Néhány napig több száz fantasztikus játékot próbálhatunk ki a Steamen.

Június 19-én idén is elindult a Valve nagy nyári játékfesztiválja, a Steam Next Fest, amely keretében több száz még készülgető, de roppant ígéretes alkotást próbálhatunk ki teljesen ingyen. Most pedig nagyon megéri felfedezősdit játszani, hiszen könnyen lehet, hogy a próbaverziók között kivételes kincseket is találunk, melyek újszerű, egyedi ötleteikkel, esetleg remek játékmenetükkel és történetükkel azonnal felkéredzkednek a Kívánságlistánk élére.

Most én is így tettem, és bizony rengeteg játékcsodát láttam, melyek közül iszonyatosan nehéz volt összeállítani az alábbi 14-et, melyeket mindenkinek melegen ajánlok kipróbálásra. A játékokat egészen június 26-ig bárki teljesen ingyen kipróbálhatja, ha pedig tetszettek, akkor érdemes lehet listázni, nehogy véletlen lemaradj a megjelenésükről.

1. Laysara: Summit Kingdom

Fejlesztő: Quite OK Games | Megjelenés: 2023 | Steam-profil

A Laysara egy kifejezetten egyedi ötleten alapuló városépítés, ami alaposan felrázza a Sim City-n és a Cities Skylineson nevelkedett játékosokat. Itt ugyanis inkább vertikálisan, egy hegy oldalára kell működő városokat felhúzni, miközben mindenféle természeti jelenség nehezíti a munkát.

2. Stray Gods: The Roleplaying Musical

Fejlesztő: Summerfall Studios | Megjelenés: 2023 augusztus 3. | Steam-profil

Egy végtelenül egyedi narratív kalandjáték, ami musicalbe öltve mesél el egy egészen érzelmes történetet. A kézzel rajzolt képregényes stílus egyszerűen csodálatos, a felénekelt dalok pedig annyira fülbemászóak, hogy sokáig nem fogjuk kiverni a fejünkből őket.

3. Astrea: Six-Sided Oracles

Fejlesztő: Little Leo Games | Megjelenés: 2023 Steam-profil

Ha imádtad a Slay the Spire-t, akkor az Astrea kifejezetten neked készült. Ebben a roguelike-ban is egyedi kártyapaklikkal kell átverekednünk magunkat ellenségek tucatjain, hogy a végén egy még erősebb bosst döngölhessünk a padlóba, a játékmenetet viszont alaposan megcsavarták egy kockadobós mechanikával (is).

4. Gord

Fejlesztő: Covenant.dev | Megjelenés: 2023 augusztus 8. Steam-profil

A lista egy újabb egyedi ötleten alapuló városépítős címe, amiben egy olyan települést kell valahogyan elmenedzselni, amit megállás nélkül mindenféle szörnyűséges rémségek ostromolnak. A játékot a számunkra is ismerős szláv folklór ihlette, ami a The Witcher-sorozat néhai fejlesztőinek értő keze alatt alakulgat.

5. Little Kitty, Big City

Fejlesztő: Double Dagger Studio | Megjelenés: 2024 Steam-profil

Egyszerű a recept: végy egy marék Stray-t, három merőkanál Untitled Goose Game-et, majd egy nagy tálban addig kevergesd-kavargasd, míg Little Kitty, Big City nem lesz belőle.

6. Shadow Gambit: The Cursed Crew

Fejlesztő: Mimimi Games Megjelenés: 2023 augusztus 17. | Steam-profil

A taktikai lopakodós címek kedvelői is találnak maguknak érdekességet, ha már rommá játszották a Shadow Tactics és a Desperados összeset. A Shadow Gambit egészen biztosan nem okoz csalódást, főleg azoknak nem, akik imádják a kalóz-mítoszokat.

7. Battle Shapers

Fejlesztő: Metric Empire Megjelenés: 2023 | Steam-profil

Egy vibráló, színes-szagos, irdatlanul pörgős roguelite FPS, ami a Doom, a Quake, na meg az Overwatch legjobb elemeit hozza egy tető alá, amiben mindent rommá kell lőni, ami az ember útjába kerül. Ez jellemzően korrumpálódott robotok lesznek, akik a pályán való haladással arányosan jelentenek egyre komolyabb veszélyt.

8. Viewfinder

Fejlesztő: Sad Owl Studios | Megjelenés: 2023 július 18. | Steam-profil

A Viewfinder talán a lista legegyedibb alkotása, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia. Ez a játék kifejezetten meditatív, nyugodt és lassú kalandjáték, amiben a különféle képekkel kell kiegészítenünk a pályát, megoldanunk mindenféle rejtvényt, általa pedig egy megismerni egy remek történetet. De beszéljen inkább a játékmenet előzetes, amitől tátva marad a szád:

9. The Invincible

Fejlesztő: Starward Industries | Megjelenés: 2023 | Steam-profil

A CD Projekt Red és a Techland fejlesztői összeültek, hogy elkészítsék Stanisław Lem 1964-es azonos című legendás regényének játékadaptációját, ami egy marsi expedíciót dolgoz fel. Persze jól sejthetjük, hogy semmi sem úgy történik, mint ahogyan azt korábban elterveztük, így egyre furcsább és misztikusabb körülmények között kell felkutatnunk a vörös bolygó felszínén szőrén-szálán eltűnt űrhajó emberi legénységét.

10. Luto

Fejlesztő: Broken Bird Games | Megjelenés: Hamarosan | Steam-profil

Egy kis stúdióhoz képest meglepően jól néz ki a Luto, ami úgy fogja bekakáltatni a bátor játékosokat, mint anno a P.T.. Az analógia azért is álla meg a helyét, mert ebben a pszichológiai horrorban is egy sötét és misztikus házba vagyunk bezárva, ahonnan valamiért nem tud kijutni a hősünk.

11. Starship Simulator

Fejlesztő: Fleetyars Studios | Megjelenés: TBA | Steam-profil

A Starship Simulator minden, amiről egy Star Trek rajongó valaha is álmodott. Bejárhatatlanul hatalmas, már-már végtelen felfedezésre váró univerzum, amit egy csillagközi hajó kapitányaként térképezhetünk fel. A fejlesztők egészen elképesztő munkát végeztek szinte mindennel: a látvány, a hajók részletessége, az úrbéli törvények működése páratlanul remek, sőt, a perfekcionizmus a Tejút-rendszerre is kiterjed, amit szinte 1:1 pontossággal ültettek a szimulátorba.

12. Unholy

Fejlesztő: Duality Games | Megjelenés: 2023 július 20. | Steam-profil

Ha esetleg a Luto nem lenne elég félelmetes, akkor érdemes lehet belekóstolni az Unholy-ba is. Elképesztő látványvilág, zseniális művészi munka, és iszonyatosan szorongató narratíva fogja belénk fagyasztani azt, ami ami még a Luto alatt kívánkozott ki a testünkből.

13. Bud Spencer & Terrence Hill – Slaps and Beans 2

Fejlesztő: Trinity Team | Megjelenés: Hamarosan | Steam-profil

Viszonylag nagyot szólt a legendás pofozópáros filmjein alapuló Slaps and Beans, ezért a fejlesztők 2021-ben úgy döntöttek, hogy nekiülnek a folytatásnak, ami az első részből kimaradt kultfilmeket dolgozza fel. Bunyó, több bunyó, még több bunyó, na meg némi bab bőven elég volt a közösségi finanszírozás sikerességéhez, így hamarosan tényleg megérkezik, ami rajongóknak kötelező.

14. Death Must Die

Fejlesztő: Realm Archive | Megjelenés: TBA | Steam-profil

Diablo + Vampire Survivors + Hades = Death Must Die. Kellhet ennél több?

Természetesen még ennél is sokkal, de sokkal több remek és ígéretes alkotás várja az ingyenes próbát, ezért mindenkit csak arra biztatok, hogy üljön neki, és alaposan túrja fel a Steam Next Fest kínálatát. Ha pedig találsz valami igazán érdekeset, akkor azt ne légy lusta velünk is megosztani a kommentekben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Vasvillával SE! – 2023 (eddigi) 17 leghitványabb videojátéka

 

×