Az Unreal Engine 5 árnyékában már nagyon kevés szó esik másról, ha látványról kerül szóba, pedig a Crytek motorja, a CryEngine is képes még villantani.

A cseh játékfejlesztésről nem sok szó esik úgy általában, pedig egy csomó népserű címek köszönhetünk nekik. Ilyen például a rég elfeledett Hidden & Dangerous-sorozat, a legendás Mafia-széria, a szintén kultikus Operation Flashpoint és ARMA játékok, az Euro és az American Truck Simulator, vagy mint legutóbb a Kingdome Come: Deliverance.

Ez utóbbit azért nem szokták egy lapon emlegetni az előtte felsorolt alkotásokkal, pedig egy több mint korrekt RPG volt, ami egészen fantasztikus mélységben mutatta be a környékünk középkori miliőjét. Sőt, a Kingdom Come híres volt a grafikájáról is, amit a Warhorse Studios fejlesztői a Crytek amúgy egészen sokoldalú játékmotorjával, a CryEngine-nel készítettek.

A játékot egyébként a 2010-es évek elején kezdték el kalapálni, de anyagi okokból csak 2018-ban készültek el vele. A megjelenés előtt a cseh fejlesztők még egy béta demót is kiadtak, amivel kvázi prezentálni szándékoztak a grafikailag abszolút lehengerlő szerepjátékot, és mivel valóban gyönyörű volt, nyilván el is dobta tőle mindenki az agyát. Aztán jött a megjelenés, majd vele a döbbenet, sokak szerint ugyanis a csapat a bétához képest igen sokat butított a végső programon.

Persze a Kingdom Come még így is az az időszak egyik legszebb játéka lett, de nem lehetett nem észrevenni a két verzió közti különbségeket. A modderek persze azonnal ráugrottak a témára, sorra jöttek a látványt feltuningoló kiegészítők PC-re, de igazán elképesztő eredményt a béta verzióban tudták elérni. Egészen brutális eredményt méghozzá.

Amióta elérhetővé vált az Unreal Engine 5-ös verziója, azóta ha látványról van szó, mindig azok a projektek, techdemók vagy videók vannak terítéken, így nyilván hamar megfeledkezünk egy pár éves CryEngine-es béta demóról. De nem kellene, ugyanis ahogyan a játékok komoly felpimpelését bemutató YouTube-csatorna, a Digital Dreams is bemutatja, a Kingdom Come béta ray tracing technológiával kiegészítve tulajdonképpen a valaha készült legszebb elérhető „játékká” válik.

Igen, még a Red Dead Redemption 2-höz képest is lehengerlő.

A bétában persze nem sok mindent csinálhatunk, de egy valósághű középkori erdőszimulátornak tökéletes. Fontos ugyanakkor, hogy mindez egy RTX 4090-es csúcskártyán futott 8K felbontásban, így az elért lávány is akkor jön át igazán, ha minimum 4K-ban nézzük az erről készült gameplay-t.

 

A Kingdom Come: Deliverance teljes verziója sajnos nem néz ki ennyire részletgazdagon, de semmiképp sem nevezhetjük egy csúnya játéknak. Rossznak meg pláne nem, így ha valaki belekóstolna a középkori Európa életébe, az manapság már nagyon olcsón megteheti, hisz szinte minden platformon (Xbox, PS, PC) fillérekért adják a cseh alkotás legteljesebb, mindenféle DLC-t tartalmazó kiadását.

Mit gondolsz, a Kingdom Come ray tracing béta tényleg a legvalósághűbb játék jelenleg?

Ha pedig valósághűség, akkor a legújabb UE5 demót mindenképp nézd meg:

Mit látsz a videón? – Ez a valóság vajon, vagy egy Unreal Engine 5 demó?

 

×