Azt gondolnád, hogy látássérült embertársaid teljesen ki vannak zárva ugyanazokból az élményekből, amiket neked adnak a videojátékok. Pedig nem.

2023.09.06. – Nem tudjuk, felmerült-e benned valaha a kérdés, hogy vak és látássérült embertársaidnak mit adnak a videojátékok, de szólunk: egészen bravúros módon akár ugyanolyan címekkel is képesek játszani, amilyenekkel te. Meg persze van egy csomó olyan game, amit nem csak akadálymentesítettek a fejlesztők, hanem kifejezetten számukra hoztak létre.

Forza Motorsport vak gamereknek

Az egyik legnagyobb meglepetés a vak és látássérült gamerek kapcsán az, ha tényleg ugyanazzal a játékkal is elboldogulnak, amivel az egészséges emberek. Erre a nem hétköznapi teljesítményre a Forza Motorsport legújabb részének készítői is vállalkoztak. A Turn 10 Studios fejlesztői persze nem boldogultak volna Brandon Cole nélkül, aki ún. hozzáférhetőségi tanácsadóként erősítette a csapatot. A férfi születése óta vak, és tökéletes választásnak bizonyult a munkára, amit úgy jellemez, mint hatékony együttműködést. Abban segíti a fejlesztőket, hogy a meglévő videojátékot vakok és gyengénlátók számára is élvezetes élménnyé varázsolják.

De hogyan lehetséges ez egy erősen látásalapú versenyjáték-szimulációval?

A várhatóan 2023. október 10-én megjelenő Forza Motorsport már vakok számára is hozzáférhető játék lesz – köszönhetően a Turn 10 Studios vállalkozó szellemű munkatársainak és köztük Cole-nak. Mivel teljesen vak személyről van szó, az egyetlen megoldás, amivel életképes futamokat teljesíthet a Forza versenypályáin az, ha hangalapú asszisztenciát kap. Talán mondani sem kell, hogy ez mekkora kihívás a fejlesztők számára, de eszük ágában sem volt kihátrálni a feladat mögül.

Cole elárulta: legalább azt megközelítő játékélmény létrehozására vállalkoztak, amit egy látó gamer él át a Forza Motorsportban. Ez óriási dolog, két okból is: egyrészt a vakoknak is átadhatják a verseny izgalmát, másrészt (és egyáltalán) lehetővé tehetik számukra az autóvezetést. Ahogy azt a tanácsadó is kifejti: olyan közönség számára kellett átalakítani a játékot, akik már mind tartózkodtak különböző járművekben, ám betegségükből adódóan soha, egyet sem vezettek. Így nyilván versenyjátékkal sem játszottak még az életük során.

Óriási kihívás vakoknak játékot készíteni

Neha Chintala játékmenetért és hozzáférhetőségért felelős producer nem tagadta, hogy egyáltalán nem volt könnyű folyamat a vakoknak szánt verzió elkészítése. „Olyasmit csináltunk, amit más előttünk még nem. Fenn akartuk tartani a játék minden prioritását és teljes hozzáférést nyújtani [a Forzához]”.

Todd Helsley, a Forza hangokért felelős vezetője kifejtette: Cole egyedi és hatékony visszajelzései nélkül semmire sem mentek volna. „Várjunk csak egy percet! Nem megyek le a pályáról… Várjunk csak! Bevettem azt a kanyart!” – ujjongott a tanácsadó a már közel végleges verzió tesztelése közben. Az, hogy ezt az AAA game-et ő és szintén vak társai is élvezni tudják, nyilván több információt kapnak hangokon keresztül. A játék különböző intenzitású csipogásokkal jelzi, ha a kocsi kisodródni látszik, ám nem figyelmezteti a vak gamert a pálya szélére, ha az ajánlott íven, vagy annak közelében kerül a szélekre.

 

Ugyancsak a vakok videojátékos lehetőségeit kutatta a YouTuber James Rath, amikor rátalált Rossra, egy teljesen vak gamerre. A srác az interjúban elárulja: annak ellenére, hogy tényleg semmit sem lát, rengeteget játszik. De Cole-lal ellentétben ő nem így született, és réges régen a Pokémon volt a kedvence – valamikor a generációs jelentőségű GameCube, PS2 és Nintendo 64 érában. A szenvedély azután sem múlt el, hogy megvakult: felidézte, hogy az egyes hangok milyen cselekvéseket jelentettek a játékokban, amelyeket még volt szerencséje látóként megtapasztalni. Érdekes módon azóta is egy csomó címhez volt szerencséje, az Animal Crossingtól a Mortal Combaton és a Diablon át a Call of Duty Zombiesig. Bár utóbbit inkább úgy említette: voltak vele próbálkozásai.

Minden a hangon múlik

Arra a kérdésre, hogy mitől függ egy-egy játék hozzáférhetősége a vakok számára, Ross azt mondja, a fejlesztőkön áll, hogy ez mennyire hangsúlyos. Vannak olyan cégek, amelyeknek ez elvi kérdés, és jól is teljesítik az akadálymentesítési feladatokat. A Pokémonra visszatérve pozitív példának nevezte, hogy a franchise játékaiban jellegzetes hangja van annak, ha a karakter például falba ütközik.

„Minden a hangdizájnon múlik, hasonló koncepció mentén, ahogy az az Animal Crossingban történik. Ha nem lenne hangja még annak is, hogy lépkedek és megállok, nem tudnám, hogy a karakterem haladt és megállt. Az egésznek az a kulcsa, hogy legyen hangja mindennek, ami valamilyen változás.”

Nagyon fontos továbbá a minimum sztereó hangzás – magyarázza Ross. Hozzátette: amíg a monó hangot úgy érzékeli, mintha mindig minden közvetlenül előtte történne, a sztereó több információt hordoz a mozgásokról és térről azzal, hogy a hang balról jobbra vándorol. Ennek segítségével tárgyakra, más karakterekre, új küldetésekre bukkan, ami rögtön játszhatóvá teszi számára az adott egyszerűbb címet. Összefoglalva: a lépések hangjai a haladásról árulkodnak, a több irányból érkező hangok pedig abban segítenek, hogy megtaláljon dolgokat. Ez a két, vakok számára esszenciális dolog szerinte a mai napig nem találkozik nagyon sok játékban. Ami azért minimum furcsa.

Vak gamerek segítő alkalmazások

Persze vannak kiegészítők is, amelyek fontos asszisztensei egy látássérült gamernek. Számíthatnak olyan okostelefon alkalmazásra, ami a képernyőre irányított kamera segítségével felolvassa az írott szöveget. De van ugyanilyen olvasó a PlayStation rendszereiben is: az Accessibility menüben beállítható a menük szövegének, vagy a játékban csak vizuálisan megjelenő feliratoknak a felolvasása. Ezt ráadásul sokféle hangsebességgel képes kivitelezni konzol, attól függően, hogy milyenek a vak játékos igényei.

Drágább, de rém hatékony megoldás Ross szerint az optikai karakterfelismerő eszköz is, ami screenshotolja a képernyő tartalmát és felolvastatható szöveget készít belőle. Ennél könnyebb és egyszerűbb a dolga azokkal a játékokkal, amelyekben eleve van beépített text-to-speech opció. Ilyen például – a látók számára talán meglepő módon – a Mortal Kombat 11 is, bár kissé limitált lehetőségei vannak. De ott van a Go Girls, amiben teljesen hozzáférhető a képernyőfelolvasó funkció, vagy a Minecraft néhány (sajnos nem igaz az összesre) hangos menüje.

Mit tartogat a jövő a vak gamereknek?

A James Rath csatornájának nyilatkozó Ross úgy véli, a technológiák fejlődésével egyre megszokottabbá fognak válni a vakok számára akadálymentesített opciók. Az évről évre érkező játékokban nagyon is érezhető ez a tendencia és egyre több paradigmaváltó text-to-speech megoldás üti fel a fejét. A fejlesztőknek egyébként azt üzenete: már az is nagyon nagy dolog lenne, ha alapvetővé válna a menük felolvasása. Úgyis annyi személyre szabható lehetőség kerül bele a játékokba – miért ne lehetne ez egy újabb ilyen lehetőség, amit kifejezetten látássérült gamerekre gondolva adnak hozzá a game-ekhez?

Illusztráció: Platinum Games, Virtuos

Az FPS-eknek szintén lehetnének ilyen kiegészítői. Mivel a vertikális elhelyezkedés érzékelése az egyik legkritikusabb problémája a vak gamereknek, nagyban növelné a hozzáférhetőséget, ha az Y tengelyen történő elmozdulás, vagy a középre helyezés is kapna valamiféle hangeffektet.

Ross jelezte: a leginkább hozzáférhető fejlesztők egyike a Nintendo, ami talán akaratán kívül, de nagyon sokat árul el a mozgásokról és eseményekről a játékaiban. Ennek oka az, hogy náluk teljesen természetessé vált az exkluzív játékok fejlesztése során a sok-sok hang alkalmazása. Gyakorlatilag minden egyes cselekvésnek van valamilyen jellegzetes hangja, ami viszont nem mondható el a többi nagy gyártó, így az Xbox és a PlayStation exkluzívjairól. Ők kevésbé hagyatkoznak a hangalapú információadásra és jobban a látványra – de abból a vakok nyilván kimaradnak. Akkor tehát, ha az utóbbi két platform is több hangot adna hozzá a játékaihoz, sokkal hozzáférhetőbbé tehetnék őket a látássérültek körében. Akár úgy, hogy a plusz hangok csak egy bekapcsolható akadálymentesített funkció részeként elérhetőek lennének.

Olvass többet a fogyatékkal élő gamereknek kitalált más megoldásokról is:

Így játszanak a sérült játékosok, erre van szükségük és ilyen jövő várhat rájuk

×