Kilőttek a játék- és a hardvereladások, a PS5 is egyre szédítőbb magasságokba jut, a Switch sem panaszkodik, az Xbox viszont továbbra is küszködik.

2023.09.21. – Hiába a Starfield sikere, nagyon úgy tűnik, hogy még ez sem volt elég az Xbox Series konzolok eladási mutatójának kiakasztásához – de még a könnyed feljebb tekeréséhez sem igazán. A Gamesindustry.biz szerint míg a Bethesda legújabb szerepjátéka valóban nagyot megy az eladási listákon, addig az Xbox augusztus végéig még önmagához képest is félelmetesen alulteljesített:

a korábbi év azonos időszakához képest 12 százalékkal esett vissza a Series-konzolok eladása egész Európában.

Ez azért is borzalmas eredmény, mert a GSD (Game Sales Data) adatai alapján összességében 67%-kal nőtt az EU országaiban a hardveres eladás, amiért oroszlánrészt a Sony játékgépét, a PlayStation 5-öt dicsérhetjük. A PS5-ből ugyanis augusztus 31-ig bezárólag 197%-kal adtak el többet, mint tavaly ugyanekkor – köszönhetően a Sony sorozatos és folyamatos leárazásainak. Mindeközben a Nintendo Switch sem panaszkodhat sokat, amiből 1%-kal kelt el több, mint 2022. augusztusában.

A 36%-kal megugrott kiegészítők eladásaiban is a Sony jeleskedik, ami 170%-kal tudott több DualSense kontrollert eladni, mint tavaly ilyenkor.

Innen szép nyerni

Mivel a statisztikák szeptember előtti állapotokat tükröznek, így nem tudni pontosan, hogy a Starfield szeptember 6-i megjelenése mennyiben segített az Xbox Series gépcsaládnak – ami nem mellesleg épp a hónap elején gyarapodott egy újabb, nagyobb tárhellyel felszerelt, de változatlanul olcsó S-modellel.

Sőt, a számok valószínűleg októberben még jobban torzulhatnak, nagy eséllyel a PS5 javára, amire hamarosan megjelenik az első igazi nagy exkluzív játék, a Spider-Man 2. A szuperhősös játék 2018-as első része, illetve Miles Morales első kalandját bemutató önálló kiegészítő is óriási siker volt, a folytatás pedig sokáig vezette a platform előrendeléses toplistáját – mígnem a Baldur’s Gate 3 meg nem előzte. Ugyanakkor kétségtelen, hogy 2023 legnagyobb PS5 megjelenése lesz, ami egy saját gépcsomagot is kapott.

Erre az Xboxnak jelenleg nincsen válasza, és ugyan a Game Pass játékkínálata valóban impozáns és meggyőző címekkel bővül – folyamatosan, de ez önmagában nem lesz elég a sikerhez. Ezt azért tudhatjuk ilyen biztosan, mert a Sony a saját, de jóval szerényebb képességű szolgáltatásának árazását drasztikusan megemelte a hetekben, de ez mégsem vetett vissza a konzol népszerűségén.

A játékosok ugyanis elsősorban az elérhető játékkínálat miatt döntenek egyes konzolok mellett, hogy melyik gépen milyen alkotásokkal múlathatják az időt. A PS5-ön az összes multiplatform cím elérhető, melyek mellett olyan minőségi játékokat is kínálnak, amiket sehol máshol, vagy csak sokkal később lehet elérni.

A konzolok mellett a játékeladások is kilőttek

2023. augusztusában 29%-kal nőttek a játékeladások a tavalyi évhez képest Európában, ami egyébkét is egy bitang jó eredmény, de a Baldur’s Gate 3-mal még inkább az lenne. A roppant sikeres szerepjáték fejlesztői nem tagjai a GSD-nek, ezért az nem tudja mérni a játék eladásait, ami minden bizonnyal nagyot dobott volna a százalékokon.

Így a BG3 nélkül 10,7 millió AAA kiadótól származó videojátékot adtak el szerte az öreg kontinensen – Magyarországot is beleértve.

Sokaknak meglepő lehet, hogy a játékeladási listavezető a FIFA 23, aminek éppen szeptemberben jelenik meg a folytatása. Igen ám, csakhogy a FIFA 23 az utolsó darabja az 1990-es évek eleje óta futó szériának, ami idén az EA FC 24-gyel valószínűleg végleg megszakad. A FIFA 23 tehát a játéktörténelem egy darabkája, mint ahogyan az 1993-ban megjelent legelső etap, a FIFA International Soccer.

Ami viszont igazán meglepő, hogy a 2. helyen az idén 10. éves GTA V-öt láthatjuk, aminek eladásai nem kevesebb, mint 40%-kal ugrottak meg 2022 augusztusához képest. A 3. Hogwarts Legacy sem veszített a népszerűségéből, még mindig sokan iratkoznak be a Roxfortba, amit a From Software legújabb játéka, az Armored Core VI követ szorosan. A 20 játékot tömörítő (alább látható) lista utolsója a Pikmin 4, ami július 21-én jelent meg kizárólag a Switchre.

De előlegezzük meg a Baldur’s Gate 3-nak az 1. helyet, vagyis az összes címet érdemes eggyel lejjebb tolni:

1 FIFA 23 (EA)
2 Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
3 Hogwarts Legacy (Warner Bros)
4 Armored Core VI: Fires of Rubicon (Bandai Namco)
5 Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
6 F1 23 (EA)
7 Diablo 4 (Activision Blizzard)
8 The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo)
9 Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)
10 Grand Theft Auto Online (Rockstar)
11 Red Dead Redemption (Rockstar)
12 Assassin’s Creed Valhalla (Ubisoft)
13 Mortal Kombat 11 (Warner Bros)
14 Call of Duty: Modern Warfare 2 (Activision Blizzard)
15 Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (Ubisoft)
16 Gran Turismo 7 (Sony)
17 Forza Horizon 5 (Microsoft)
18 Minecraft: Nintendo Switch Edition (Mojang)
19 Star Wars Jedi: Survivor (EA)
20 Pikmin 4 (Nintendo)

2024-ben viszont új erőre kaphat az Xbox Series, ami egy újabb modellt kaphat:

Jön a meghajtó nélküli Xbox Series X, és egy új haptikus Xbox-kontroller

×