Az Advance Wars egy körökre osztott stratégiai videojáték, amit eredetileg Game Boy Advance-re fejlesztett az Intelligent Systems.

Az Advance Wars egy körökre osztott stratégiai videojáték, amit eredetikeg Game Boy Advance-re fejlesztett az Intelligent Systems. A Nintendo 2001. szeptember 10-én hozta forgalomba, viszont a japán és európai megjelenés csúszott, ugyanis szeptember 11-én megtámadták az USA-t, eltérített gépekkel lerombolták a World Trade Centert New Yorkban. Az ikertornyok katasztrófájának árnyékában a forgalmazó nem érezte jó döntésnek, ha kiadnak egy háborús játékot, így a megjelenést elhalasztották.

Az Advance Wars 1+2: Reboot Camp egy Nintendo Switchre bejelentett felfrissített csomagja az eredeti Advanced Wars játékoknak. Nagy elánnal reklámozta a Nintendo, az eredeti megjelenést pedig 2022. április 8-ra datálták.

 

A játék elkészült, a Nintendo pedig kész volt értékesíteni, ám ekkor Oroszország úgy döntött, hogy háborút kezdeményez Ukrajnával szemben. Természetesen mondanunk sem kell, a háborús stratégia ezúttal sem tűnt jó ötletnek a videojátékpiacon, így azonnal visszakoztak a japánok.

Idén viszont végre megjelent a cím, így végre beszélhetünk arról, hogy megérte-e ennyit várni a megjelenésre.

Egyszerű, de nagyszerű

Még mielőtt nagyon beleásnám magam abba, hogy egészen pontosan mit is kínál a játék összességében, nézzük meg az alap játékmenetet.

Az Advance Wars Re-Boot Camp csomag egy igazán masszív stratégiai élményt ad lényegében abszolút kezdők és tapasztalt stratégák számára is. A játék egyáltalán nincs agyonbonyolítva. A sereg esetében megkülönböztetünk gyalogos egységeket, tankokat, repülőket (helikoptereket, ezek szállíthatják akár gyorsan a gyalogosainkat is), hajókat, támogató (supply) gépeket, hajókat, vagy akár gyalogos bombázókat, akik rakétavetővel a hátukon rohangálnak és megnehezítik a tankok életét. Minden küldetés, vagy összecsapás célja, hogy elpusztítsuk az ellenséges sereg összes egységét, vagy elfoglaljuk az ellen főhadiszállását. Utóbbi kissé nehezebb, mert ehhez egy ideig ott kell tudjuk tartani az egyik gyalogos egységünket az ellenség központján.

A barátságos települések képesek gyógyítani, vagy újrafelszerelni a seregünket, míg a neutrális területeket lehetőségünk van elfoglalni, hogy hasonló stratégiai előnyökhöz juthatssunk. Példának okáért a gyárak megszerzése kulcsfontosságú játékelem, ugyanis ezek határozzák meg, hogy mekkora sereggel mehetünk szembe az ellenfeleinkkel.

Minden pálya sakktábla-szerűen van kialakítva. Hálózatosan van felosztva minden csatatér, egy egység pedig egyetlen négyzetet foglal el. Egy egységnyi mozgás egy négyzetet jelent, ez alapján lehet megtervezni a katonáink, vagy járműveink mozgását. Pofon egyszerű, szinte minden Tactics játék így működik a 90-es évek óta.

Gyermeteg háború

A játékban lehetőségünk van kampány módban lenyomni a két verzió történetét, de akár még lokálisan, vagy online egymásnak is feszülhetünk a barátokkal. Ám háborús játék ide, vagy oda, az Advance Wars egy könnyed szórakozásnak tűnik, még a legizzasztóbb feladatok közben is.

Ez természetesen az Art Teamnek köszönhető. A játék könnyedén befogadható és szerethető animációkat kapott, ráadásul emellett nagyon sokrétű is a színvilága a játéknak. Egyáltalán nem érezzük úgy magunkat, mintha egy harmadik világháborús szimulátort pörgetnénk, végig “jópofa taktikázásnak” hat az egész, holott egyébként a valóságban ezek kemény események lennének.

Pont ezért úgy gondolom, hogy a célcsoport is inkább a fiatalabb generáció, mindamellett, hogy szerintem a felnőttek is abszolút élvezni tudják a játékot, ha nem zavarja őket a rajzolt világ. Ízlés kérdése, nekem személy szerint pont, hogy a stílus volt elsőre nyerő, s a játékmenet csak később győzött meg.

Tartalom

A kampányon kívül további játékmódok bőséges választékát is felfedezheted, a legjelentősebb az új, előbb említett online játékmód, amelyben bármely’ barátodat kihívhatod (feltéve, hogy van saját példánya a játékból). Lokál játék esetén a Versus mód lehetővé teszi, hogy akár négy játékos is harcba szálljon egy konzolon, vagy akár négy játékos is négy konzolon, felelevenítve az Advance Wars többjátékos funkcióját GBA-n (ezúttal kábelek nélkül!). Ott van még a War Room, amely szélesebb skálájú kihívást kínál, mint a kampány. A War Room új térképei beszerezhetők Hachi üzletében, ideálisak különböző taktikák kipróbálásához és képességeink fejlesztéséhez.

Az Advance Wars 2 megtartja az első játék képletét, de keményebb kihívással és további CO-erőkkel, harci egységekkel és terepelemekkel kápráztat el. Az új elemek közé tartoznak a vulkánok, amelyek kitörhetnek és károsíthatják a közelükben lévő csapatokat. A Wars 2 automatikusan feloldódik az első játék kampányának befejeztével, ám persze lehetőség van arra is, hogy korábban feloldjuk a második epizódot. Viszont az előbb említettek miatt inkább tényleg az első kampány befejezésére koncentrálnék, a második rész ugyanis könnyedén és nagyon gyorsan meg tudja lepni az óvatlan felhasználókat.

Ha már kampány, vannak természetesen dialógusok is és a játékok lényegében egy történetet mesélnek el, ám nem szabad komoly mélységekre számítani, a helyzet az, hogy akkor sem veszítünk semmit, ha skippeljük az egészet. Aranyos bónusz, de a játékmenet sokkal erősebb, mint a sztori, ami köré rendezték.

Verdikt

Az Advance Wars végre megkapta a megérdemelt megjelenését Switchen! Ez a csomag ideális mind a körökre osztott stratégia újoncainak, mind a tapasztalt játékosoknak. Végtelen órányi agystimuláló szórakozás vár mindenkire, aki kedveli ezt a műfajt.

Összefoglalás

Háború, nem csak felnőtteknek – Advance Wars 1-2 Re-Boot Camp teszt


Szerzői értékelés

8

Az Advance Wars végre megkapta a megérdemelt megjelenését Switchen! Ez a csomag ideális mind a körökre osztott stratégia újoncainak, mind a tapasztalt játékosoknak. Végtelen órányi agystimuláló szórakozás vár mindenkire, aki kedveli ezt a műfajt.

Méltó rebootja egy szerethető klasszikusnak

Temérdek többjátékos lehetőség

Kreatív pálya és egyéb dizájn megoldások

Színes

Gyengécske történet

Réteg stílus

Réteg játék

Néha lehetne mélyebb a játékmenet

Olvasói értékelés

0

×