Egy szép csokorba szedtünk minden fontos tudnivalót, amellyel jó tisztában lenni, mielőtt kivetnéd a hálód a Spider-Man 2-re.

2023.10.18. – Az első kritikák alapján az Insomniac Games ismét megcsinálta a tutit, és olyan exkluzív játékot szállított a PlayStation 5-re, amit még nagyon sokáig fel fogunk emlegetni. A 2018-as, illetve a 2020-as Miles-sztorit továbbszövő kalandot óriási várakozás övezi, ami nem csoda, hiszen a PS5 generációt egyelőre nem különösebben veti fel a Sony saját gyártású, minden téren AAA-s játékai – a Horizon: Forbidden West kiegészítője után voltaképp ez lesz az első igazán olyan nagy cím, amivel el lehet adni a masinát.

Ezért is, ahogyan korábban több nagy megjelenés előtt, úgy a Spider-Man 2-ről is egy csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek ismeretében már bátran nyomhatsz a Vásárlás-gombra – vagy épp ellenkezőleg.

Mikor és mire jelenik meg, mennyibe fog kerülni?

Peter Parker és Miles Morales közös kalandja október 20-án folytatódik, kizárólag PlayStation 5-ön. Ahogyan az első rész, úgy ez sem fog megjelenni Xboxra és Nintendo Switchre, ellenben nagyon valószínű, hogy a Sony szinte összes többi címéhez hasonlóan maximum 2-3 éven belül PC-re be fog majd futni.

A Microsoft Game Passos megjelenései miatt valószínűleg sokak számára kérdéses lehet, hogy PS Plus-előfizetés birtokában lehet-e vele játszani, azonban le kell lombozzak mindenkit: a Spider-Man 2 egyelőre nem kerül be a játékszolgáltatás kínálatába. A Sony jó előre leszögezte, hogy a saját gyártású címei nem fognak első napos PS+-ossá válni, így aki már most szeretne vele játszani, annak ki kell fizetnie a magyar viszonylatban különösen drágának számító 27.490 forintos vételárat.

Mindezért viszont csak az alapjátékot kapjuk meg, ha a jövőben hasonló kiegészítőkkel bővül, mint a 2018-as első rész, azokat külön kell majd megvásárolnunk hozzá. Ugyanakkor, aki a drágább, 31.190 forintos Digital Deluxe Editiont választja, az a játék mellé grátiszba 5-5 egyedi szerkót kap pókfejenként, melyeket sehogy máshogy nem lehet feloldani, illetve néhány extrával bővül vele a fotómód, plusz 2 képességponttal indíthatjuk a New York felhőkarcolói közötti hálóhintázást. A bővített csomag előrendelői viszont még ennél is több mindent kapnak:

Viszont van még egy ennél is drágább és speckóbb kiadás a 230 dollárba ~ 83.000 forintba kóstáló gyűjtői csomag, amiben a játék digitálisan kibővített kiadását, egy menő steelbookot, illetve egy bitang látványos és részletes szobrocskát is kapunk. Ezt azonban kizárólag a PlayStation Directen keresztül lehet berendelni a megjelenés napján, október 20-án.

Mennyi helyet kell kipucolni neki az SSD-n?

Valószínűleg sokaknak kell majd nagytakarítást tartani a PS5-ön, amiről köztudottan és meglepően kicsike háttértár került. Mind a lemezolvasós, mind pedig a digitális modellen 620 GB körül telepíthetjük a játékainkat, ami egy idő után különösen szűkössé tud válni.

Az Insomniac szerint a Spider-Man 2 nem lesz egy új Call of Duty, mindösszesen 86 gigányi szabad helyet kell felszabadítanunk a telepítéshez. Ebben viszont nincs még benne a szokásos első napi frissítés, de ha hihetünk a teszteknek, akkor az új pókkalandon nem sok mindent kell majd javítani, azaz a 95-100 gigát csak nem fogja azzal sem túllépni. Az előrendelők egyébként már október 13-tól előtelepíthetik a játékot, így nekik a megjelenéskor már csak a frissítéssel kell kalkulálni.

Persze, aki már beszerzett a gépéhez egy SSD-bővítményt, sok problémája ezzel nem lesz, aki viszont ezen a téren lemaradásokban van, annak ajánlom figyelmébe EZT a korábbi cikkünket, amiben mutatunk pár érdemes megoldást.

Miben lesz más, mint az első rész? Tényleg csak egy túlárazott DLC?

Mivel a munkám során sokszor bújom az interneteket, nem egyszer jött már szembe velem az a megfejtés, miszerint a Spider-Man 2 csupán egy messze túlárazott DLC. Tévedni persze emberi dolog: ilyenről nyilván szó sincs, az Insomniac fejlesztői érezhetően mindent is beleadtak, hogy a lehető legjobb, legteljesebb és a legtartalmasabb játékot és teljes értékű folytatást tehessék a játékosok és a rajongók elébe.

Maga a fő cselekmény tulajdonképpen ott veszi fel a fonalat, ahol a Miles Morales letette: Peter visszatért New Yorkba, hogy az újdonsült póktársával közösen pofozzák a Raftig a szuperbűnözőket. Az első felvonás eseményei azonban mindkettejükben súlyos nyomokat hagytak: Miles az édesapját, majd a gyerekkori barátját, Peter pedig Ben bácsi után May nénit, illetve mentorát, Doktor Octaviust is elveszítette.

A Spider-Man 2 ezeket a traumákat mélyíti el jobban, miközben újabb gonoszokat enged rá a Pókfejekre: Kraven, mint halálos beteg még le szeretné vadászni élete prédáját, az ultimate skalpot, de komoly fizikai és mentális megpróbáltatásokat fog okozni a szimbióta Venom is, aki ezúttal egy teljesen új gazdatestbe fészkeli be magát Peter után. De feltűnnek még más ikonikus rosszarcok is, mint a Homokember Flint Marko, vagy a Gyík Dr. Curt Connors, és még sokan mások, akiket most nem fogok elspoilerezni.

A játékmenet alapvetően nem változott sokat, az alapok ugyanazok: hálóhintázunk ide-oda, mellék és főküldetéseket teljesítünk, gyűjtögetünk, kalandozunk. A képességeink nagy része, melyeket az előző játékok végére szereztünk vagy fejlesztettünk fel megmaradnak, ezek mellé kapunk egy csomó új kütyüt, mozdulatsort, trükköt, melyekkel még erősebb pókhősökké válhatunk. A bejárható játéktér is megduplázódott Queensszel és Brooklynnal, ezért pont kapóra jön az új utazási forma, a siklás, amivel a New York-i szelet kihasználva teremhetünk ott, ahol éppen lennünk kell.


A grafika önmagában nem indokolná a PS5-öt, a két Pókember közötti csodálatosan gyors váltás, illetve a gyorsutazás már annál inkább, amit teljesen egyértelműen az SSD és az újgenerációs technológia kihasználásával volt csak megvalósítható. A Spider-Man 2 tehát egy hasonló, de mégis jobb folytatása az elődjének, mint amilyen a God of War: Ragnarök volt, annyi a különbség, hogy a pókfejek sokkalta next-genebb élményt nyújtanak (már ha létezik ilyen), mint Kratos és fia.

A fordulatos és érzelmes fő cselekményen egyébként 25 óra alatt lehet átbunyózni magunkat, ami azért nem olyan kevés, ha viszont minden titokra rá akarunk lelni, minden egyes mellékküldetést meg akarunk csinálni, akkor akár 35 órát is elpókemberkedhetünk benne.

Megéri kifizetni érte közel 28.000 forintot?

Nyilván nem fogok más pénztárcájával gondolkozni, de aki él-hal Pókemberért, az összes játékot játszotta, járatja a képregényt, a legutóbbi Pókverzumos filmeken pedig potyogtak a könnyei, annak még ilyen fájdalmas áron is megéri beruházni a Spider-Man 2-re, ami túlzás nélkül a valaha készült legjobb pókjáték.

De azoknak is kiváló szórakozás lehet, akik már régóta vártak egy igazán ütős nyílt világú, de nem beláthatatlanul és bejárhatatlanul nagy AAA-s narratív akció-kalandra PlayStation 5-ön, a Spider-Man 2 ugyanis a Sony saját gyártásainak az egyik legmagasabb csúcsa. Aki szerette a 2018-as első részt, illetve jól szórakozott Miles Morales történetén, az ezúttal sem lő mellé.

Aki viszont sokallja a 28.000 forintot, és amúgy is egy türelmes ember hírében áll, annak érdemes lehet várnia egy leárazásra. Addig viszont semmiképp se álljon féllábon, ugyanis aligha mostanság fogják jóárasítani a PS Store-ban. Aki pedig a PS Plusszos bekerülésében reménykedik, annak van egy rossz hírem: a legjobban fogyó játékait a Sony nagyon sokára rakja be a szolgáltatásába, a The Last of Us Part II például 3 év elteltével sem található meg benne (pedig már nevetséges mértékben, kb. 3000 forintra is le volt árazva), ahogyan még az első részének remake-je, a Part I is csupán egy demóval szolgál az előfizetőknek. Szóval a Pókember 2 valószínűleg nagyon sokára lesz PS+ játék.

Ez volna minden, amit mindenképp tudnod kell a Spider-Man 2-ről, mielőtt kivetnéd rá a hálód. A játék október 20-tól játszható, mint mondottam, kizárólag PlayStation 5-ön.

Ha pedig az is érdekel, hogy milyen értékeléseket kapott a kritikusoktól:

Záporoznak a 10/10-ek – Minden idők egyik legjobb szuperhősös játéka a Spider-Man 2

×