már sehonnan, semmilyen digitális felületen nem lehet megvásárolni.

2023. 01. 05. – Ha tetszik a kiadóknak, ha nem, az abandonware oldalak különösen fontos munkát végeznek el helyettük is: a digitális játékmegőrzést. Valamiért a játékgyártók még mindig nem fordítanak elég figyelmet a folyton változó hardveres környezet mellett a videojátékok állapotmegőrzésére, így a régebbi programok fölött, melyek már nem hoznak, vagy hoznának nekik elég pénzt szimplán csak átlépnek, magukra hagyják őket.

A játékok esetében egy másik probléma nem is feltétlenül a grafika elavulása, vagy az újabb szoftverekkel és rendszerekkel való inkompatibilitás, hiszen ezt a PC-s felhasználók többsége képes valahogyan megoldani. Az igazán nagy probléma, hogy a régi, már nem támogatott játékokat egyszerűen már nem forgalmazzák, melyeket így sokszor szinte lehetetlen beszerezni.

Persze, ha az ember sokáig keres, kitartó és türelmes, akkor megtalálhatja a régi kedvencét valamelyik adok-veszek oldalon, a lemez működésére, használható állapotára viszont semmi garancia nincs. Nem beszélve arról, hogy lassú és körülményes, nem úgy, mint egy digitális vásárlás. A GoG kiemelkedő munkát végez ezen a téren, így ha valaki egy régebbi címet keres, az első útja bizonyosan oda vezet, ha viszont ott sem találja, akkor az esetek többségében a torrentoldalak nyújthatnak segítséget.

Aztán ott vannak még az olyan oldalak, mint a My Abandonware, ami talán még a GoG-nál is serényebben gyűjti, archiválja és teszi ingyenesen elérhetővé azokat a programokat – főként játékokat, melyekről a kiadója, az alkotója és/vagy a jogbirtokosa lemondott, vagy megfeledkezett. Az oldal üzemeltetői ezidáig több mint 20.000 régi, kultikus és kevésbé népszerű játékot gyűjtöttek ki és tettek elérhetővé, melyekre a megjelenés éve, platformja, a műfaja, a kiadója és a fejlesztője alapján kategorizáltak.

Ezeket a játékokat bár teljesen ingyenesen, szinte eredeti állapotukban bárki letöltheti, fontos megjegyezni, hogy az abandonware oldalak nem legálisak – végezzenek bármilyen hasznos munkát is. Ennek az az oka, hogy az elhagyott szoftverek legtöbbször még mindig szerzői jogvédelem alatt állnak. Így az engedély nélküli letöltés technikailag illegális – még akkor is, ha a tulajdonos már lemondott a szoftverről, és lehet, hogy nem ellenőrzi a szerzői jogok megsértését.

Viszont, a My Abandonware-es arcok valóban az értékmegőrzés miatt csinálják, így azok a játékok, melyek időközben egy hivatalos boltban újra megvásárolhatóak lettek, azoknál megszüntetik az ingyenes letöltés lehetőségét, és a megfelelő céloldalra navigálnak inkább.

Viszont még így is tömegével akadnak olyan kult-klasszikusok, melyek nem találtak utat a hivatalos felületre, így sajnos már csak innen lehet őket beszerezni. Az ilyen legendás játékokból gyűjtöttünk össze 28-at, melyeket ingyen le lehet tölteni a My Abandonware-ről.

Fontos: a játékok közel az eredeti formájukban kerültek archiválásra, így a legtöbbel trükközni kell, hogy elinduljon. Az oldal közössége és az adminok viszont segítenek mindenben – érdemes tehát azonnal a kommentek felé venni az irányt.

1-2-3. The Operative: No One Lives Forever 1-2 + Contract J.A.C.K.

A 2000-es évek elejének egyik legnagyobb újítója volt a NOLF-sorozat és Kate Archer, mára viszont alig emlékszik rá bárki is. Nagy kár, hiszen egy máig zseniális és tökéletesen élvezetes kém-akciójáték. A remake-őrült Night Dive nagyon szeretne egy remake-et, de sajnos nagyon nem egyértelmű, hogy kinél vannak a NOLF-jogok, ha vannak bárkinél is.

A 2000-ben megjelent első részt INNEN, a 2002-es ritka zseni másodikat INNEN, a felejthető spin-off Contract J.A.C.K.-et pedig INNEN lehet elérni.

4. X-Men Origins: Wolverine

Nem tudom, hányan emlékeznek még a 2009-es abszolút középszerű Wolverine eredetmozira, az viszont tuti, hogy a belőle/mellé készült videojátékról már mindenki totál megfeledkezett. Pedig jobb lett, mint a mozi, ami mondjuk nem nagy kunszt, de a Wolverine-játék annál is több volt. Egy remekül összerakott, kifejezetten brutális akció, amit az Activision hagyott a feledés homályába veszni.

A 2009-es játék eredetijét INNEN lehet letölteni.

5. 007: Nightfire

Ha valaki kérdezné, akkor a Gearbox készítette Nightfire szerintem a valaha készült legjobb James Bond-játék. A története teljesen egyedi, és bár a játékmenete nem találja fel újra a zsánert, remekül adaptálja a NOLF kütyüs mechanikáit. A Nightfire még egy saját intróval és főcímzenével is büszkélkedhet, ultra Bondos menüje is van, na meg Pierce Brosnant irányíthatjuk benne.

A 2002-es remekművet INNEN lehet lehúzni.

6. 3D Movie Maker

Itt egy icipicit csalok, a 3D Movie Maker ugyanis inkább egy oktatóprogram, mintsem egy videojáték. Mégis, legalább akkora kultusz alakult ki körülötte, ami csak a legnagyobb klasszikusoknál figyelhető meg. A 3D Movie Makerrel a mai napig jókat lehet szórakozni, sőt, most talán még viccesebb is tud lenni a videókészítés, mint 1995-ben.

A programot egyébként a Microsoft 2022-ben tette szabadon elérhetővé, így a Githubról, az Archive.org-ról, és a My Abandonware oldaláról is beszerezhető. Nem mellesleg megjelent hozzá egy Nickelodeonos bővítmény is, azzal talán még szórakoztatóbb lehet.

7-8. Midtown Madness 1-2

A Midtown Madness talán mindenkinél szerepel az legnagyobb kedvencek listáján, ami nem is csoda. Óriási bejárható város, korához képest remek grafika, sokféle és változatos játékmódok miatt kultikus sorozatról van szó, melyet a kevésbé sikeres harmadik etap után már sosem folytattak.

A legendás autós játék 1999-es első etapját INNEN, az egy évvel később megjelent másodikat pedig INNEN lehet letölteni.

9. Disney’s Tarzan

A Tarzan-játék nem titkoltan az Oroszlánkirály és a Donkey Kong játékok nyomdokaiban próbál boldogulni, és bár nem lett egy tökéletes program, a gyerekkoromból kifejezetten szép emlékeket társítok hozzá. A program nagyjából az animációs mese történetét dolgozza fel, nyilván alaposan, játékos módon kiszínezve azt. Mivel a grafikája – a 3D ellenére – ugyancsak meseszerű, máig jókat lehet vele szórakozni.

INNEN lehet hozzáférni.

10. Virtua Cop 2

Az egyik legikonikusabb fénypisztolyos időket idéző rail shooter, ami eredetileg ’95-ben jelent meg árkád gépekre, majd ’96-ban a SEGA akkori csúcskonzoljára, a Saturnra is ellátogatott. Egy évvel később, 1997-ben jött a PC-s átirat, amit az egér miatt lényegesen könnyebb volt játszani, így a játéktermeken kívül sokan már inkább ezzel a verzióval ismerkedtek meg.

A legendás árkádjátékhoz INNEN lehet hozzáférni, ha pedig érdekel a kezdetek kezdete, azaz a legelső Virtua Cop, akkor azzal ITT tehetsz egy próbát.

11-12. Black & White 1-2

Peter Molyneux jó szokásához hűen fűt-fát ígért a 2000-es évek elején a Black & White kapcsán, melyek töredékét tudta végül beváltani. Hogy ettől rossz játékok lennének a B&W-k? Semmiképp. Sőt, Hiába Molyneux túlzó mondatai, mindkét B&W zseniális a maga istenszimulátoros nemében, melyek 20 év távlatában sem találtak kihívóra. A Black & White maga a játéktörténelem.

Jelenleg mindkét B&W-t magára hagyták, így a 2001-es első sajnos csak INNEN, a 2005-ös második pedig INNEN tölthető

13. The Simpsons: Hit & Run

Számomra kissé érthetetlen, hogy hogyan lehet a GTA-klón A Simpson család videojátéknak a mai napig ekkora rajongótábora, akik évek óta egy valamirevaló remake-ért imádkoznak. Ez azonban aligha fog megvalósulni, hivatalos formában semmiképp, ugyanis a brand jogait teljesen magára hagyták a felek.

De ennek van egy jó oldala is, legalább az eredeti program elérhető, méghozzá teljesen ingyen – ha nem is legálisan. Bár a játék maga elég régi (2003-ban jelent meg), a grafikája mai napig állja a sarat, mivel azt a rajzfilm jellegzetes stílusában készítették.

A kultikus GTA-szerű The Simpsons: Hit & Runt INNEN lehet letölteni.

14-15-16. Need for Speed: Underground 2, Hot Pursuit 2, Porsche Unleashed

Bárkit kérdeznénk, szinte biztosan azt mondaná, hogy a valaha készült legjobb Need for Speed az Underground második része volt. Legalábbis 10-ből 7-en tuti, a maradék három a Porsche Unleashed, a Hot Pursuit 2, illetve a Most Wanted között vacillálnának. Én mondjuk mindegyiket egyformán imádtam anno, és ugyan tudnék örülni egyik-másik remake-jének, az eredeti verzióikkal is remekül el lehet szórakozni.

Ezt onnan tudom, hogy mindhárom remekművet bárki szabadon letöltheti. A 2000-es Porsche Unleashed INNEN, a 2002-es Hot Pursuit 2 INNEN, a 2004-es Underground 2 pedig INNEN szerezhető be.

17. Chrome (Advanced Battlegrounds: The Future of Combat)

A Chrome ha globálisan nem is, de mifelénk nagy sláger volt, ehhez az FPS-hez ugyanis még/már készült magyar szinkron. Persze botrányosan szar volt, de ez akkoriban annyira kuriózumnak számított (és számítana most is), hogy minden bénaságát el tudtuk neki nézni. A játék maga egy tipikus, de a korában kifejezetten szépnek számító sci-fi akció, amit nem mellesleg a zombis játékaival hódító Techland készített.

A 2004-es megjelenésű játékot (valószínűleg magyar szinkron nélkül) INNEN lehet lehúzni.

18. Armies of Exigo

Az Armies of Exigo a magyar játékfejlesztés egyik legpirosabb, legkerekebb almája, amibe a Warcraf-rajongó tényleg egy jóízűt tud harapni. A Black Hole Entertainment nem titkoltan a Blizzard játékaiból kölcsönzött, de jótól lopni nem bűn – szokás mondani, a legjobbtól pedig szinte már kötelező. Az Armies of Exigo a mi Warcraftunk, amit csak szeretni lehet, kár, hogy aztán sosem készült folytatás.

A program egyébként még ma is egész pofásan fest, amit INNEN lehet kipróbálni.

19-20. LEGO Racers

Az elmúlt tizenX éve Dunát lehetne rekeszteni a LEGO-játékokból, annyi és annyiféle készült már. Igaz, mindegyik egy kaptafa, csak épp más sikerfilmet dolgoznak fel. A LEGO Racers így sokaknak még most is üdítő lehet, pedig valójában nem más, mint egy ügyes Mario Kart-klón. De mentségére szóljon, hogy a jobbik fajtából.

Az 1999-es kultikus LEGO versenyjátékot INNEN lehet tölteni, a 2001-es folytatást pedig ITT érdemes keresni.

21-27. Harry Potter 1-2-3-4-5-6 + Quidditch World Cup

A Harry Potter játékadaptációkról lesajnálóan szokás beszélni, pedig egyáltalán nem voltak rosszak, sőt. Jómagam kifejezetten jól szórakoztam velük, legalábbis a negyedik részig, ami újító szándékkal rontott el mindent, ami az évek során egyre jobb és jobb lett a sorozatban. Ezt megneszelve az 5. és a 6. rész valamelyest már visszatért a gyöketekhez, hogy aztán a záróakkordokra az Activision egy Call of Duty-t csináljon belőle.

Azokon túl viszont mindegyiket érdemes lehet végignyomni, amire teljesen ingyen lehetőség is nyílik – míg meg nem jelenik a Hogwarts Legacy. Itt viszont érdemes megemlíteni a valaha készült legjobb Potter-játékot, ami a varázslók kedvenc sportján, a kviddicsen alapul: a Quidditch Wolrd Cupot. Ebben a mágia szülte sportjátékban ofc kviddicsezni kell, ha pedig ügyesek vagyunk, akkor akár a világbajnokságot is megnyerhetjük.

Innen lehet letölteni a Harry Potter játékokat:

28. Crazy Chicken

És végül, de nem utolsó sorban itt van nekünk minden idők egyik leglegendásabb játéka, a Duck Hunt szellemi örököse, a Crazy Chicken. A különbség annyi, hogy itt agyalányult tyúkokra és kakasokra kell lövöldözni. A pálya tele van mindenféle butasággal és easter eggel, amitől egyszerűen megunhatatlan. Az idők folyamán aztán különféle spin-offokat is kapott: volt focis, Mari Kart-klónos, mindenféle platfomer, de még flipperes Crazy Chicken – bár egyikük sem lett akkora siker, mint az eredeti.

A 23 évvel ezelőtt megjelent vicces játékot INNEN lehet ingyen beszerezni.

Mivel a My Abandonware-en több mint 20.000 klasszikus játék talált végső otthonra, érdemes lehet körülnézned, hátha megtalálod a régi kedvencedet, amit legálisan már sehol máshol nem tudsz beszerezni.

De fontos kiemelni, hogy a telepítésük sokszor körülményes lehet, hiszen nem a mostani rendszerekre készültek, így többet csak kisebb-nagyobb trükközéssel fogsz tudni elindítani. Érdemes előbb ránézni a kommentekre, ahol sokszor megoldást adnak a felmerülő problémákra, illetve minden egyes letöltéskor lefuttatni egy víruskeresést is.

Ezt is érdemes elolvasnod:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×