Megérkezett a The Day Before utolsó előzetese, ami bemutatta a játék alapmechanikáit. Viszont nem éppen úgy sült el, ahogy azt a fejlesztők szerették volna.

2023.11.03. – Amikor bejelentették a The Day Before érkezését, megmondom őszintén, izgatott voltam. Egy zombis lövölde, aminek van némi Division-beütése akár jól is elsülhet. Potenciál volt benne, ám ami azóta történik a játék körül, közröhej tárgyává tette az egész címet.

the day before

Kezdődik ott az egész, hogy egy teljes évet csúszik a projekt megjelenése. A fejlesztési folyamat döcög, s még így sem garantált, hogy egy éven belül megkapjuk. Már csak azért sem, mert bizonyos források szerint akár még a játék nevét is megváltoztathatják hamarosan a fejlesztők. Akik ráadásul akkora bajban vannak, hogy voltak olyan időszakok, amikor önkéntes fejlesztőkkel kellett, hogy előrehaladjon a projekt, mert fizetni nem tudtak nekik.

Aztán jött egy plágium-vád, ami bizonyította, hogy a Call of Duty Zombies módjával volt erősen összevethető a játék. Lényegében voltak olyan beállítások és jelenetek a hivatalos The Day Before bemutatóban, amik egy az egyben a CoD-ból lettek kilopva.

 

S még talán mondhatjuk is, hogy ezek rosszul megfontolt, óvatlan döntések eredményei és biztosan tanultak mindezekből a fejlesztők, ám sajnos ez nem lenne igaz. Ugyanis megjelent a „Final Trailer”, vagyis a legvégső előzetes a játékhoz, ami ismét beemeli a plágiumot a megvitatandó témák közé.

Mint kiderült, ebben a videóban nemhogy jeleneteket másoltak le korábbi bemutatókból, hanem konkrétan lenyúltak voice line-okat. A dialógusok korábban már elhangzottak a Red Dead Redemption 2, illetve a Cyberpunk 2077 trailereiben. A szemfülességet Randomlynak köszönhetjük, az összehasonlítást az alábbi videóban meg is lehet tekinteni.

 

És míg ez tényleg kicsit furcsa, azért hozzátenném, hogy óriási galibába nem fog tudni keveredni emiatt a Fntastic. A szövegek tényleg rettenetesen hasonlítanak egymásra, tényleg meg lehetett volna közelíteni az üzenetet más irányból, de alap reklámszövegekről van szó. „Hatalmas, kalandokkal teli nyílt világú játék” – ez a mondat igaz a Breath of the Wildra, a Tears of the Kingdomra, de a Xenoblade-játékokra, valamint a GTA-ra is. Nehéz ilyen szövegeket írni, nem biztos, hogy érdemes emiatt megkövezni egy teljes stúdiót.

Ezt olvastad már?

Drága volt a felvásárlás, nem jár már az ingyen Game Pass a Microsoft dolgozóinak

×