A Unity vezetősége mélységesen sajnálja a dolgot, de szerencsére meghallották a fejlesztőket, és a napokban módosítanak a botrányos új adópolitikán.

2023.09.18. – Még egy hét sem telt el, de a botrányos bejelentése nyomán felbőszült tömeg haragos tiltakozása után máris visszavonulót fúj a Unity Technologies.

A népszerű játékfejlesztői eszközt, keretprogramot készítő vállalat vezetője, John Riccitiello szeptember 12-én hintette el, hogy 2024-be lépve adót fognak kivetni a telepítésekre, azaz a fejlesztőknek, stúdióknak, kiadóknak, melyek a Unity motort használták, fizetniük kell az érintett játékok installálásai után. Pontosabban után IS, mivel a sápot nem csak az ingyenes, hanem a fizetős felhasználókra is kivetik, ami röviden összefoglalva földbe döngölheti a független csapatokat. (Részeltesebben itt olvashatsz róla.)

Érthető módon hatalmas közfelháborodás követte mindezt, többen pedig a játékaik végleges törlésével, na meg másik játékmotorra való átállással fenyegették meg a céget. Egyetlen Unity-t használó fejlesztő sem fogadta csöndben az üzletpolitikai egyöntetű megváltoztatását, a legtöbben – bár reménykedtek a nyomásgyakorlás sikerében, de – készen állnak a váltásra.

Túl kevés, túlságosan későn

A Unity Technologies szeptember 17-én látszólag visszavonulót fújt, és Twitteren/X-en jelentette be, hogy felülvizsgálják a kedden belengetett módosítást. A vállalat rögtön kiemelte, hogy meghallotta a közösséget, és elnézést kérnek az okozott kellemetlenségekért a sokakat „összezavaró” telepítésadó miatt. A napokban frissítenek a dolgon.

Szóval, a Unity vezetősége bocsánatot kér, amiért megpróbálták bedönteni az indie-szcénát, amit úgy tűnik, a világon mindenki félreértett. Rendben, akkor boldog karácsonyt. A probléma a fenti poszttal, hogy valójában semmit sem mond, bután hárít, kevés és egyértelműen nagyon későn jött.

Mint a GuruFocus kiszúrta, John Riccitiello, a vállalat vezetője néhány nappal a botrányos bejelentése előtt vált meg több ezer Unity-részvénytől – vagyis éppen akkor, amikor még magasabb árfolyamon pörögtek. Mindez azért érdekes, mert a korábban még az EA vezetői székét is megjárt Riccitiello az elmúlt évben több mint 50.000 részvényétől vált meg, ami nem túl jó jel a vállalat jövőjével kapcsolatban.

Még sötétebb fellegeket fest a Unity székhelye fölé a tény, miszerint nem ő az egyetlen vezetőségi tag, aki így tett. A GuruFocus szerint az elmúlt évben összesen 49 alkalommal adott túl a Unity-részvényein az igazgatóság, miközben egyetlen egy darab papírt sem vásároltak. Semmit. Mindezalatt tömeges elbocsátások is voltak a cégnél: 2022. júniusában, azaz picivel több, mint egy évvel ezelőtt 200, 2023. januárjában pedig 300 dolgozótól váltak meg, ami egész biztosan nem felhajtóerőként hatott a 2021 vége óta brutális zuhanórepülésben lévő részvényárfolyamra.

Ez magyarázat lehet a kedden bejelentett drámai játékipari adóra, amely mint egy végső kétségbeesett kapálózásnak tűnik a Unity léket kapó hajójának fedélzetén.

Így alakult a Unity részvények árfolyama az évek során

Ez azonban valószínűleg inkább volt az utolsó szög abban a bizonyos koporsóban, mint egy valódi mentőöv. A fejlesztők ugyanis nagy valószínűséggel teljes mértékben elveszítették a Unity-be vetett bizalmat: az a vállalat, amely ilyen drasztikus módosítást ilyen könnyedén, az érintettek megkérdezése-megkeresése nélkül bedob a közösbe, az minden csak nem megbízható. Pláne, hogy még külön kiemelték, hogy ehhez hasonló változtatásokat jogukban áll eszközölni.

Nincs itt semmi látnivaló, akinek nem tetszik, az mehet máshová

Nagyjából ezt sikerült a most visszakozó Unity-nek elhintenie a játékfejlesztői közösségekben, akik valószínűleg jobban teszik, ha más alternatíva után néznek. Bár sokan reménykedtek abban, hogy a Unity felülbírálja majd a sarcot, ez valószínűleg távol sem elég ahhoz, hogy visszanyerje a bizalmat.

Főleg úgy, hogy egyelőre szó sincs erről, a posztban is csupán azt írják, hogy módosítanak a tervezett adóztatáson, nem pedig, hogy visszatérnek a korábbi modellhez. Nem is tehetnék, hisz az elmúlt év történései: az elbocsátások és az őrült részvényeladások arról árulkodnak, hogy a Unity komoly financiális problémákkal küszködik. Ezt pedig valószínűleg a sarccal próbálták/nák mérsékelni. A hét eseményei azonban azért is problémásak, mert a potenciális befektetőket is elriaszthatta.

Hogy pontosan mi fog történni a Unity-vel és az indie fejlesztőkkel, azt egyelőre megjósolni sem lehet, de nem lepődnék meg túlságosan, ha a fejlesztők egy jelentős része végül új kalandok után nézne. De azt azért nagyon reméljük, hogy a Unity-vel készült játékok azért még sokáig velünk maradnak.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Szar a játék? – Így szerezd vissza az elköltött pénzed PS-en, Xboxon és Nintendón

×