Az Xbox 360 a Microsoft történetének egyik legnagyobb sikertörténete, amivel alaposan megszorongatták a PlayStationt, de sajnos fölötte is eljárt az idő.

2023.08.17. – A Microsoft egészen kiváló stratégiára alapozva, de az esélytelenek nyugalmával vágott bele a hetedik konzolgenerációnak az Xbox utódával, az Xbox 360-nal. A terv az volt, hogy 2005-ben, még a PlayStation 3 előtt boltokba küldik a játékgépet, méghozzá olyan áron, amiről jól tudták, hogy azzal jócskán a Sony alá fognak lőni.

A taktika bejött: az Xbox 360 óriási sikert aratott a játékosok körében.

A Microsoft konzolja nem csak a redmondiak, de még a nagy rivális legmerészebb elképzeléseit is messze felülmúlta, amihez később sajnos egyetlen újabb Xbox sem volt képes felnőni. A 360 az életciklusának egy hosszú szakaszában a PS3 előtt járt, ami bár a végére bőven lefaragta a hátrányt, majd megelőzte az eladásokban, de soha korábban és utána sem volt még ennyire vad vetélytársa.

A második Xboxból végül 85,8 millió darabot adtak el, míg a PS3-ból a generáció végére 87,41 millió talált gazdára.

Gyönyörű, kiélezett időszak volt ez, amikor a gyártók egymással szoros versenyt vívva jobbnál jobb játékokkal próbálták meggyőzni a saját gépükről a játékosokat. Ekkor vetett gyökeret az digitális játékvásárlás, váltak egyre népszerűbbé az online játékok, 360-on formálódott modern szolgáltatássá a most megszűnő Xbox Live Gold, itt örülhettünk először az achievementeknek, de még a máig utolsó Grand Theft Auto V is ezen a konzolon jelent meg először. Micsoda időszak, milyen remek emlékek.

Az Xbox 360-at aztán 2013-ban váltotta az Xbox One, 2016-ban pedig, azaz 4 évvel a jelenlegi generációs Series-konzol megjelenése előtt teljesen leállították a gyártását is. Most pedig eljött a végső búcsú ideje is – jelentette be a Microsoft, ami hamarosan, 2024. július 29-én örökre bezárja az Xbox 360 digitális áruházát.

Ezzel lezárul egy korszak

Ez sajnos pontosan azt jelenti, aminek hangzik: jövő júliusának végén többé már nem vásárolhat senki semmilyen játékot, kiegészítőt, az Xbox 360 Store-ból, illetve a Microsoft Movies & TV alkalmazás is elérhetetlenné válik. Természetesen a korábban megvásárolt tartalmak továbbra is letölthetőek lesznek, illetve néhány más, még működő online szolgáltatások is működni fognak, de mégis hatalmas veszteség ez a játékosok számára.

Tudniillik az Xbox 360-nal vette kezdetét a kizárólagos online disztribúció a konzolon – többek között ilyen volt az Live Arcade is. Ezeket a játékokat csak az online boltból lehetett beszerezni, sehonnan máshonnan, hiszen lemezre egyiket sem nyomták ki. Ami pedig azt jelenti, hogy a bezárással ezek a játékok is elérhetetlenné válnak, sokak számára teljesen és végérvényesen eltűnnek.

„Sok minden megváltozott az Xbox 360 2005-ös megjelenése óta. A technológia fejlődött, a játékosok elvárásai megváltoztak, és mi arra összpontosítunk, hogy az Xbox Series X|S a legjobb hely legyen a játékra most és a jövőben.” – magyarázta Dave McCarthy, az Xbox Player Services alelnöke az Xbox Wire bejegyzésben.

Az Xbox 360 online boltjának bezárása bár szomorú, sajnos valóban szükség- és rendeltetésszerű. A Sony és a Nintendo is hasonlóképp jár el a saját régebbi konzoljaikkal – PS3-on például már alig-alig, de inkább már lehetetlen digitális játékokat vásárolni. 360-on még egy évig lesz lehetőség lementeni magunknak az only digital címeket, melyeket a későbbikben csak azok fognak tudni elérni, akik ez idő alatt (vagy korábban) megvásárolták.

De nem csak szép emlékeket köthetünk az Xbox 360-hoz:

Ennyit bukott a Microsoft az Xbox 360 3 ledes hibája miatt

 

×