Bár sokan előre utálták, vagy próbálták ilyen-olyan okkal megutáltatni másokkal, A kis hableány film másért utálható, vagy szerethető.

Amikor a Hamupipőke, az Aladdin, A szépség és a szörnyeteg, Az Oroszlánkirály vagy A dzsungel könyve megjelent, minden alkalommal esküdt ellenzők és vérmes rajongók tömege csapott össze azon, hogy szabad-e hozzányúlni ekkora klasszikusokhoz filmes eszközökkel, de – és most ezzel lehet, hogy nem leszek népszerű:

ugyan, miért ne?

Egy elrontott feldolgozás csak még jobban felértékeli az eredeti erényeit („lám-lám, milyen kár volt piszkálgatni!”), de ha jól sikerül a mozi (nagyjából minden második alkalommal eddig így is történt), az csak tovább erősíti a régi Disney mese nimbuszát.

A kis hableány felett is nagyon szerencsétlenül alakult a tengeri csillagállás, amit a rajzfilm túlságosan megszállott rajongói előtt a rasszisták fokoztak, kikérve maguknak, hogy Arielt egy afroamerikai színésznő játssza. A GamesRadar elsők között lehozott kritikája szerint ez utóbbi senkinek sem fog többé fájni, ha megnézi a filmet, mert „Halle Bailey ragyog a kíváncsi, önfejű fiatal hableány szerepében, aki szerelmes a felszíni világba. Az ő szárnyaló előadása – pláne a ‘Part of Your World’ című dallal a film libabőrös gyöngyszeme.

Melissa McCarthy, mint Ursula, szintén kiemelkedő: ízig-vérig gonosz alakítást nyújt”.

A film vizuálisan is élvezetes – írja még a kritikus, megjegyezve, hogy egy ragyogó, színes víz alatti birodalomba csöppenünk. Igaz, az animációk hagynak némi kívánnivalót maguk után, különösen az akciódús utolsó harmadban, viszont Ariel társai, Ficánka (Jacob Tremblay), Sebastian (Daveed Diggs) és Hablaty (Awkwafina) olyan valósághűre sikerültek, hogy ezzel sajnos el is veszítik a 2D-s rajzfilmben tapasztalt bájukat. Ebből ugyanakkor sokat visszaad „a csodálatosan kifejező szinkronszínészi teljesítmény, ami mégis szerethetővé teszi a lényeket”.

Kérdés persze, hogy ezt magyarul is sikerül-e kivitelezni, mert például a Sebastiant itthon emlékezetessé tevő Vass Gábor, valamint Ursula remek szinkronhangja, Schubert Éva sajnos már nincs köztünk. De azt sem tartjuk valószínűnek, hogy az azóta meglett férfiemberré cseperedett Simonyi Balázs visszatérne a gyerekhangú Ficánkaként, vagy hogy Oszvald Marika még mindig illene Arielhez, Zalán János meg Eric herceghez. A Hablatyot anno alakító Szombathy Gyulát viszont egyenesen követeljük vissza!

A film az eredeti mesénél jóval hosszabban (83 helyett 135 perc) meséli el a sztorit, egy csomó új dalbetéttel is megspékelve a forgatókönyvet. A kritikákat az előzetes sajtóvetítések alapján írták, a hazai bemutató a világpremierrel egyidőben, május 25-én lesz.

A trailert itt osztottuk meg:

Végre hosszú és tartalmas előzetesen láthatjuk A kis hableányt

 

×