A pilóta katapultált, a robotpilóta repült tovább. Ennél bizarrabb eset talán még sose történt katonai repülővel – elveszett a vadászgép.

2023.09.18. – Hosszú órákig kémlelte az eget fél Amerika vasárnap, egy vadászgép után kutatva. Az F-35-öst elveszítette a légierő, miután a pilóta katapultált. Az esetről beszámolt a Santa Monica Observertől a Fox Newson át a The Wall Street Journalig és a CNN-ig egy csomó nagy híroldal, mégis,

őszintén reméljük, hogy szó szerint azért nem minden igaz belőle!

Remélhetőleg csak szenzációhajhász túlzás például az a helyenként feltűnő állítás, hogy a vadászgép pilóta nélkül, magától repült tovább Dél-Karolina egén. A beszámolók szerint az F-35-ösön valamilyen baleset történt, ezért kellett katapultálni, vasárnap délután, szárazföld felett. Úgy tudni, a pilóta jól van: egy közeli kórházba szállították, az állapota stabil.

Forrás: Amerikai Légierő

A katonai vadászgép a Beaufort-i Légibázis kötelékébe tartozott, és a robotpilóta állítólag tovább repült vele, miután emberi személyzet már nem tartózkodott a fülkében. A furcsaságok itt kezdődnek a történetben, de a forrás legalábbis valóban hiteles. A híroldalak a Joint Base Charleston Facebook profilra hivatkoznak, és az bizony az amerikai hadsereg légierejéhez tartozó Charleston-i Légibázis közösségi oldala. Az itt írtak alapján

a katonaság tényleg elhagyta a 80 millió dolláros repülőt.

A bejegyzés arról szól, hogy a Joint Base Charleston és a Marine Corps Air Station Beaufort legénysége nagy erőkkel keresi az 501-es tengerészgyalogsági kiképzőszázad F-35B Lightning II típusú vadászrepülőjét.

Mert azt a katasztrófavédelem sem találja!

A poszt a lakosság segítségét kéri, és megadja a Charleston-i Légibázis telefonszámát is, arra az esetre, ha valaki látott volna valamit. Mint írják, „ha bármilyen információval rendelkezik, ami segítheti a mentőcsapatok munkáját, kérjük, hívja a JB Charleston bázis védelmi műveleti központját”.

Tényleg zombi vadászgép?

Összegezzük: mivel az eredeti közlemény egy szóval sem említi, hogy a robotpilóta átvette volna az irányítást és tovább haladt volna az F-35-össsel (a saját döntése alapján!), az értesülések ezen részét nem vennének komolyan a helyedben. Ha így lenne, a hadsereg aligha szorult volna rá a lakosság segítségére, hiszen a működő gépet radaron tovább tudja követni. Minden bizonnyal az történt, hogy a vadászgép meghibásodott és lezuhant, de a katasztrófa helyét pontosan nem sikerült azonosítani, mert lakatlan területre esett. Ez utóbbi a legvalószínűbb forgatókönyv, hiszen korábbi légibalesetek során kiderült: a katapultálás előtti protokoll része, hogy a pilótának lehetőleg ellenőriznie kell: a lezuhanó gép nem veszélyeztet emberéleteket.

Ő is ezzel bukott le:

Normális ez?! A YouTuber a videó miatt hagyhatta lezuhanni a repülőjét

×