Óriásira dagadt az Assassin’s Creed, Far Cry és Tom Clancy’s játékokat kiadó Ubisoft botránya: egymás után vitték el a rendőrök a vezetőket.

2023.10.04. – Öt korábbi Ubisoft-vezetőt is letartóztattak annak nyomozásnak az eredményeként, ami a vállalatnál zajló visszaéléseket hivatott feltárni. A volt igazgatósági tagokhoz a francia rendőrség kopogott be letartóztatási paranccsal – írta meg a Libération. A lap úgy tudja, hogy a bilincsbe vert vezetők között ott van Serge Hascoët volt kreatív vezérigazgató és Tommy François, a szerkesztőségi és kreatív szolgáltatások korábbi alelnöke is. Mindkét férfi 2020-ban távozott a Ubisofttól az ellenük felhozott vádak miatt.

Illusztráció: Ubisoft

A botrány évek óta tart, az „intézményesült szexuális zaklatás” miatt. Ezek a visszaélések a 2010-es évek második felére annyira szerves részévé lettek a vállalati kultúrának, mint a hétfő reggeli meeting. 2021-ben egy francia munkavállalói szakszervezet és két volt Ubisoft-alkalmazott is beperelte őket. Az Ubisoft, és különösen annak vezetői állítólag szemet hunytak a vállalatnál egyre gyakrabban előforduló zaklatások felett. Ahelyett, hogy a problémákkal nyíltan foglalkoztak volna,

simán megtűrték a szexuális visszaéléseket, amivel technikailag bátorították is azokat.

A Libération szerint a rendőrség több mint egy évig nyomozott az ügyben, és mintegy 50 jelenlegi, illetve volt alkalmazott tanúvallomását rögzítették. A felperesek ügyvédje azt állítja, hogy az esetek messze túlmutatnak az elszigetelt eseteken, hiszen „rendszerszintű szexuális erőszakot” tártak fel, egy olyan környezetben, ahol felnőtt férfiak alakítottak ki és tartottak fenn gyermeteg „iskolai légkört”.

Több vezető beosztású alkalmazott 2020-ban vagy felmondott vagy kirúgás miatt távozott, miután egyre több jelentés látott napvilágot az Ubisoft montréali és torontói stúdióiban elkövetett visszaélésekről. Még azon a nyáron az új vezérigazgató, Yves Guillemot részletes tervet vázolt fel a problémák kezelésére és a mérgező vállalati kultúra megtisztítására. Az elengedett vezetőknek a bíróság előtt kell felelni a súlyos mulasztások miatt.

Akad azért az Ubisoft háza táján jó hír is:

Nem vártuk, de a Ubisoft lazán bejelentette a The Division 3-at

×