A Western Digital is beszáll a kifejezetten Xboxokhoz gyártott SSD bizniszbe – méghozzá a konkurenciánál olcsóbban.

Még áprilisban röppent fel a hír, miszerint a tárhelybővítésben a PS5-höz képest kifejezetten rosszul teljesítő Xbox Series X|S konzolok hamarosan egy új, és a jelenleginél jelentősen olcsóbb külső SSD-kiegészítőt kaphatnak. A Sony játékgépétől eltérően ugyanis az újabb generációs Xboxok mindösszesen egyetlen féle, a speciális Seagate gyártású külső SSD-ket támogatták, melyek valószínűleg pont emiatt piszok drágák –  a nagyobb méretűek például simán belekerülnek a konzol árába is.

Mivel azonban a PS5 kismillió bővítménnyel kompatibilis, sőt, magát a gépet is úgy alakították ki, hogy a játékosok kedvük és választásuk szerint szerelhessenek bele különféle M.2 SSD-ket, így a Microsoftnak is muszáj volt előállnia egy szélesebb, és nem mellesleg olcsóbb választékkal. Így jött képbe néhány hónappal ezelőtt a Western Digital, amely a minap végre hivatalosan is leleplezte a kifejezetten Xbox Series gépekre szánt külső SSD-it. 

Ami a legfontosabb, hogy a WD tényleg egy vállalható alternatívát állít a Seagate-nek, azaz emberi-megfizethető áron kínálnak extra tárhelyet. Ezt a Seagate is jól sejtette, amikor a hetekben drámaian lecsökkentette az Xbox SSD-k árát, a WD viszont még így is alájuk lőtt.

A WD Xbox SSD 512 GB-os méretben például nem kerül többe 80 dollárnál, ami magyar papirosba átszámolva körülbelül 27-28.000 forintnak felel meg.

Ez pedig mindenképp baráti, főleg, hogy a belső tárhellyel kiegészülve ez az 500+ giga még az Xbox Series S-t is képes évekig ellátni kellő mennyiségű szabad hellyel. Series X-el párosítva pedig egész tágasnak is érezhetjük.

Ugyanakkor a nagyobb, 1 TB-os WD SSD arányosan drágább, ami 150 dolláros ~ 57.000 forintos árcédulát jelent, ami egyáltalán nem olcsó egy ekkora bővítményhez képest. Ez a magyar boltokban – a kemény adóztatás miatt – még ennél is sokkal keményebben csapódik le, így valószínűleg 70-75.000 forint körül kell majd kalkulálni vele. Ez sajnos érvényes az 512 GB-os verzióra is, szóval hiába olcsóbb, idehaza inkább 35-40.000 forintért lehet majd beszerezni.

A WD kiegészítőit egyelőre csak a gyártó hivatalos oldaláról lehet beszerezni, és bár a szállítás ingyenes, a Magyarországon érvényes különadót sajnos ki fogják számlázni. Várhatóan a következő hetekben-hónapokban a magyar üzletekbe is megérkezik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ha elbukik az Xbox, akkor vele bukhat a komplett konzolos gaming is

 

×