Nem titok, hogy az utóbbi időben nagyon drága hobbi lett a videojáték. Így a közösség tagjai egyetértenek abban, hogy ez visszaveti a kedvet.

2023.10.18. – Nagyon sokat foglalkoztunk már azzal, hogy milyen következményei vannak annak, hogy ilyen drága lett a videojáték mostanában. Alig tavaly vezették be a játékiparban, hogy a AAA-s címek standard ára 70 dollárra/euróra emelkedik, ami bizony sokak kedvét elvette a vásárlástól. A dolog azonban nem csak azzal jár, hogy többet kell fizetnünk, a piacra is nagy hatással van. Most pedig sokan egyetértenek abban, hogy

a videojáték ára miatt sokan inkább lemondanak a szórakozásról.

Következmény

Nos, a helyzet az, hogy az elmúlt évben több esetben bebizonyosodott, hogy a 70 eurós ár nem fog megváltozni. A Rockstar anyavállalata, a Take-Two például korábban azt nyilatkozta, hogy sikert jelent az áremelés. Szerintük ezzel ugyanis nagyobb a bevétel, a játékosok pedig így is, úgy is megveszik azt a címet, amit nagyon akarnak. Szóval ami a cégeket illeti, az áremeléssel nőtt a bevételük, különösen a népszerű címek esetében.

Nem is olyan rég a Capcom vezetője azt mondta: a játékáraknak nem csak hogy emelkednie kellett, de még így többe kéne kerüljenek. Ő arra hivatkozik, hogy az elmúlt években hatalmasra nőttek a játfejlesztési költségek, ami miatt egyre nehezebb jó játékokat készíteni. Ezek az érvek egyébként elfogadhatók, azonban jelenleg több országban, köztük Magyarországon is válság van. Ami azt eredményezi, hogy az emberek jobban megfontolják, hogy melyik játékra költenek 27-30 ezer forintot. Az sem véletlen, hogy az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek az előfizetéses szolgáltatások, ám a Game Pass és a PS Plus áremelkedése szintén nem segít.

Lankad a kedv?

Aki most október 20-án szeretné belevetni magát a Marvel’s Spider-Man 2-be, annak bizony 70 eurót kell fizetnie érte. Jelenleg ez a PS Store-ban 27.490 forintot jelent. Ez pedig egy standard ár az AAA-s címek esetében. Az élmény bizonyára hatalmas, de sok játékos jól megfontolja már, hogy kell-e neki ennyiért egy 30 órás szórakozás. Mostanában is olyan bátran költünk 70 eurót egy játékra? Sokan azt mondják, hogy nem annyira.

Egy Reddit felhasználó, Famaffe indított nemrég egy vitát a témában. Ő azt írta: az elmúlt napokban elgondolkodtam az új játékok árán, személy szerint az új 70 dolláros árcédula miatt megfontolom az olyan játékokat, amikben nem vagyok biztos. Ez már több játékkal is megtörtént, például a Modern Warfare 3-mal. A 2012-es Black Ops 2 óta nem játszottam Call of Duty-val, így szerettem volna visszatérni. De az új standard ár kedvemet szegte, az esély, hogy megvegyem, szinte nullára csökkent. Ezzel nagyon sok kommentelő egyetértett.

  • „Többnyire türelmes gamer lettem, hacsak nem valami olyan címről van szó, ami nagyon-nagyon érdekel. Egyszerűen nincs szükségem arra, hogy azonnal megvegyek egy játékot. Különösen manapság, amikor a címek olyan hibákkal jelennek meg, amiket csak később javítanak” – írta egy gamer.
  • „Ha hajlandó vagy várni, jobb játékot kapsz, jobb áron” – mondta egy kommentelő.
  • „Nem tudom, hogy a jelenlegi megélhetési válságban hogyan engedhetik meg maguknak az emberek egyáltalán ezeket a játékokat. Én viszonylag jól keresek, de még így is nehezen tudom megindokolni egy ilyen árú játék megvásárlását” – tette hozzá egy másik gamer.

Sokan írták, hogy az új megjelenések megvásárlása helyett Xbox Game Passra vagy PlayStation Plusra tértek át, mások pedig inkább megvárják, hogy akciósak legyenek a játékok. Az áremelés azonban úgy tűnik, elkerülhetetlen. Ahogy a játékfejlesztés költségei egyre csak nőnek, úgy kell mindig videojáték áremelésre számítani. A kérdés persze az, hogy ez mennyire csökkenti majd a játékvásárlási kedvet. Szerintünk nagyon.

Ezt láttad?

Isteni frissítés Google Chrome-ban: ennyi RAM-ot zabálnak a weboldalak

×