Az Nvidia hosszú ideig uralta az új generációt. Az AMD azonban két olyan kártyát jelentett be az elmúlt időszakban, melyek megszorongathatják a zöldeket.

2023.09.04. – Az AMD sokáig meglehetősen nagy lyukat hagyott az új generációjában. Az RX 7900 XT(X) és 7600 XT egységek között gyakorlatilag nem volt semmi. Mindeközben az Nvidia nem igazán pihent, az RTX 4090 egyértelműen a jelenlegi generáció királya, de egészen az RTX 4060-ig megtalálhatunk több kártyát is a polcokon. Ezt azonban a napokban javítja a vörös óriás, hiszen lassan megérkezik a boltokba az RX 7700 XT és RX 7800 XT párosa. Az előzetes információk kifejezetten biztatóak az újoncokat illetően.

Az RX 7800 XT a 4070 ellen, míg az RX 7700 XT a 4060 Ti ellen indulna harcba. A dolog érdekessége, hogy az RX 7800 XT 100 dollárral olcsóbban érkezik a boltok polcaira a konkurenciához képest, mely azonos teljesítmény esetén sem lenne rossz döntés. Az AMD által prezentált diagramok alapján azonban rengeteg népszerű címben jobban teljesítenek az AMD kártyái, mint az Nvidia egységei. Éppen ezért várható volt, hogy az Nvidia készül egy kis árcsökkentésre. Úgy tűnik, hogy ezzel nem is várták meg a konkurencia modelljeinek megérkezését.

Szépen megnyeste az RTX 4060 Ti 16 GB árát az Nvidia

Az RTX 4060 Ti 16 GB-os változata nyers erejében teljesen megegyezik a sima változatéval, ám videómemóriából kétszer annyi áll a rendelkezésére. A tesztek alapján ezt nem minden esetben tudja hasznosítani a kártya, ám az extra VRAM sosem árthat. Az Nvidia annak idején 499 dolláros áron dobta piacra, mely gyakorlatilag egyet jelentett a biztos kudarccal.

Nvidia RTX 4060 Ti árcsökkenés

Nvidia RTX 4060 Ti árcsökkenés

Az elmúlt napokban azonban egyértelmű csökkenést olvashatunk le a kártyát illetően. Ráadásul nem is csak néhány dolláros kedvezményről beszélhetünk, sok esetben 430-450 dollárra estek be az árcédulák. Ez már forintban is több tízezres nagyságrend, így nagy eséllyel hazánkban is érezhető lesz majd ez. A szakértők úgy gondolják, hogy az RX 7700 XT és 7800 XT megjelenése okolható a hirtelen árcsökkenésért, mely az egyetlen logikus lépés volt a gyártótól. Remélhetőleg a héten megérkező, immár teljesen független tesztekben az új AMD kártyák teljesítményében sem kell csalódnunk, így igazi ár- és teljesítményverseny veheti kezdetét.

Forrás: PCFórum

Ennyibe kerül majd a Lenovo Legion Go, a Steam Deck alternatívája

×