Az Nvidia egy dedikált chippel védte a videokártyák épségét. Úgy tűnik, hogy közel egy évtized után sikerült kikerülni a védelmet.

2023.08.21. – A videokártyák működéséhez elengedhetetlen, hogy valamilyen BIOS fusson a kártyán magán is. Ez határozza meg többek között a kártya maximálisan felvehető teljesítményét vagy épp az órajeleket. Ezt az előző évtized első felében kifejezetten könnyen lehetett cserélgetni az egyes kártyák között. Sokan azonban nem érték be ennyivel, manuálisan módosították a vBIOS-ban található értékeket, hogy a határon üzemeltessék a kártyákat.

Falcon chip

Falcon chip

Kétségtelen, hogy extra FPS-eket lehetett kisajtolni az ilyen modolások segítségével, de könnyen tönkre is tehették a hozzá nem értők az egységeket. Természetesen ez a gyártók számára is kellemetlen helyzeteket szülhetett. Sokszor a leégett, tönkrement kártyák ilyen módosítások eredményei voltak, ám utólag nem mindig sikerült ezt bebizonyítani.

Ennyi volt az Nvidia védelne?

Az Nvidia a fenti problémát úgy oldotta meg, egy speciális, Falcon nevet viselő chipet helyezett el a kártyáira. A chip ellenőrizte a kártyákra valamilyen úton-módon felkerült BIOS fájlokat. Amennyiben nem megfelelőnek találta azt, azonnal eldobta a fájlt. Mivel hardveres védelemről beszélünk, ezért átlagfelhasználói oldalról teljesen kikerülhetetlen volt. Ez bizony nem adott túl nagy teret a szoftveres módosításoknak. Úgy tűnik azonban, hogy hatalmas változás előtt állunk.

Nvidia

Nvidia

Pár napja jelentették be az OMGFlash névre keresztelt programot. Különlegessége, hogy egy backdoor sebezhetőségnek köszönhetően kijátszhatja a fentebb is taglalt védelmet. Közel tíz év után ismét megnyílnak tehát a kapuk a szoftveres modolások előtt, semmi sem állhat a kíváncsi felhasználók útjába. A program legnagyobb erőssége az alábbi két tulajdonság:

  • Támogatja az RTX 30 és 40 kártyákat is
  • Gyakorlatilag bármilyen elborult BIOS módosítást megenged, szélsőséges esetben egy RTX 3060-hoz tartozó BIOS felkerülhet egy RTX 4090 kártyára is

A programot a Videocardz munkatársai szúrták ki. Természetesen továbbra is erőteljesen javallott az ilyen alkalmazások kerülése, szerencsére a parancssoros felület megnehezíti a hozzá nem értők dolgát. Pár pillanat alatt tönkretehetjük az adott kártyát, vagy a megnövelt órajel és fogyasztás értékeknek köszönhetően évekkel csökkenthetjük a várható élettartamukat. Az azonban biztos, hogy az elkövetkezendő hetekben újabb VGA rekordokat állíthatnak be a hozzáértő tuningmesterek.

Az AMD sem unatkozik:

RTX 4060 Ti teljesítmény, RTX 4060 áron?! – Új kártyát ad ki az AMD

×