A redmondi óriáscég már javában készíti elő az új korszakot.

A Windows 11 több újdonságot is magával hozott, ám az átütő sikertől messze van. Ennek egyik legnagyobb oka, hogy a Microsoft bizony jelentősen megváltoztatta a korábbi gépigényt. Kötelező lett a TPM 2.0 és a SecureBoot, hogy hatékonyabban és biztonságosabban működhessen az operációs rendszer. Olyan, egyébként a mai napig teljesen használható processzorok is kiestek így, mint az első generációs AMD Zen egységek.

A felhasználók részéről valamennyire jogos a felháborodás, ám a végletekig sem lehet támogatni a legacy, régi hardvereket. Szerencsére a Windows 10 még mindig kiváló opció az ilyen gépek tulajdonosainak, jelenleg 20-30% környékén áll a Windows 11 a Steam statisztikái alapján. Úgy tűnik, hogy hamarosan a Windows 12 is beköszönhet, mely ismét forradalmasítaná a PC-s operációs rendszerek piacát.

Rengeteg újítással érkezhet a Windows 12!

Core OS

A Windows évek óta dolgozik azon, hogy modernizálja a Windows platformot. A Windows 10X erre egy remek kísérlet volt, hiszen rengeteg, már nem használt és elavult kódrészlet és alkalmazás is kikerült ebből a változatból. A valós körülmények között azonban nem teljesen állta meg a helyét a projekt, így el is kaszálták házon belül. A Windows 11 kiadását megelőzően elkészült egy Core OS nevet viselő operációs rendszer, mely szintén egy lecsupaszított, kevésbé gépigényes rendszer volt. Ez egy alapként szolgált volna, hogy aztán az adott PC-n, tableten vagy laptopon kiteljesedhessen a Windows. Tulajdonképpen modulárisan épült volna fel a rendszer, a mostani, sokszor feleslegesen sok erőforrást és tárhelyet igénylő, 20-25 éves kódrészleteket is tartalmazó Windowsok helyett. Ez a visszatekintés nem véletlen, hiszen a Windows 12 ezekből az alapokból épít majd.

Windows 12

A Windows Central és a TechSpot információi alapján már javában készül a 11 utódja a redmondi óriáscég boszorkánykonyhájában. A Windows 11 a felhasználói élményre ment rá, a Windows 12 pedig inkább a motorháztető alatt fog majd változni. Jelenleg a Hudson Valley kódnevet viseli a készülő projekt, ám nagy eséllyel maradunk az egyszerű elnevezéseknél a jövőben.

Korábbi, feltételezhetően Windows 12 screenshot

A rendszer a mobil operációs rendszerekhez hasonlóan több partícióra osztja fel magát a háttértáron, ám nem véletlenül teszi ezt. A Microsoft ennek köszönhetően jóval gyorsabban, egyszerűbben, akár újraindítás nélkül is frissítheti a rendszert. A rendszerfájlok teljesen elszeparált partíción pihennek majd, így pár kattintással gyári állapotra hozhatjuk vissza a gépünket, hiszen elég az adatokat tartalmazó partíciót legyalulnia a rendszernek. ChromeBookok esetében ez már jelesre vizsgázott, oktatási környezetben is megállja a helyét a megoldás. A vírusoknak és különféle betolakódnak is sokkal nehezebb lenne áttörnie a gépünk védelmét, mely szintén pluszp ont lehet majd.

Mi sem mutatja jobban a projekt sikerességét, hogy a Windows 12 oktatási változata 60-75%-kal kevesebb tárhelyet kér magának a Windows 11-hez képest. Valószínűleg az asztali változatok személyre szabásával is hasonló sikereket érhetünk majd el. Szintén kihagyhatatlan eleme lehet az operációs rendszernek a mesterséges intelligencia. Mindig kéznél lesz az AI asszisztens, bármilyen kérdéssel, kéréssel is fordulunk hozzá. A Windows 12 azonban még kezdetleges, kizárt, hogy 2024 előtt megérkezhessen a felhasználók gépére. Jól látható azonban az út, a Windows 11 és 12 párosa egy korszakváltást hoz el a Windows életciklusában. Azon sem lepődnénk meg, ha további hardver limitációkat jelentene be a Windows 12 megjelenése előtt.

Valamiért sorra mondanak le a gamerek a Windows 11-ről

 

×