Minden fontos infót és történetet összeszedtünk, amivel mindenképp tisztában kell lenni, mielőtt egy percet is megnéznél az Ahsokából.

2023. augusztus 23-án igen fontos pillanathoz érkezett a Star Wars világa. Anakin Skywalker egyetlen tanítványa, Ahsoka Tano ugyanis nagyon-nagyon hosszú idő után egy saját sorozatot kapott, ami nem csak a Disney-éra előtti klónháborús animációs filmet és sorozatot helyezi fel újra a galaktikus térképre, és köti rá szorosan a Star Wars ütőerére a 9 esztendővel ezelőtt indult, 5 éve zárult Lázadók című fantasztikus történetet, hanem mindezekkel együtt egy idáig ismeretlen oldalát próbálja bemutatni a már jól ismert messzi, messzi galaxisnak.

Fordíthatjuk ezt úgy is, hogy egy teljesen új korszakot hivatott indítani az élőszereplős Csillagok Háborújának történetében, és ezzel talán nem is tévedünk olyan nagyot. Hogy ez sikerül-e neki, azt majd az első évad zárultával fogjuk tudni megmondani, a cikk írásának pillanatában egyelőre csak az első két epizód érhető el a Disney+ kínálatában.

A kétórás nyitány ismeretében azonban azt tudom mondani, hogy abszolút megéri elkezdeni az Ahsokát, ugyanakkor némi előismeretet azért igényel. Sőt, most lehet alá is lőttem: az előzmények nélkül jóformán semmit sem fogunk érteni az egészből, ami azért is problémás, mert a már fentebb, a legelső bekezdésben említett sorozatokat pótolni kegyetlenül sok idő:

  • a Star Wars: A klónok háborúja egy 98 perces film, ami nem tűnik ugyan soknak, de ez csak a bevezetője a 7 évadon átívelő – amúgy egészen izgalmas, a galaktikus történelmet új perspektívába helyező – sorozatnak.
  • A Lázadók is hasonlóan remek, de ott 4 évadnyi sztorit kellene ledarálnunk, és hogy mindennel képben legyünk, nem elég csak azokat a részeket megnézni, melyekben szerepel a legújabb sori címszereplője.
  • Aztán Ahsoka még a The Mandalorianban is felbukkant, amivel tulajdonképpen megágyaztak a saját sorozatának cselekményének, amit bár simán kihagyhatunk, a hős teljes lényének ismeretéhez azért mégiscsak szükséges.

Ezekhez pedig nagyon nem elég néhány nap, több hónapnyi aktív programmal ér fel, ha mellettük semmi mást nem nézünk. Ezidáig talán ez a legnagyobb kritika, amivel illethetjük az Ahsokát, de inkább talán a Disney-t és Dave Filoniékat, akik valamiért úgy döntöttek, hogy egyszerűen kihagyják a pár száz órányi események összefoglalóját, magától értetődőnek veszik, hogy ezeket mindenki látta-ismeri.

Ha viszont nincs ennyi időd, akkor most spórolok neked egy gyors összefoglalóval

Ahsoka Tano először a 2008-as A klónok háborúja című animációs filmben tűnt fel, mint Anakin Skywalker padawanja. A Jedi Rend utasítása volt ez, amit először tévedésnek hittek, mert Anakin se nem mester, de a legkevésbé alkalmas sem volt a feladatra. A páros kapcsolata éppen emiatt elég döcögősen indult: Anakin, mint háta közepére a púpot, annyira kívánta mentorálni Ahsokát, amiben a fiatal, alig 14 éves tanítvány sem volt nagy segítségére, aki minden alkalmat megragadott, hogy ellenkezzen a mesterével.

A klónháborúk során átélt kalandjaik közben viszont egyre jobban összecsiszolódtak, megismerték és tanultak egymástól, és legalább olyan szoros kötelék alakult ki közöttük, mint korábban Anakin és Obi Wan között. Kitartottak egymás mellett, nem egyszer megmentették a másik életét, és bármeddig képesek lettek volna elmenni, hogy segítő támaszt nyújtsanak egymásnak.

Ketten együtt elképesztő hőstetteket, katonai bravúrokat hajtottak végre, melyekkel a klónháborúk legnagyobb hőseivé váltak.

Mindeközben Ahsoka közeli baráti, már-már testvéries viszonyt alakított ki egy klóncsapattal és Rex kapitánnyal, akikkel vállt vállnak vetve harcoltak a háborúban. De hiába a hőstettek, a csatatéren elért eredmények, amikor a Jedi Templom ellen egy terrortámadást intéznek, és bizalmatlanul Ahsokát vádolják meg a rémtett elkövetésével.

Bár a fiatal jedi szökésben próbálja tisztára mosni a nevét, végül elkapják, a Jedi Rend pedig annak ellenére is „kitagadja” őt, hogy a végsőkig ártatlannak vallja magát. Anakin természetesen nem hiszi, hogy a tanítványa lett volna a tettes, ezért a jediket megkerülve titokban nyomoz, majd az utolsó pillanatban kézre keríti a valódi elkövetőt, egy Ahsoka bizalmába férkőzött jedit, Barriss Offeet.

 

Bár ezután a Jedi Rend bocsánatot kér Ahsokától és visszafogadják őt, a fiatal padawan az események hatására a jedikbe vetett összes bizalmát és hitét elveszíti, és kiábrándultan otthagyja a rendet és a fájóan, de a mesterét is.

Ezt követően Ahsoka Coruscant alvilágában mártózik meg, ahol egy Darth Maulhoz köthető aljas szervezettel, a Pyke Szindikátussal rúgja össze a port. Maul még a klónháborúk során elfoglalta Mandalórt, ezzel pedig elorozva a trónt a jogos uralkodótól, Bo-Katan Kryzetől, akinek épp Ahsoka nyújt segítő kezet. Miután Bo-Katan és mandalóri csapatával az oldalán legyőzik és elfogják Mault, Ahsoka  Rexszel és egy csapat klónnal egy köztársasági hajó fedélzetén Coruscant felé veszi az irányt, ekkor azonban drámai események sora veszi kezdetét.

„Hajtsák végre a 66-os parancsot!”

– mire a klónok mind Ahsoka ellen fordulnak. Rex kivételével, aki időközben kiszedte a blokkolóját, amivel kvázi bábuként, agymosott ügynökként irányíthatja őket az Uralkodó. Mindeközben Ahsoka megérzi Anakin változását is, de ekkor még azt hiszi, hogy az egykori mestere a klónok sugárvetői által életét vesztette.

Anakin tanítását követve Ahsoka túléli a tisztogatást, majd titokban elutazik a Naboo-ra Padmé Amidala temetésére. Itt találkozik Bail Organával, aki feleségével örökbe fogadta Anakin és Padmé egy gyermekét, Leiát. Organa szenátor segít Ahsokának elrejtőzni a Birodalom elől a galaxis külső peremén található Raada bolygón, ahol sokáig inkognitóban, Ashla néven földművesként élt.

Egy napon azonban, mikor megment egy lányt az erő segítségével, az egyik helyi fiú busás jutalom reményében feladja őt a Birodalomnak. Persze nem eszik ám olyan forrón a kását: Ahsoka levadászásával megbízott inkvizítor porig rombolja a települést. A jedi viszont nem hajlandó tovább bujkálni, és annak ellenére is szembeszáll a sith tisztogatókkal, hogy azzal lebuktatja magát a Birodalom előtt, ami így haláláig üldözni fogja őt.

Lázadók

Ezután Ahsoka bár aktívan segítette az ébredő lázadást, azt olyannyira titokban csinálta, hogy még a túlélő jedik előtt is rejtve maradt. A formálódó ellenállás egyik csapata volt a Szellem legénysége is: Hera Syndulla, Kanan Jarrus, Sabine Wren, Ezra Bridger, Garazeb „Zeb” Orrelios, illetve Chopper, akik ott próbáltak meg komoly borsot törni a Birodalom orra alá, ahol csak tudtak.

Kanan egy egykori padawan volt, aki a tisztogatás idején sikeresen elmenekült a klónok elől, majd a Szellemen megismerkedett az erőérzékeny utcagyerek Ezrával, akit a szárnyai alá vett. Sabine egy mandalóri, aki az otthonától elszakadva új családra lelt a csapatban. A Szellem szinte összes tagjával találkozhattunk már élőszereplős formában: Zeb az Obi Wan Kenobiban tűnt fel néhány másodpercre, míg a többiek az Ahsokában kapnak fontos szerepet. Kivéve Kanant – de erről majd lejjebb.

Ehhez a csapathoz csatlakozik Ahsoka is, aki később átveszi Ezra, majd Sabine tanítását.

A Lázadók története során Ahsoka megtudja, hogy egykori mestere, barátja és társa, Anakin valójában nem más, mint maga a Sith Nagyúr, Darth Vader. A mélyen megrendült Ahsoka összecsap Vaderrel, majd abban a reményben, hogy visszatérítheti Anakint a szörnyű útról, hajlandó lenne az életét is áldozni. Persze az utolsó pillanatban Ezra megmenti őt.

Ezt követően a Szellem még komolyabb erőbedobással kezd odapörkölni a Birodalomnak, komoly katonai támaszpontokat is megsemmisítve, ami felkelti az Uralkodó másik bizalmasának és jobb kezének, a frissen kinevezett Thrawn főadmirálisnak a figyelmét is. Thrawn pedig egyáltalán nem veszi fél vállról a problémát: módszeresen veszi fel velük a kesztyűt.

A Hera vezette Szellem aztán visszatér az otthonukra, a Lothalra, amit időközben egy TIE Defender gyártóüzemként kezdtek el használni. Ez a teljes ökoszisztéma pusztulását jelentette, melyen felbőszülve Hera vakmerő támadást indít, amivel ugyan némi veszteséget okoz a Birodalomnak, de cserébe Thrawn fogságába esik. Az ő mentőakciója során hal meg Kanan is, aki a barátai menekülésének érdekében magára robbant egy üzemanyagraktárat.

Kanan halála után Ezra és barátai egy földalatti jedi templomba vonulnak vissza Lothalon, ahol egyedülálló kapcsolat van az Erővel. Itt megtudják, hogy ez a templom egy átjárót kínál az Erő-érzékenyek számára a téren és az időn át, aminek használatával képesek megmenteni Ahsokát Vadertől. Az erőn keresztül azonban Ezra azt is megtudja, hogy Thrawn már úton van a Lothalra, aki megérkezvén azzal fenyegeti az ifjú jedit, hogy lebombázza a bolygót, ha nem adja fel magát.

Ezra végül belemegy az üzletbe, de a parancsnoki hídon megidézi a csillagközi utazásra képes purgillokat, akik Thrawn hajójába kapaszkodva az Ismeretlen Régiókba száműzték mindkettejüket.

 

Bár a Szellem csapat a Birodalom bukása, azaz az endori csata után feloszlik, Hera tábornokként aktívan segíti az új köztársaság építését, Sabine azonban a Lothalon magányosan próbálja feldolgozni Ezra eltűnését. Ahsoka mindezalatt járja a galaxist, remélve, hogy ráakadhat Ezra és Thrawn nyomára, akiről úgy pletykálják, hogy életben maradt.

Így találkozik Din Djarinnal és Groguval, akikkel a Corvus bolygón felszabadítanak egy várost a birodalmi uralom alól, amely élén Morgan Elsbeth magisztrátus állt – aki nem mellesleg kulcsfontosságú információk birtokában van Thrawn hollétével kapcsolatban. Nagyjából az Ahsoka első évadának legelső epizódja is itt veszi fel a fonalat, mikor az egykori jedi, Baylan Skoll és tanítványa, Shin Hati megtámadják azt a köztársasági hajót, amelyen fogva tartják Elsbethet.

Nagyon gyorsan szummázva tehát ezek a legeslegfontosabb dolgok, amikkel jó tisztában lenni, mielőtt elindítod az Ahsokát. Arra pedig, hogy ezt jól tetted-e, majd néhány hét múlva visszatérünk. Viszont, amíg a hetente érkező újabb részekre vársz, ha mást nem is, de a Lázadókat érdemes lehet elkezdeni, ugyanis az Ahsoka egészen konkrétan annak a folytatása, kvázi 5. évadja. Anélkül valószínűleg nagyon sok mindenen fogsz értetlenül pislogni.

De itt egy rövid érzelmes összefoglaló is:

Ha pedig azt is tudni akarod, hogy ki is az a titokzatos Thrawn, akkor erre tessék:

MINDEN, amit tudnod KELL az Ashoka gonoszáról, Thrawn főadmirálisról

×